Do przepisu
Kalmary są częstym gościem kuchni azjatyckiej, podobnie jak inne owoce morza. To danie z kalmarami trafi zarówno na ucztę, jak i na cały świat: sałatkę azjatycką można przygotować na lunch i świąteczną ucztę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 317,34 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 22,65 g/19,82 g/13,96PrażenieNa patelniKuchnia azjatyckaKolacjaKolacjaSałatka8 marcaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleSzybkoRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g oczyszczonego filetu z kalmara3 marynowane słodkie papryki200 g ogórków200 g cukinii1 średni pęczek zielonej cebuliduża garść kiełków słonecznikaolej roślinnysólDo tankowania:1 papryczka chili3 łyżki l. słodki sos chilisok z 1 limonki3 łyżki l. sos sojowy2 łyżki l. olej sezamowysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj chili i połącz z resztą składników dressingu. Zamieszać.
Krok 2
Ogórka i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Pokrój zieloną cebulę lekko po przekątnej. Pieprz – w długich paskach. Wszystkie posiekane składniki wymieszać z kiełkami i 2/3 dressingu.
Krok 3
Po wewnętrznej stronie warstwy kalmarów wykonaj nacięcia w kształcie siateczki, a miąższ pokrój w romby o boku 3 cm.
Krok 4
Rozgrzej patelnię z 1 łyżką. l. olej roślinny, dodaj trochę soli. Dodaj kalmary i smaż przez 3-4 minuty, raz obracając.
Krok 5
Rozłóż warzywa na talerzach, połóż na nich kawałki kalmarów, skrop pozostałym dressingiem i podawaj.