Sałatka azjatycka

Do przepisu

Kalmary są częstym gościem kuchni azjatyckiej, podobnie jak inne owoce morza. To danie z kalmarami trafi zarówno na ucztę, jak i na cały świat: sałatkę azjatycką można przygotować na lunch i świąteczną ucztę.

Złożoność: łatwo Kalorie: 317,34 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 22,65 g/19,82 g/13,96PrażenieNa patelniKuchnia azjatyckaKolacjaKolacjaSałatka8 marcaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleSzybkoRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g oczyszczonego filetu z kalmara3 marynowane słodkie papryki200 g ogórków200 g cukinii1 średni pęczek zielonej cebuliduża garść kiełków słonecznikaolej roślinnysólDo tankowania:1 papryczka chili3 łyżki l. słodki sos chilisok z 1 limonki3 łyżki l. sos sojowy2 łyżki l. olej sezamowysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drobno posiekaj chili i połącz z resztą składników dressingu. Zamieszać.

Krok 2

Ogórka i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Pokrój zieloną cebulę lekko po przekątnej. Pieprz – w długich paskach. Wszystkie posiekane składniki wymieszać z kiełkami i 2/3 dressingu.

Krok 3

Po wewnętrznej stronie warstwy kalmarów wykonaj nacięcia w kształcie siateczki, a miąższ pokrój w romby o boku 3 cm.

Krok 4

Rozgrzej patelnię z 1 łyżką. l. olej roślinny, dodaj trochę soli. Dodaj kalmary i smaż przez 3-4 minuty, raz obracając.

Krok 5

Rozłóż warzywa na talerzach, połóż na nich kawałki kalmarów, skrop pozostałym dressingiem i podawaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja