Do przepisu
Więcej świeżych warzyw i owoców, mniej kalorii – pod tym hasłem można przygotować sajgonki z krewetkami i pomelo. Jeśli jesteś wegetarianinem lub przestrzegasz ścisłego postu, nie musisz dodawać krewetek – nie sprawi to, że bułki będą mniej smaczne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 430,52 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 27,02 g/2,54 g/75,16KolacjaKolacjaPrzekąskaBułkiWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJE200 g gotowych krewetek3 plasterki pomelo bez białych błonek1 papryka1 duża marchewka4 łodygi selera3 średnie ogórki16 arkuszy papieru ryżowegomały pęczek zielonej cebulido podania ciecierzyca i kiełki grochudo podania sos ponzu i słodki sos chili Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozbij miotłę rękami na małe kawałki. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i seler – nożem do krojenia koreańskiej marchewki, ogórek – w podłużne plastry. W razie potrzeby całkowicie obierz krewetki i usuń żyłę jelitową.
Krok 2
Teraz złóż sajgonki. Zanurz arkusz papieru ryżowego w letniej wodzie na 15 sekund, połóż go na desce, nałóż mieszankę wszystkich składników na farsz i zwiń w rulon. W ten sam sposób przygotuj pozostałe bułki.
Krok 3
Bułki przekrój na pół lekko po przekątnej i podawaj udekorowane ciecierzycą i kiełkami groszku, z sosami.