Ryż z warzywami na zimę

Ryż z warzywami na zimę

gastronomia 15 czerwca 2013 Do przepisu

Przygotuj ryż z warzywami na zimę, a wtedy zawsze będziesz mieć pod ręką doskonałą zimną przekąskę, a nawet wspaniały, obfity obiad, który wystarczy podgrzać. Zwróć szczególną uwagę na jakość pomidorów: powinny być bardzo dojrzałe i słodkie. To one zapewnią przekąsce odpowiednią konsystencję i doskonale harmonijny smak. Jeśli chodzi o cebulę, jeśli to możliwe, użyj cebuli jałtańskiej, znowu soczystej, słodkawej, niezbyt ostrej. Jeśli wszystko zrobisz poprawnie, Twoi bliscy, skosztując ryżu z warzywami, będą pod wrażeniem i z pewnością poproszą Cię o przygotowanie tego preparatu w większej objętości w przyszłym roku.

Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEryż krótkoziarnisty – 170 g duże pomidory – 4 szt. cukinia średnia – 1,5 kg cebula czerwona średniej wielkości – 2 szt. duża marchew – 2 szt. oliwa z oliwek – 110 g ocet jabłkowy – 1,5 łyżki. l.sól, mielony czarny pieprz – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ryż. Wlać do rondla, zalać 500 ml wrzącej wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz temperaturę. Ryż gotuj przez 10 minut, następnie przełóż go na drobne sito, aby odsączyć.

Krok 2

Przygotuj warzywa. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i włóż do miski blendera. W razie potrzeby możesz je wstępnie oczyścić: zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, następnie przenieś na durszlak i usuń skórę. Zmiel, aż uzyskasz puree.

Krok 3

Cukinię myjemy, kroimy w małą kostkę lub plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 4

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodać przygotowane warzywa (cebulę, cukinię i marchewkę) i mieszając smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Zajmie to około 10 minut.

Krok 5

Do garnka z warzywami dodajemy posiekane w blenderze pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet i wymieszać. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dodać ryż, sól i pieprz i dusić przez 5 minut.

Krok 6

Powstałą gorącą przekąskę w postaci ryżu z warzywami umieść w wysterylizowanych słoikach i włóż do kuchenki mikrofalowej włączonej na pełną moc. Po 4 minutach zwiń słoiki.

PRZYDATNE RADY

Ryż z warzywami można sterylizować także w sposób tradycyjny, opuszczając słoiki aż po wieszaki do garnka z wrzącą wodą. W takim przypadku proces zajmie około 10–15 minut.

PRZY OKAZJI

Aby uzyskać ciekawszą wersję tej przekąski, zamiast zwykłego ryżu krótkoziarnistego można użyć mieszanki basmati i dzikiego ryżu. Danie okaże się smaczne, apetyczne i piękne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja