Ryż z krewetkami, przepisy, wariacje i co jeszcze dodać do tej pary
Olga Zacharowa 26 listopada 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział
Ryż i krewetki to wspaniałe połączenie. Można go gotować z grzybami, warzywami, sosem sojowym lub śmietanowym. W zależności od wyboru odmiany ryżu, para zamienia się np. w risotto, paellę, pilaw, a może w sushi gunkan lub nigiri. Porozmawiamy szczegółowo o najprostszym zastosowaniu dla nas takiego związku, a następnie podamy przepisy na bardziej skomplikowane gorące dania.
Treść materiału:
- Jak gotować smażony ryż z krewetkami (sekrety i technologia)
- Przepis: Szybko smażony ryż z krewetkami i warzywami w 15 minut
- Przepis na pilaw z krewetkami i kalmarami
- Przepis Lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami
- Przepis na Risotto z krewetkami i małżami
Sekrety gotowania smażonego ryżu z krewetkami, jajkiem i warzywami
Ryż smażony z krewetkami to szybkie i łatwe danie, które przywędrowało do nas z Azji. Poza tym to świetny sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu. Jeśli ugotujesz w ten sposób świeżo ugotowany ryż, efekt nie będzie tak udany: nie będziesz w stanie prawidłowo usmażyć świeżego ryżu. Ale już schłodzony ryż, który zdążył trochę wyschnąć, jest idealny do smażenia. Częściej używają go Japończycy ryż krótkoziarnisty (bardziej lepki), a Chińczycy – długoziarniste (mniej skrobi).
To wszechstronne danie to zazwyczaj połączenie warzyw, ubitych jajek i białek (krewetki, kurczak, ryba lub tofu).
Do ryżu i krewetek dodajemy warzywa, np. cebulę pokrojoną w drobną kostkę/kawałki: cebula, warzywa i/lub pory. Marchew, groszek zielony, kukurydza dobre również do smażenia. Nie zapomnij o czosnek. Smażymy na średnio złoty kolor, wyjmujemy i na tym oleju smażymy krewetki. Jeśli czosnek jest mało wysmażony i w miarę jadalny, posiekaj go i posyp nim gotowe danie przed podaniem.
Wskazówki dotyczące smażonego ryżu z krewetkami
- Usuń wcześniej resztki ryżu z lodówki, ponieważ może być zimny i twardy. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, delikatnie rozbijamy (rozbijamy) bryłki rękami na pojedyncze ziarenka w miarę możliwości. Duże kępy ryżu nie nadają się do smażenia. Ciepło nie dotrze do ryżu znajdującego się w grudkach – nie będzie on równomiernie przyprawiony i ugotowany. Jednocześnie nie należy łamać grudek, na przykład metalową szpatułką: może to spowodować uszkodzenie ziaren ryżu, a danie będzie wyglądać nieestetycznie.
- Nie musisz wybierać drogich, dużych owoców morza do smażonego ryżu z krewetkami. Kup średniej wielkości krewetki. Rozmroź zamrożone krewetki na dolnej półce lodówki w durszlaku, aby zapobiec unoszeniu się ich w roztopionej wodzie.
- Szybko smażone krewetki, zwłaszcza rozmrożone, nadal będą wyglądać, jakby były po prostu ugotowane. Posolić i pieprzyć owoce morza i smażyć oddzielnie na dużym ogniu z obu stron na oleju czosnkowym, aż się zarumienią. Do smażenia ryżu używaj oleju. Ryż wchłonie smaki czosnku i krewetek.
- Dla smaku i efektu zewnętrznego wymieszaj żółtka z ryżem, przenieś na patelnię rozgrzaną z niewielką ilością oleju roślinnego. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotuj, aż żółtko się zetnie. Będzie wyglądać jak setki małych omletów z ryżem w środku – teraz możesz smażyć ryż na dużym ogniu. Żółtko chroni skrobię ryżową przed kontaktem z gorącą powierzchnią, dzięki czemu ryż nie przykleja się do patelni i nie będzie potrzebny dodatkowy olej. Poza tym ryż będzie miał ładny, ciepły odcień.
- Wiewiórki też nie będą się marnować. Wlać je na czystą patelnię rozgrzaną olejem roślinnym i smażyć, jak przy smażeniu jajecznicy. Gdy białko stanie się nieprzezroczyste, rozbij je szpatułką na małe kawałki. Mieszamy z smażonym ryżem i całość gotujemy.
- Niezależnie od składników, jakie dodasz do ryżu krewetkowego, użyj oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia, np. olejku roślinnego. orzeszki ziemne lub kukurydza. Rafinowany olej słonecznikowy ma wysoką temperaturę, w której zaczyna dymić (to już jest złe) – nadaje się również do przygotowania takiego dania.
Szybki smażony ryż z krewetkami i warzywami w 15 minut
Ryż smażony w woku to jedno z najpopularniejszych dań w Azji Wschodniej. Częściej niż ryż w woku gotuje się wyłącznie makaron. Ważne, aby tylko całkowicie wystudzone płatki (najlepiej wczorajszy ryż z lodówki) po ułożeniu na rozgrzanej patelni (woku) nie rozprzestrzeniły się na owsiankę i nie zamieniły się w bezkształtną grudkę.
Smażony ryż z krewetkami i warzywami
Do przygotowania 4 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:
- 7–8 łodyg zielonej cebuli
- 350 g obranych, średnich, surowych krewetek
- 50 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki l. ocet ryżowy
- 3 łyżki l. sos sojowy
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- 2 duże jajka
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 1 łyżka. l. świeży starty imbir
- 120 g mrożonego zielonego groszku
- 700 g gotowego (wczorajszego) ryżu długoziarnistego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Drobno posiekaj cebulę. Usuń żyłę wewnętrzną z krewetek.
- W małej misce wymieszaj bulion z kurczaka, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz.
- W osobnej misce ubij jajka na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym. Dodaj cebulę i imbir i smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i zielony groszek na patelnię i smaż, mieszając, przez 1 minutę.
- Na patelnię dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć często mieszając przez 3 minuty – ryż powinien być dokładnie podgrzany.
- Do ryżu wlać jajka i energicznie mieszać przez 1 minutę – jajka powinny się stężać. Sosem polej ryż, zamieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Podawaj ryż z krewetkami na gorąco.
Kiedy omówiliśmy najbardziej codzienną opcję przygotowania ryżu z krewetkami, możesz przejść do bardziej skomplikowanych dań – narodowych hitów. Zwróć uwagę na nasze zalecenia dotyczące wyboru odpowiedniego ryżu w każdym przepisie.
Przepisy na podstawowe dania gorące z ryżu z krewetkami
Ryż z krewetkami jako domowy pilaw z owoców morza
To oczywiście nie jest prawdziwy pilaw uzbecki: skąd w Azji Środkowej biorą się takie owoce morza… Ale jeśli zastosujesz połączenie odpowiedniej technologii „pilawu”, dobrego ryżu i smacznych krewetek, otrzymasz doskonały obiad za każdą okazję! Zwłaszcza jeśli gotujesz w kotle nad otwartym ogniem.
Ten pilaw z krewetkami i kalmarami można przygotować także ze szlachetnego długoziarnistego ryżu basmati. Następnie ryżu nie trzeba myć, ale moczyć tylko przez 10–15 minut.
Pilaw z krewetkami i kalmarami
Do przygotowania 6-8 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:
- 500 g ryżu na pilaw
- 500 g dużych surowych krewetek w skorupkach bez głowy lub 700 g z łbem
- 1 kg rozmrożonych krążków kalmarów
- 600 g cebuli
- 600 g soczystych marchewek
- 4 cm świeży korzeń imbiru (50 g)
- 3 główki czosnku (200 g)
- 150 ml oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżka. l. mieszanki przypraw do pilawu (10 g)
- 1 litr wody pitnej
- sól
1. Aby przygotować ryż z krewetkami i kalmarami, płucz ryż, aż woda będzie czysta.
Ryż namoczyć w przefiltrowanej wodzie (powinna całkowicie zakrywać ryż na głębokość 3-4 cm) przez 30 minut.
2. Oczyść krewetki z muszli i głowy, jeśli występują, zachowaj skorupę i głowy. Pokrój każdy pierścień kalmara na 4 części.
Nie zapomnij posolić krewetek i kalmarów.
3. Cebulę pokroić w średnie piórka, marchewkę w paski o grubości 1 cm, imbir w kostkę o grubości 3 mm.
Usuń wierzchnią warstwę łuski czosnku, nie dzieląc główki na ząbki.
4. Rozgrzej oliwę w skarbcu, aż zacznie trochę dymić. Na olej wrzucamy skorupki i głowy krewetek i smażymy, ciągle mieszając, aż zmienią kolor na ciemnoczerwony.
Po usmażeniu nie zapomnij usunąć
główki muszli łyżką cedzakową, nie są już potrzebne.
5. Krewetki włóż do oleju krewetkowego i smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Dodać kalmary, smażyć 1 minutę.
Po usmażeniu owoce morza wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
6. Włóż cebulę do kotła i smaż przez 5 minut. Dodaj marchewkę i imbir i gotuj, mieszając, aż marchewka będzie miękka, około 5 minut. Dodać połowę przypraw do pilawu i wymieszać.
Po dodaniu przypraw zalać wodą, posolić i dodać główki czosnku. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut.
7. Dodać ryż i wygładzić. Wlać tyle wrzącej wody, aby sięgała kilka milimetrów nad ryż. Ryż zagotować na dużym ogniu i posypać pozostałymi przyprawami.
Po dodaniu przypraw zmniejszyć ogień do małego, przykryć pilaw pokrywką i gotować przez 30 minut.
8. Do pilawu ułożyć owoce morza, wymieszać i podawać na półmisku, na wierzchu ułożyć krewetki i główki czosnku.
Ostatnim krokiem jest dodanie do ryżu krewetek i kalmarów przygotowanych w kroku 5. Danie jest gotowe.
Ryż z krewetkami jak lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami
Pyszny puszysty ryż gotowany w stylu orientalnym – z kardamonem, kurkumą i imbirem – rozgrzeje każdego smakosza w zimne, wilgotne wieczory.
Lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami
Do przygotowania 4 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:
- 2 cm świeży korzeń imbiru
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 pudełka kardamonu
- 2 łyżki l. ghee
- 40 g lekkich małych rodzynek
- 200 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati
- 1,5 łyżeczki kurkuma
- 300ml wody pitnej
- 500 g średnich lub dużych surowych krewetek w skorupach bez głowy lub 700 g z łbem
- olej roślinny do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz i drobno posiekaj imbir, cebulę i czosnek, a powstałą mieszaninę podziel na pół. Rozgnieć strąki kardamonu.
- W rondlu o grubym dnie lekko podgrzej 2 łyżki. l. oliwę, aż uzyska charakterystyczny orzechowy aromat. Dodać kardamon, rodzynki i połowę imbiru, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
- Dodać ryż i sól, wymieszać, lekko podgrzać, mieszając, 1 minutę. Dodaj 1 łyżeczkę. kurkuma, wymieszać i zalać wrzącą wodą. Mieszaj, przykryj i zwiększ ogień do maksymalnego. Gotuj przez 5 minut.
- Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu dokładnie przez 7 minut. Nie otwieraj tego! Zdejmij patelnię z ognia, zawiń ją w koc i odstaw na 15 minut.
- W międzyczasie obierz krewetki, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj pozostałą cebulę, czosnek, imbir i krewetki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez 4-5 minut. Posypać kurkumą, wymieszać, zdjąć z ognia.
- Ryż ułóż w stos na talerzach, a na nim ułóż krewetki wraz z płynem z patelni. Podawaj natychmiast.
Ryż z krewetkami jako risotto z owocami morza
Risotto z owocami morza to jeden z wariantów słynnego włoskiego dania. Aby uzyskać doskonałe rezultaty, postępuj dokładnie zgodnie ze wskazówkami zawartymi w naszym przepisie na risotto i nie odwracaj uwagi od gotowania: wymaga to szczególnej uwagi i stałego nadzoru.
Jeśli przygotowujesz to danie na mniejszą lub większą ilość porcji, pamiętaj, że objętość owoców morza powinna przekraczać 2-krotnie objętość suszonego ryżu arborio lub carnaroli.
Risotto z owocami morza
Do przygotowania 4 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:
- pół małej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek
- 150 g ryżu arborio
- 1 łyżka. l. posiekana natka pietruszki
- 120-150 ml białego wytrawnego wina
- 4 nieobrane, świeże, duże krewetki z głową
- 250 g owoców morza, np. mieszanka „koktajlu morskiego”.
- 10…