Ryż z krewetkami, przepisy, wariacje i co jeszcze dodać do tej pary

Ryż z krewetkami, przepisy, wariacje i co jeszcze dodać do tej pary

Ryż z krewetkami, przepisy, wariacje i co jeszcze dodać do tej pary

Olga Zacharowa 26 listopada 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Ryż i krewetki to wspaniałe połączenie. Można go gotować z grzybami, warzywami, sosem sojowym lub śmietanowym. W zależności od wyboru odmiany ryżu, para zamienia się np. w risotto, paellę, pilaw, a może w sushi gunkan lub nigiri. Porozmawiamy szczegółowo o najprostszym zastosowaniu dla nas takiego związku, a następnie podamy przepisy na bardziej skomplikowane gorące dania.

Ryż z krewetkamiRyż z krewetkamiRyż z krewetkamiRyż z krewetkami

Treść materiału:

  • Jak gotować smażony ryż z krewetkami (sekrety i technologia)
  • Przepis: Szybko smażony ryż z krewetkami i warzywami w 15 minut
  • Przepis na pilaw z krewetkami i kalmarami
  • Przepis Lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami
  • Przepis na Risotto z krewetkami i małżami

Sekrety gotowania smażonego ryżu z krewetkami, jajkiem i warzywami

Ryż smażony z krewetkami to szybkie i łatwe danie, które przywędrowało do nas z Azji. Poza tym to świetny sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu. Jeśli ugotujesz w ten sposób świeżo ugotowany ryż, efekt nie będzie tak udany: nie będziesz w stanie prawidłowo usmażyć świeżego ryżu. Ale już schłodzony ryż, który zdążył trochę wyschnąć, jest idealny do smażenia. Częściej używają go Japończycy ryż krótkoziarnisty (bardziej lepki), a Chińczycy – długoziarniste (mniej skrobi).

To wszechstronne danie to zazwyczaj połączenie warzyw, ubitych jajek i białek (krewetki, kurczak, ryba lub tofu).

Do ryżu i krewetek dodajemy warzywa, np. cebulę pokrojoną w drobną kostkę/kawałki: cebula, warzywa i/lub pory. Marchew, groszek zielony, kukurydza dobre również do smażenia. Nie zapomnij o czosnek. Smażymy na średnio złoty kolor, wyjmujemy i na tym oleju smażymy krewetki. Jeśli czosnek jest mało wysmażony i w miarę jadalny, posiekaj go i posyp nim gotowe danie przed podaniem.

Wskazówki dotyczące smażonego ryżu z krewetkami

  • Usuń wcześniej resztki ryżu z lodówki, ponieważ może być zimny i twardy. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, delikatnie rozbijamy (rozbijamy) bryłki rękami na pojedyncze ziarenka w miarę możliwości. Duże kępy ryżu nie nadają się do smażenia. Ciepło nie dotrze do ryżu znajdującego się w grudkach – nie będzie on równomiernie przyprawiony i ugotowany. Jednocześnie nie należy łamać grudek, na przykład metalową szpatułką: może to spowodować uszkodzenie ziaren ryżu, a danie będzie wyglądać nieestetycznie.
  • Nie musisz wybierać drogich, dużych owoców morza do smażonego ryżu z krewetkami. Kup średniej wielkości krewetki. Rozmroź zamrożone krewetki na dolnej półce lodówki w durszlaku, aby zapobiec unoszeniu się ich w roztopionej wodzie.
  • Szybko smażone krewetki, zwłaszcza rozmrożone, nadal będą wyglądać, jakby były po prostu ugotowane. Posolić i pieprzyć owoce morza i smażyć oddzielnie na dużym ogniu z obu stron na oleju czosnkowym, aż się zarumienią. Do smażenia ryżu używaj oleju. Ryż wchłonie smaki czosnku i krewetek.
  • Dla smaku i efektu zewnętrznego wymieszaj żółtka z ryżem, przenieś na patelnię rozgrzaną z niewielką ilością oleju roślinnego. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotuj, aż żółtko się zetnie. Będzie wyglądać jak setki małych omletów z ryżem w środku – teraz możesz smażyć ryż na dużym ogniu. Żółtko chroni skrobię ryżową przed kontaktem z gorącą powierzchnią, dzięki czemu ryż nie przykleja się do patelni i nie będzie potrzebny dodatkowy olej. Poza tym ryż będzie miał ładny, ciepły odcień.
  • Wiewiórki też nie będą się marnować. Wlać je na czystą patelnię rozgrzaną olejem roślinnym i smażyć, jak przy smażeniu jajecznicy. Gdy białko stanie się nieprzezroczyste, rozbij je szpatułką na małe kawałki. Mieszamy z smażonym ryżem i całość gotujemy.
  • Niezależnie od składników, jakie dodasz do ryżu krewetkowego, użyj oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia, np. olejku roślinnego. orzeszki ziemne lub kukurydza. Rafinowany olej słonecznikowy ma wysoką temperaturę, w której zaczyna dymić (to już jest złe) – nadaje się również do przygotowania takiego dania.

Szybki smażony ryż z krewetkami i warzywami w 15 minut

Ryż smażony w woku to jedno z najpopularniejszych dań w Azji Wschodniej. Częściej niż ryż w woku gotuje się wyłącznie makaron. Ważne, aby tylko całkowicie wystudzone płatki (najlepiej wczorajszy ryż z lodówki) po ułożeniu na rozgrzanej patelni (woku) nie rozprzestrzeniły się na owsiankę i nie zamieniły się w bezkształtną grudkę.

Smażony ryż z krewetkami i warzywami
Smażony ryż z krewetkami i warzywami

Do przygotowania 4 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:

  • 7–8 łodyg zielonej cebuli
  • 350 g obranych, średnich, surowych krewetek
  • 50 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki l. ocet ryżowy
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • 1 łyżeczka olej sezamowy
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 1 łyżka. l. świeży starty imbir
  • 120 g mrożonego zielonego groszku
  • 700 g gotowego (wczorajszego) ryżu długoziarnistego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Drobno posiekaj cebulę. Usuń żyłę wewnętrzną z krewetek.
  2. W małej misce wymieszaj bulion z kurczaka, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz.
  3. W osobnej misce ubij jajka na gładką masę.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym. Dodaj cebulę i imbir i smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i zielony groszek na patelnię i smaż, mieszając, przez 1 minutę.
  5. Na patelnię dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć często mieszając przez 3 minuty – ryż powinien być dokładnie podgrzany.
  6. Do ryżu wlać jajka i energicznie mieszać przez 1 minutę – jajka powinny się stężać. Sosem polej ryż, zamieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Podawaj ryż z krewetkami na gorąco.

Kiedy omówiliśmy najbardziej codzienną opcję przygotowania ryżu z krewetkami, możesz przejść do bardziej skomplikowanych dań – narodowych hitów. Zwróć uwagę na nasze zalecenia dotyczące wyboru odpowiedniego ryżu w każdym przepisie.

Przepisy na podstawowe dania gorące z ryżu z krewetkami

Ryż z krewetkami jako domowy pilaw z owoców morza

To oczywiście nie jest prawdziwy pilaw uzbecki: skąd w Azji Środkowej biorą się takie owoce morza… Ale jeśli zastosujesz połączenie odpowiedniej technologii „pilawu”, dobrego ryżu i smacznych krewetek, otrzymasz doskonały obiad za każdą okazję! Zwłaszcza jeśli gotujesz w kotle nad otwartym ogniem.

Ten pilaw z krewetkami i kalmarami można przygotować także ze szlachetnego długoziarnistego ryżu basmati. Następnie ryżu nie trzeba myć, ale moczyć tylko przez 10–15 minut.

Pilaw z krewetkami i kalmarami
Pilaw z krewetkami i kalmarami

Do przygotowania 6-8 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:

  • 500 g ryżu na pilaw
  • 500 g dużych surowych krewetek w skorupkach bez głowy lub 700 g z łbem
  • 1 kg rozmrożonych krążków kalmarów
  • 600 g cebuli
  • 600 g soczystych marchewek
  • 4 cm świeży korzeń imbiru (50 g)
  • 3 główki czosnku (200 g)
  • 150 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka. l. mieszanki przypraw do pilawu (10 g)
  • 1 litr wody pitnej
  • sól

1. Aby przygotować ryż z krewetkami i kalmarami, płucz ryż, aż woda będzie czysta.

Ryż namoczyć w przefiltrowanej wodzie (powinna całkowicie zakrywać ryż na głębokość 3-4 cm) przez 30 minut.
Ryż namoczyć w przefiltrowanej wodzie (powinna całkowicie zakrywać ryż na głębokość 3-4 cm) przez 30 minut.

2. Oczyść krewetki z muszli i głowy, jeśli występują, zachowaj skorupę i głowy. Pokrój każdy pierścień kalmara na 4 części.

Nie zapomnij posolić krewetek i kalmarów.
Nie zapomnij posolić krewetek i kalmarów.

3. Cebulę pokroić w średnie piórka, marchewkę w paski o grubości 1 cm, imbir w kostkę o grubości 3 mm.

Usuń wierzchnią warstwę łuski czosnku, nie dzieląc główki na ząbki.
Usuń wierzchnią warstwę łuski czosnku, nie dzieląc główki na ząbki.

4. Rozgrzej oliwę w skarbcu, aż zacznie trochę dymić. Na olej wrzucamy skorupki i głowy krewetek i smażymy, ciągle mieszając, aż zmienią kolor na ciemnoczerwony.

Po usmażeniu nie zapomnij usunąć
Po usmażeniu nie zapomnij usunąć

główki muszli łyżką cedzakową, nie są już potrzebne.

5. Krewetki włóż do oleju krewetkowego i smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Dodać kalmary, smażyć 1 minutę.

Po usmażeniu owoce morza wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Po usmażeniu owoce morza wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

6. Włóż cebulę do kotła i smaż przez 5 minut. Dodaj marchewkę i imbir i gotuj, mieszając, aż marchewka będzie miękka, około 5 minut. Dodać połowę przypraw do pilawu i wymieszać.

Po dodaniu przypraw zalać wodą, posolić i dodać główki czosnku. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut.
Po dodaniu przypraw zalać wodą, posolić i dodać główki czosnku. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut.

7. Dodać ryż i wygładzić. Wlać tyle wrzącej wody, aby sięgała kilka milimetrów nad ryż. Ryż zagotować na dużym ogniu i posypać pozostałymi przyprawami.

Po dodaniu przypraw zmniejszyć ogień do małego, przykryć pilaw pokrywką i gotować przez 30 minut.
Po dodaniu przypraw zmniejszyć ogień do małego, przykryć pilaw pokrywką i gotować przez 30 minut.

8. Do pilawu ułożyć owoce morza, wymieszać i podawać na półmisku, na wierzchu ułożyć krewetki i główki czosnku.

Ostatnim krokiem jest dodanie do ryżu krewetek i kalmarów przygotowanych w kroku 5. Danie jest gotowe.
Ostatnim krokiem jest dodanie do ryżu krewetek i kalmarów przygotowanych w kroku 5. Danie jest gotowe.

Ryż z krewetkami jak lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami

Pyszny puszysty ryż gotowany w stylu orientalnym – z kardamonem, kurkumą i imbirem – rozgrzeje każdego smakosza w zimne, wilgotne wieczory.

Lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami
Lekki pilaw z krewetkami i rodzynkami

Do przygotowania 4 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:

  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pudełka kardamonu
  • 2 łyżki l. ghee
  • 40 g lekkich małych rodzynek
  • 200 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati
  • 1,5 łyżeczki kurkuma
  • 300ml wody pitnej
  • 500 g średnich lub dużych surowych krewetek w skorupach bez głowy lub 700 g z łbem
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Obierz i drobno posiekaj imbir, cebulę i czosnek, a powstałą mieszaninę podziel na pół. Rozgnieć strąki kardamonu.
  2. W rondlu o grubym dnie lekko podgrzej 2 łyżki. l. oliwę, aż uzyska charakterystyczny orzechowy aromat. Dodać kardamon, rodzynki i połowę imbiru, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
  3. Dodać ryż i sól, wymieszać, lekko podgrzać, mieszając, 1 minutę. Dodaj 1 łyżeczkę. kurkuma, wymieszać i zalać wrzącą wodą. Mieszaj, przykryj i zwiększ ogień do maksymalnego. Gotuj przez 5 minut.
  4. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu dokładnie przez 7 minut. Nie otwieraj tego! Zdejmij patelnię z ognia, zawiń ją w koc i odstaw na 15 minut.
  5. W międzyczasie obierz krewetki, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj pozostałą cebulę, czosnek, imbir i krewetki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez 4-5 minut. Posypać kurkumą, wymieszać, zdjąć z ognia.
  6. Ryż ułóż w stos na talerzach, a na nim ułóż krewetki wraz z płynem z patelni. Podawaj natychmiast.

Ryż z krewetkami jako risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza to jeden z wariantów słynnego włoskiego dania. Aby uzyskać doskonałe rezultaty, postępuj dokładnie zgodnie ze wskazówkami zawartymi w naszym przepisie na risotto i nie odwracaj uwagi od gotowania: wymaga to szczególnej uwagi i stałego nadzoru.

Jeśli przygotowujesz to danie na mniejszą lub większą ilość porcji, pamiętaj, że objętość owoców morza powinna przekraczać 2-krotnie objętość suszonego ryżu arborio lub carnaroli.

Risotto z owocami morza
Risotto z owocami morza

Do przygotowania 4 porcji ryżu z krewetkami potrzebne będą:

  • pół małej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 150 g ryżu arborio
  • 1 łyżka. l. posiekana natka pietruszki
  • 120-150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 nieobrane, świeże, duże krewetki z głową
  • 250 g owoców morza, np. mieszanka „koktajlu morskiego”.
  • 10…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja