Do przepisu
Gotowane lub pieczone ziemniaki doskonale nadają się do tej ryby jako dodatek.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 25 minutPiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g filetu z dowolnej tłustej ryby200 g szparagów100 g oliwek4 szalotkiskórka z 1 cytrynyoliwa z oliweksól, czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rybę pokroić na 4 porcje. Sól i pieprz z obu stron, posyp skórką.
Krok 2
Obraną szalotkę pokroić w plastry o grubości 1 cm i smażyć na oleju przez 30 sekund. z każdej strony.
Krok 3
Jeśli szparagi są regularne, odłam twardą część łodygi i obierz resztę łodygi. Jeśli szparagi są małe, nie jest to konieczne. Szparagi pokroić w poprzek lub ukos na małe kawałki, smażyć na oliwie przez 2 minuty.
Krok 4
Weź 4 arkusze papieru do pieczenia i połóż szalotki na środku. Na nim – ryba, oliwki i szparagi. Skropić olejem.
Krok 5
Podnieś długie krawędzie papieru nad rybą, złącz je i złóż. Skręć otwarte końce „koperty” jak opakowanie po cukierku. Złóż skręcone końce pod rybę i połóż na blasze do pieczenia. Wstawić do dolnej części piekarnika i piec przez 12-15 minut, w zależności od grubości filetu rybnego.