Ryb nigdy za dużo, 9 domowych dań z fotografią krok po kroku od supermam

Ryb nigdy za dużo, 9 domowych dań z fotografią krok po kroku od supermam

Ryb nigdy za dużo, 9 domowych dań z fotografią krok po kroku od supermam

Olga Zacharowa 11 września 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Elena Nekrasova, nasza wieloletnia, oddana czytelniczka – prawdziwa supermama. Nie tylko różnorodnie i smacznie karmi swoją rodzinę, przygotowuje jedzenie ze znanych i niedrogich produktów, ale także robi takie zdjęcia, że ​​wystarczy iść do kuchni i gotować. Dzięki temu często w naszych materiałach zamieszczamy przepisy Eleny. Tym razem pokażemy, jak supermama gotuje ryby, małże i ośmiornice, gdy nadchodzi chłodna jesień. Wykorzystane składniki to śmietana, szpinak, przyprawy, mąka, ser, czosnek, cebula i gotowe ciasto francuskie.

Ryb nigdy za dużo, 9 domowych dań z fotografią krok po kroku od supermam

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Biała ryba z brokułami w sosie serowym
  • Łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowo-cammbertowym
  • Łososiowe chilli z małżami
  • Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem
  • Cienkie naleśniki keto bez mąki pszennej i cukru
  • Łosoś z pesto pomidorowym w cieście francuskim
  • Ośmiornica z warzywami i orzechami nerkowca
  • Ośmiornica zapiekana w sosie winnym
  • Warkocz rybny z polewą mandarynkową

Elena Niekrasowa, @Mama_Mia

Elena Nekrasova z Władywostoku, nasza wieloletnia, oddana czytelniczka i autorka od 11 listopada 2009 roku.
Elena Nekrasova z Władywostoku, nasza wieloletnia, oddana czytelniczka i autorka od 11 listopada 2009 roku.

„Jestem mamą trójki dzieci, uwielbiam haftować i gotować. Gotować zaczęłam dość wcześnie, nie lubiłam zadawać pytań – nie było wtedy internetu, więc gotowałam sama. To wszystko już przeszłość, teraz jestem doświadczoną i rozważną gospodynią domową.

Mieszkam na Terytorium Primorskim, więc 99% wszystkich naszych ryb to ryby morskie. Latem i jesienią staramy się jeść jak najwięcej świeżo złowionych czerwonych ryb. Zimą przychodzi kolej na lód szafranowy dorsz, stynka, śledź. Kupuję najczęściej jesienią łosoś kumpel, łosoś coho, masu (masu, łosoś), czasami łosoś sockeye. Nasze pstrągi i łosoś pochodzą z importu, więc rzadko je łowimy, ale z przyjemnością jadamy lokalnego dzikiego łososia.

Z wykształcenia jestem technologiem rybołówstwa. I choć od założenia instytutu minęło 30 lat, owoce morza nadal mnie interesują, tylko teraz, jako gospodyni domowa. Piekę, smażę, solimy, gotuję ryby z sosami i warzywami. Niektóre typy są dobre nawet bez specjalnego przetwarzania. Jak to mówią, wrzuć na blachę i ciesz się smakiem za 20 minut. Ale są też inne ryby – łosoś różowy, łosoś kumpel, które są dość wytrawne i lepiej je gotować z sosami lub gotować z winem/bulionem dla uzyskania soczystości.

Owoce morza na naszym stole są znacznie mniej powszechne, chociaż na Terytorium Primorskim rosną małże, ogórki morskie i największe rosyjskie krewetki – botany z soczystym i słodkawym mięsem. Ale są dość drogie, więc bierzemy je od czasu do czasu. Często kupujemy kalmary. Nie zawracam sobie głowy jego przygotowaniem. Obrane wrzucam na minutę do wrzącej wody, kroję i podaję z gotowanym jajkiem, ogórkiem i kwaśną śmietaną – okazuje się, że to bardzo udane połączenie.

Uwielbiamy ryby wędzone na gorąco i na zimno: halibut, makrelę, śledź, zielonek, a także suszoną flądrę z kawiorem i suszoną stynią.

Oto 7 porad dla tych, którzy tak jak ja obchodzą dzień ryby nie tylko w czwartki!

  • Jeśli masz wodnistą rybę np. grenadiera, posol ją przed gotowaniem, przygotowane kawałki odłóż na durszlak i odstaw na pół godziny. Następnie, żeby ciasto się nie sklejało i nie rozpadało, przykryj blachę papierem do pieczenia. Smażyć bezpośrednio na papierze, a ryba zachowa swój kształt.
  • Do pieczenia ryb lepiej nie używać aluminiowej blachy do pieczenia ani formy. Metal ten nadaje mięsu ryb szary kolor.
  • Posolić rozmrożoną rybę 15-20 minut wcześniej. przed gotowaniem, aby pozbyć się nadmiaru płynu, który wykorzystuje się przy produkcji glazury lodowej.
  • Podczas solenia łososia polecam dodać do mieszanki soli odrobinę mocnego alkoholu (wódki, whisky lub koniaku). Dodatek ten lekko zagęści konsystencję miąższu łososia.
  • Jeśli przygotowujesz rybę panierowaną o łagodnym smaku, polecam dodać do niej tarty ser lub pokruszone chipsy ziemniaczane.
  • Jeśli potrzebujesz gotowanej ryby, zastąp połowę wody mlekiem – dzięki temu ryba będzie delikatniejsza i zniweluje ewentualny specyficzny zapach.
  • Po ugotowaniu ryby należy najpierw umyć naczynia w zimnej wodzie, a następnie opłukać w gorącej wodzie. Wtedy na pojemnikach nie będzie rybiego zapachu.”

Biała ryba z brokułami w sosie serowym

Te składniki zawsze świetnie ze sobą współgrają: delikatne filety z białej ryby, brokuły, kremowy sos i chrupiące płatki migdałów. Proste i pyszne. Jeśli zwykle smażysz ryby wcześniej, tutaj kładziemy rybę pod grillem z tym samym przygotowaniem.

Biała ryba z brokułami w sosie serowym
Biała ryba z brokułami w sosie serowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 600 g filetów z białej ryby, np. dorsza, morszczuka lub mintaja
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 0,3 łyżeczki każdy suszony czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka l. oliwa z oliwek + na pleśń
  • 2 łyżki l. mąka
  • 50 g płatków migdałowych
  • pół główki brokułów
  • trochę soku z cytryny

Na sos serowy:

  • 2 łyżki l. mąka
  • 30-35 g masła
  • 150 ml słabego bulionu warzywnego lub rybnego, najlepiej gotowanego z białą rybą
  • 125 ml śmietanki 35% tłuszczu
  • zmieloną gałkę muszkatołową na czubku noża
  • 3-4 łyżki. l. twardy, dojrzały ser podobny do parmezanu

1. Rozgrzej piekarnik do 250°C z włączonym grillem. Filet z ryby dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, wetrzyj w rybę suche składniki. Filety posmaruj oliwą i obtocz w mące. Rybę przełożyć na ruszt wyłożony papierem do pieczenia.

2. Wstaw ruszt do nagrzanego piekarnika na wysokość nieco wyższą niż środkowa półka. Smaż rybę na grillu przez kilka minut na jasnozłoty kolor.

3. Zdejmij grill i umieść ryby w pewnej odległości od siebie w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, nasmarowanym olejem roślinnym. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.

4. Brokuły podziel na różyczki. Wrzucić na wrzącą wodę i gotować około 2 minut. Umieścić na sicie i od razu przelać do lekko zakwaszonej wody z lodem, aby zachować kolor. Pozostaw tam na 2-3 minuty. Wyjmij i przełóż na sito, usuwając pozostały płyn. Dodaj trochę soli.

5. Do sosu serowego Na patelnię z grubym dnem wsyp mąkę i podgrzej, mieszając. Smaż przez 1-2 minuty. Dodać masło, wymieszać, roztopić. Zawartość patelni wymieszaj na lepką masę.

6. Stopniowo wlewaj gorący bulion i mieszaj. Następnie dodać śmietanę, energicznie mieszając trzepaczką, aż sos stanie się jednorodny. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać z parmezanem, ciągle mieszając.

7. Brokuły przełożyć na rybę, całość polać sosem. Posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Podawać danie na gorąco.

Łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowo-cammbertowym

Danie jest szybkie, dość proste, ale ma pewien francuski urok. Jeśli nie masz świeżego szpinaku, możesz go zastąpić mrożonym szpinakiem – nie wpłynie to w żaden sposób na jakość potrawy.

Łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowo-cammbertowym
Łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowo-cammbertowym

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skórka cytrynowa
  • 700 g filetu z łososia ze skórą
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki l. wytrawne białe wino
  • 250 ml śmietanki 23% tłuszczu
  • 1 głowa Camemberta
  • oliwa z oliwek
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Przygotuj filet z łososia usuwając wszystkie kości. Lekko dopraw.

3. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Na średnim ogniu podsmaż 1 grubo posiekany ząbek czosnku ze skórką.

4. Połóż filet rybny skórą do dołu na czosnku, smaż przez 1 minutę, odwróć i smaż przez kolejną 1 minutę. Wystarczy usmażyć rybę na jasnozłoty kolor.

5. Umieść zawartość patelni w żaroodpornym naczyniu do pieczenia.

6. Ponownie rozgrzać oliwę, dodać 1 ząbek czosnku, pokroić na 2-3 części, liście szpinaku i zalać winem. Mieszając od czasu do czasu, pozwól szpinakowi zwiędnąć na patelni. Przełóż szpinak do ryby.

7. Na tej samej patelni na średnim ogniu podgrzać śmietanę z dodatkiem pozostałego ząbka czosnku, startego na drobnej tarce, szczyptą ziół prowansalskich i pieprzu. Zagotuj śmietanę i dodaj Camembert pokrojony w średnie plasterki. Ser rozpuścić w śmietanie, dodać sól.

8. Powstałym sosem polej rybę i piecz przez 15 minut. w nagrzanym piekarniku. Ugotowałem rybę w trybie konwekcji. Podawać z sałatką, dodatkiem lub jako samodzielne danie.

Łososiowe chilli z małżami

Imię francuskie coquille zakłada, że ​​ugotowane owoce morza będą pieczone i podawane w specjalnej metalowej formie w kształcie muszli, czyli chłodziarce. Rybę i małże można piec na patelni julienne lub w muszlach przegrzebków. Chill przygotowywany jest z owoców morza, mieszanki owoców morza z kawałkami ryb lub po prostu ryb. Użyłam mieszanki małży i kawałków łososia pozostałych po filetowaniu ryby. To szybkie i pyszne!

Łososiowe chilli z małżami
Łososiowe chilli z małżami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 120 g małży bez muszli
  • 250 g filetu z łososia
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 33% tłuszczu, temperatura pokojowa
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobia lub guma ksantanowa
  • 60 g twardego sera podobnego do parmezanu
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Przenieś zamrożone owoce morza z zamrażarki do lodówki i pozostaw na noc. Opłucz owoce morza pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń wszystkie ości z ryby i pokrój ją na kawałki.

3. Drobno posiekaj cebulę i smaż na oliwie na średnim ogniu, aż będzie miękka. Wlać wino i podgrzewać, aż ostry aromat zniknie.

4. Do rondelka wlać śmietankę i sok z cytryny i zredukować o połowę na małym ogniu. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą masę, dodaj skrobię wraz ze śmietaną rozcieńczoną wodą pitną lub zagęstnikiem dopuszczonym do żywienia niskowęglowodanowego – guma ksantanowa. Ogrzewaj mieszaninę przez 2 minuty. Użyłem gumy.

5. Pod koniec gotowania dodać starty ser. Wymieszaj i trochę rozpuść.

6. Na przygotowane muszle ułóż mieszaninę owoców morza i serka śmietankowego.

7. Przenieś muszle na ruszt lub blachę do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez kilka minut – tylko do momentu, aż ser się roztopi i utworzy złocista skórka. Nie ma potrzeby smażenia! Chilli podawane jest na gorąco – prosto z piekarnika.

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem

To danie rybne przygotowuje się bardzo szybko i zjada jeszcze szybciej. Możesz marynować rybę przez noc i przygotować pyszny lunch w pół godziny rano.

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 600 g filetu z łososia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynatę:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka l. oliwa z puszki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka Miód
  • 1 łyżeczka mielona słodka papryka
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Aby przesłać:

  • 100 g ryżu
  • para zielonej cebuli

Na sos szpinakowy:

  • 20 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 ml śmietanki 33% tłuszczu
  • 3 suszone pomidory
  • 0,5 łyżeczki skrobia kukurydziana
  • 1 łyżka l. woda pitna

1. Rozgrzej piekarnik do 210°C.

2. Do marynaty Czosnek posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Marynuj kawałki ryby. Pozostaw na 30 minut.

3. Rybę pokroić na 4 części, sól i pieprz. Przełóż rybę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem roślinnym. Ja użyłam formy foliowej z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja