Rumptof – dzbanek na rum owocowy
Marina 29 sierpnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Preparat owocowo-jagodowy, który zaczynamy układać na początku lata, wraz z pojawieniem się pierwszych jagód, a kończymy na owocach cytrusowych zimą. Niemieckie gospodynie domowe przygotowywały ten przysmak zwykle przez sześć miesięcy i zaczynały go degustować w ramach różnych deserów w Wigilię. Dołącz do nas, w ogrodach wciąż jest tyle różnych owoców!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Dodać. czas: 30 minutKuchnia niemieckaPustyImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘowoce 1 kgcukier 500 grrum 500ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na początku lata (osoby spóźnione mogą dołączyć jesienią) dobrze umyte jagody lub owoce są krojone w losowe plasterki. Umieścić naprzemiennie warstwami w glinianym garnku lub szklanym naczyniu i posypać każdą warstwę cukrem (1/2 części cukru w stosunku do masy owocu).
Krok 2
Pozostaw na 30-40 minut. aż pojawi się sok. Teraz dodajemy pozostałą połowę cukru i zalewamy rumem tak, aby całkowicie przykrył owoce. Odstawiamy w ciemne miejsce (można przykryć naczynia ciemną ściereczką) do czasu kolejnego dodania owoców. Gdy pojawią się nowe owoce, cały proces powtarzamy od początku. Im większa różnorodność owoców i jagód, tym smaczniejsze.
Krok 3
W wigilię długo wyczekiwanych Świąt Bożego Narodzenia wyciągamy nasz ukochany dzbanek z rumem i wykorzystujemy aromatyczne, nasączone rumem owoce do różnych deserów i ciast. A lody z takimi owocami mają wyjątkowy smak!
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli spóźnisz się na złożenie owoców na początku lata, możesz to zrobić w dowolnym momencie. Same owoce cytrusowe mają już niepowtarzalny smak! Rum można zastąpić koniakiem lub Calvadosem.
PRZYDATNE RADY
Najlepiej sprawdzi się jasny rum, ale można też użyć ciemnego rumu.