Rumiane naleśniki dla całej rodziny: z owocami, konfiturą, a nawet dynią

Rumiane naleśniki dla całej rodziny: z owocami, konfiturą, a nawet dynią

Rumiane naleśniki dla całej rodziny: z owocami, konfiturą, a nawet dynią

Kto tu jest taki rumiany? Kto tu jest taki słodki? Tak, to poranne naleśniki! Możemy się od nich wiele nauczyć – wspaniale jest być szybkim, ale dokładnym, delikatnym, ale chrupiącym.

Naleśniki na śniadanie: 6 przepisów na każdy gustNaleśniki na śniadanie: 6 przepisów na każdy gustNaleśniki na śniadanie: 6 przepisów na każdy gustNaleśniki na śniadanie: 6 przepisów na każdy gustNaleśniki na śniadanie: 6 przepisów na każdy gust

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Naleśniki z owocami i solonym karmelem
  • Naleśniki z płynnym dżemem kijowskim
  • Latkes, placki ziemniaczane
  • Naleśniki owsiane ze śmietaną i sosem borówkowym
  • Delikatne naleśniki z kefirem
  • Placuszki dyniowe z sosem ziołowym

Naleśniki z owocami i solonym karmelem

Solony karmel lub sos karmelowy to świetny dodatek do wszelkich wypieków, w tym naleśników i naleśników.

Naleśniki z owocami i solonym karmelem
Naleśniki z owocami i solonym karmelem

6 porcji, przygotowanie: 45 min. Czego potrzebujesz:

  • gruszka – 2 szt.
  • przejrzały banan – 1 szt.
  • jajko – 2 szt.
  • jogurt – 250 g
  • mąka – 200 g mąki
  • cukier – 100 g
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki.
  • roztopione masło

Na solony karmel:

  • cukier – 300 g
  • miód płynny – 150 g
  • śmietana ciężka – 75 ml
  • mleko – 50 ml
  • masło solone – 25 g
  • „kwiaty solne” – 2,5 g

Sposób wykonania: 1. Aby przygotować solony karmel, w głębokim rondlu wymieszaj cukier, glukozę i 40 ml wody, zagotuj i gotuj, aż powstanie złoty karmel. Mleko i śmietankę podgrzać, ostrożnie (rozpryskuje się!) dodać do karmelu, wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, dodać masło i sól. Fajny. 2. Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Zmiksuj banana na puree. 3. W misce ubij jajka trzepaczką, dodaj jogurt, cukier, cukier waniliowy i ugniataj na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, odstawić na 15–20 minut, następnie dodać owoce i ciągle mieszając dodać 2–3 łyżki. l. ghee. 4. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą i lekko nasmaruj olejem. Za pomocą małej chochli ostrożnie wlewaj ciasto na patelnię, formując okrągłe naleśniki. Gdy po przeciwnej stronie zaczną tworzyć się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę.

Naleśniki z płynnym dżemem kijowskim

Przygotowując te naleśniki zamiast śmietany można użyć mieszanki twarogu i mleka zmiksowanej w blenderze.

Naleśniki z płynnym dżemem kijowskim
Naleśniki z płynnym dżemem kijowskim

6 porcji, przygotowanie: 45 minut. Czego potrzebujesz:

  • mąka – 350 g
  • śmietana 15% tłuszczu – 500 ml
  • duże jajka – 2 szt.
  • cukier – 2 łyżki. l.
  • proszek do pieczenia lub soda – 0,5 łyżeczki.
  • sól – 1 łyżeczka.
  • olej do smażenia

Na dżem:

  • cukier – 400 g
  • cytryny o cienkiej skórce – 2 szt.
  • zielone jabłka – 6 szt.
  • rodzynki – 100–150 g
  • owoce kandyzowane – 100 g
  • kolor kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania: 1. Aby zrobić dżem, dokładnie umyj jabłka i cytryny pędzelkiem. Cytryny przekrój wzdłuż na ćwiartki, wytnij białą część wewnętrzną i pokrój cytryny w poprzek. 2. Cytryny włożyć do miski do konfitur lub szerokiego rondla z grubym dnem, posypać cukrem i postawić na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodać przyprawy i gotować 10–15 minut. Jabłka i owoce kandyzowane pokroić w kostkę o boku 1 cm (nie trzeba ich obierać). Do dżemu dodać jabłka, rodzynki i owoce kandyzowane, gotować, mieszając, przez 15–20 minut. Dżem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 3. Na naleśniki doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej. W dużej misce ubić jajka z cukrem, aż będą puszyste. Nie przerywając ubijania, wlej śmietanę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 4. Wlać mieszaninę mąki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Patelnię żeliwną lub inną o grubym dnie rozgrzać bardzo mocno, posmarować olejem i wykładać łyżką ciasto, nie mieszając. Upiecz naleśniki na średnim ogniu i włóż do rondla z pokrywką. Podawać na gorąco.

Latkes, placki ziemniaczane

Do robienia latkes zamiast kwaśnej śmietany można użyć gęstej śmietany.

Latkes, placki ziemniaczane
Latkes, placki ziemniaczane

Porcja dla 4–6 osób, przygotowanie: 55 min. Czego potrzebujesz:

  • ziemniaki – 1 kg
  • tłusta śmietana – 80 ml
  • mąka – 80 g
  • sól
  • olej lub tłuszcz do smażenia
  • kawior i kwaśna śmietana do podania

Sposób wykonania: 1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na średniej tarce. Umieścić na durszlaku umieszczonym w misce i pozostawić do odcieknięcia na 30 minut. Ściśnięcie. 2. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Odcedź sok z miski, w której odciekły ziemniaki – na dnie znajduje się skrobia. Dodaj tę skrobię z powrotem do ziemniaków wraz z mąką i solą. 3. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Smażyć małe naleśniki na dużym ogniu, po 1,5 minuty z każdej strony. 4. Połóż gotowe naleśniki na blasze do pieczenia. Po usmażeniu wszystkich placków włóż patelnię do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Podawać na gorąco, z mieszanką kwaśnej śmietany i kawioru.

Naleśniki owsiane ze śmietaną i sosem borówkowym

Jeśli masz ochotę na bardziej dietetyczną i niskokaloryczną wersję naleśników, zamień śmietanę na kefir.

Naleśniki owsiane ze śmietaną i sosem borówkowym
Naleśniki owsiane ze śmietaną i sosem borówkowym

4–6 porcji, przygotowanie: 40 min. Czego potrzebujesz:

  • płatki owsiane niewymagające gotowania – 300 g
  • śmietanka ciężka – 250 ml
  • jajko – 3 szt.
  • brązowy cukier – 2 łyżki. l.
  • proszek do pieczenia i sól – po 0,5 łyżeczki.
  • roztopione masło

Do sosu:

  • Borówki Borówki – 200 g
  • średnie jabłko
  • cukier – 100 g
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki.
  • cynamon – 0,3 łyżeczki.

Co zrobić: 1. Na płatki owsiane wlać śmietanę. Dodać jajka ubite z solą i cukrem, dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut. 2. Na sos obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Na patelnię wsypać cukier, zalać kilkoma łyżkami wody i rozpuścić. Dodać borówki i jabłka, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty. Doprawić cynamonem. 3. Przed pieczeniem do ciasta dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. 4. Gotowe naleśniki włóż do miski z pokrywką, aby były gorące i miękkie. Podawać z sosem borówkowym.

Delikatne naleśniki z kefirem

Naleśniki kefirowe to klasyczna opcja przygotowania tego ciasta. Jeśli zastosujesz technologię, naleśniki okażą się po prostu przewiewne.

Delikatne naleśniki z kefirem
Delikatne naleśniki z kefirem

6 porcji, przygotowanie: 35 min. Czego potrzebujesz:

  • kefir – 500 ml
  • jajko – 3 szt.
  • mąka – 250 g
  • kasza manna – 120 g
  • cukier – 2 łyżki. l.
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • soda – 0,3 łyżeczki.
  • sól – 1 łyżeczka.
  • ghee do smażenia

Sposób wykonania: 1. Jajka rozbić do żaroodpornej miski, dodać sól i cukier, ubić na puszystą masę. 2. Wlać kefir i ubić. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj mąkę i semolinę. Ciasto powinno być bez grudek. 3. Zagotuj 150 ml pitnej wody. Dodać sodę oczyszczoną, wymieszać i gorącą masę wlać do ciasta. Dokładnie wymieszaj. Dodać olej i ponownie wymieszać. 4. Rozgrzej mocno żeliwną patelnię i lekko nasmaruj olejem. Piec cienkie naleśniki na dużym ogniu. Gotowe naleśniki włóż do miski lub patelni z pokrywką. Podawać na gorąco.

Placuszki dyniowe z sosem ziołowym

W tym przepisie dynię można zastąpić korzeniem selera lub słodkimi ziemniakami.

Placuszki dyniowe z sosem ziołowym
Placuszki dyniowe z sosem ziołowym

4–6 porcji, przygotowanie: 40 minut Czego potrzebujesz:

  • dynia – 600 g
  • średnia żarówka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki. l.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny

Do sosu:

  • duży pęczek mieszanki warzyw (cebula, pietruszka, bazylia)
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić: 1. Do sosu drobno posiekaj warzywa. Umieść warzywa w szklance blendera zanurzeniowego, dodaj sól, sok z cytryny, skórkę i kilka łyżek wody. Ubić na gładką pastę. Podczas ubijania wlać tyle oleju, aby powstał gęsty sos. Pieprz to. 2. Na naleśniki obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę przez 5 minut. Zdjąć z ognia. 3. Obierz dynię ze skórki i nasion, miąższ zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z cebulą. Sól, pieprz, dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj. 4. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Nakładać dużą łyżką ciasto warzywne w pewnej odległości od siebie i smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 5. Gotowe naleśniki włóż do miski lub patelni z pokrywką. Podawać gorące z sosem ziołowym.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #naleśniki #placki ziemniaczane #latkes #naleśniki kefirowe #naleśnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja