Różowa owsianka na podstawie kreskówki Masza i Niedźwiedź. Dlaczego tak bardzo uwielbiają ją dzieci i dorośli i jak ją przygotować
Roman Ryżow 31 marca 2024 r
Różowa owsianka to prawdziwy mainstream wśród fanów kreskówki „Masza i Niedźwiedź”, a także ich matek, ojców, dziadków. Chyba każde dziecko po obejrzeniu odcinka o owsiance prosiło o zrobienie na śniadanie dokładnie takiej samej. Zarówno młodzi, jak i doświadczeni rodzice wiedzą, że czasami nie jest łatwo karmić swoje dziecko normalnym, „dorosłym” jedzeniem. Dla wielu dzieci wydaje się to nieapetyczne i nie budzi zaufania. To bałagan z kreskówek! Wesołe, różowe, ugotowane przez Twojego ulubionego bohatera – jak mogłoby nie być pyszne? Nic więc dziwnego, że cały świat ma już obsesję na punkcie różowej owsianki. Porozmawiajmy teraz o tym, jak to ugotować.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jaki bazę owsianki wybrać
- Z czego i jak zrobić naturalne barwniki spożywcze
- Gotowanie z dziećmi
- Przepisy:
- Kasza manna z sokiem żurawinowym w powolnej kuchence
- Płatki owsiane z jagodami i orzechami
- Owsianka z komosą ryżową i sosem malinowym
- Kasza jaglana z jabłkami i borówkami
- Kasza jęczmienna z borówkami i dynią
- Płatki owsiane z malinami i kokosem
- Mieszana owsianka w garnku
- Owsianka ze słodyczami
Jaki bazę owsianki wybrać
Z płatków owsianych można zrobić różową owsiankę
Twoje dziecko poprosiło o różowe płatki, co powinieneś zrobić? To proste – ugotuj płatki owsiane, kaszę manną, ryż lub kaszę jaglaną, dodając w trakcie gotowania barwnik spożywczy. Następnie dodać cukier, masło, mleko skondensowane, jagody lub kawałki owoców i podawać. Nie ma tu jednego prawidłowego przepisu, wszystko zależy od preferencji smakowych każdej osoby – niektóre lubią kaszki mleczne, inne słodkie, inne z orzechami itp. Dlatego warto próbować różnych przepisów i nie bać się eksperymentować.
Z czego i jak zrobić naturalne barwniki spożywcze
Naturalny różowy barwnik można uzyskać z buraków. W tym celu obrane warzywa zetrzyj na drobnej tarce, posyp cukrem, dobrze wymieszaj, przełóż na sito i łyżką wyciśnij sok. Jeśli posiadasz warzywo ozime i w ogóle nie są już soczyste, to posiekane buraki zalej niewielką ilością wody i gotuj na wolnym ogniu przez 5–10 minut, następnie dodaj odrobinę soku z cytryny.
Również sok lub syrop z czerwonych jagód może nadać różowy odcień. Liderem jest tutaj malina – jej kolor jest najczystszy. Na drugim miejscu znajdują się borówki i żurawiny, choć warto wziąć pod uwagę, że te jagody są dość kwaśne i wymagają dużej ilości cukru. Ale truskawki nie dadzą jasnego odcienia, więc owsianka okaże się raczej lekko czerwona niż różowa. Wiśnia i granat, jeśli używasz syropów, przesuną kolor w kierunku chłodnego fioletu. Jednak wygląda również bardzo pięknie.
Syropy jagodowe można przygotować do wykorzystania w przyszłości, dzięki czemu zawsze będziesz mieć pod ręką sprawdzone, domowe barwniki. Lub, opcjonalnie, ugotuj je z mrożonych jagód, co również wcale nie jest trudne. Wystarczy posypać maliny lub wiśnie cukrem w proporcji 1:1 i poczekać, aż puszczą sok, następnie lekko zagotować, odcedzić i ostudzić.
Również dżem, dżem, zagęszczony sok, sucha galaretka, kompot lub przecier jagodowy (można zamrozić), aby nadać owsiance różowy kolor. Bezpieczne barwniki spożywcze o dobrym składzie sprzedawane są w wyspecjalizowanych sklepach i na targowiskach. To, czy z nich skorzystasz, czy nie, zależy od Ciebie.
Gotowanie z dziećmi
Dla dzieci bardzo interesujące będzie gotowanie własnej owsianki, jak Masza z kreskówki. Dla każdego dziecka można znaleźć coś do zrobienia – sortować płatki, wybierać i liczyć orzechy, coś wymieszać. Najważniejsze jest tutaj zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom i zwrócenie szczególnej uwagi na ostre i gorące przedmioty.
Dzieci są z natury ciekawe świata, dlatego dla wielu z nich gotowanie może być zabawą i nauką. Poza tym jest to jeden ze sposobów na odkrywanie nowych potraw i nie banie się ich próbować. W naszym wyborze znajdziesz 8 przepisów na różową owsiankę, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Przepisy
Kasza manna z sokiem żurawinowym w powolnej kuchence
Prawdziwa różowa owsianka, którą dziewczyna Masza nakarmiła wszystkie zwierzęta w lesie. Podawać ze skondensowanym mlekiem i słodkimi jagodami – dzieci będą zachwycone!
Kasza manna z sokiem żurawinowym w powolnej kuchence
Do przygotowania kaszy manny na 4 porcje potrzebujesz:
- żurawina – 1,5 szklanki
- kasza manna – 1 szklanka
- cukier – 3/4 szklanki
- masło – 1 łyżka. l.
1. Przygotowaną żurawinę rozdrobnić tłuczkiem. Wyciśnij sok.
2. Włącz multicooker, ustaw tryb „multi-cook” i temperaturę na 160°C. Miąższ włożyć do miski, zalać 3 szklankami wody i gotować 5 minut. Bulion odcedź, dodaj cukier, zagotuj.
3. Rozcieńczyć semolinę wyciśniętym sokiem żurawinowym, wlać do miski multicookera i gotować kolejne 5 minut. Podawać lekko schłodzone.
Uwaga dla gospodyni
Żurawinę można stosować świeżą lub mrożoną. Jagody lepiej rozmrozić wcześniej na górnej półce lodówki.
Przy okazji
Aby uzyskać chrupiącą konsystencję, do owsianki podczas serwowania można dodać suszone na patelni bez oleju nasiona lnu.
Płatki owsiane z jagodami i orzechami
Spróbuj zrobić tę różową owsiankę z mlekiem roślinnym i dodaj do niej jagody i orzechy. Okaże się nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne.
Płatki owsiane z jagodami i orzechami
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- mleko roślinne – 300 ml
- płatki owsiane – 100 g
- truskawki mrożone lub świeże – 100 g
- orzechy laskowe – 50 g
- sól
- cukier lub miód do smaku
1. Do rondla wsyp płatki owsiane, zalej mlekiem roślinnym, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj owsiankę, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty. W razie potrzeby dodać cukier lub miód.
2. Na suchej patelni smaż orzechy laskowe na złoty kolor, 3–4 minuty. Zdejmij z ognia i drobno posiekaj.
3. Truskawki pokroić w plasterki (najpierw rozmrozić mrożone jagody).
4. Owsiankę przekładamy do miseczek, posypujemy orzechami i jagodami, w razie potrzeby dodajemy miód.
Przydatne rady
Jeśli nie masz czasu na gotowanie owsianki, wsyp granolę do miski, zalej mlekiem roślinnym i dodaj orzechy i jagody.
Przy okazji
Do tej owsianki idealne jest mleko migdałowe lub owsiane.
Owsianka z komosą ryżową i sosem malinowym
Spróbujcie zrobić owsiankę z komosą ryżową i aromatycznym sosem malinowym. To jasne danie doda Ci energii i świetnego nastroju na cały dzień.
Owsianka z komosą ryżową i sosem malinowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- mleko (możliwe mleko migdałowe lub inne roślinne) – 300 ml
- mrożone maliny – 250 g
- komosa ryżowa – 160 g
- banan – 1 szt.
- miód – 2 łyżki. l.
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
- sól
Aby przesłać:
- prażone orzeszki ziemne lub 1–2 łyżeczki masło orzechowe
- pół pestki granatu
- świeże maliny
1. Zagotuj 600 ml wody i dodaj sól. Dodaj quinoę i gotuj przez 5 minut. Zmniejsz nieznacznie ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
2. Rozgnieć banana widelcem i powstałe puree dodaj do komosy ryżowej. Wlać mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając.
3. Do rondelka włóż mrożone maliny, zalej 75 ml wody, dodaj miód i podgrzewaj, aż maliny będą miękkie. Zdejmij rondelek z ognia, rozgnieć jagody widelcem lub posiekaj blenderem.
4. Rozłóż owsiankę do misek i polej ciepłym sosem malinowym. Udekoruj świeżymi malinami, pestkami granatu, orzeszkami ziemnymi lub masłem orzechowym. W razie potrzeby posyp owsiankę mlekiem migdałowym.
Uwaga dla gospodyni
Przed gotowaniem komosy ryżowej lepiej dodać wodę na 15 minut, następnie odcedzić i ugotować w nowej. W ten sposób na pewno unikniesz goryczy, ale komosa ryżowa ją ma.
Przy okazji
Do tej owsianki można dodać trochę mielonego cynamonu dla smaku i aromatu.
Kasza jaglana z jabłkami i borówkami
Kasza jaglana to tradycyjna opcja śniadaniowa. Sprawienie, że będzie to kreskówkowy róż, wcale nie jest trudne: borówki ci w tym pomogą.
Kasza jaglana z jabłkami i borówkami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- duże jabłka – 2 szt.
- płatki jaglane – 200 g
- Borówki Borówki (świeże lub mrożone) – 200 g
- masło – 80 g
- miód – 4 łyżki. l.
- mielony cynamon – 1/2 łyżeczki.
- sól
1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz w kilku wodach, rozcierając ją w dłoniach i zalewając wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Płynąca woda powinna być całkowicie przezroczysta.
2. Gotuj płatki w dużej ilości osolonego wrzątku przez 15 minut. Następnie ułożyć na sicie.
3. Zetrzyj jabłka na grubej tarce (najlepiej do warzyw koreańskich).
4. W głębokim rondlu wymieszaj miód i masło i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Dodać jabłka i doprowadzić do wrzenia.
5. Do rondla dodać płatki i cynamon, wymieszać, zmniejszyć ogień do małego, przykryć pokrywką i dusić 5–7 minut.
6. Dodaj jagody do owsianki. Jeśli są zamrożone, gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli jest świeży, po prostu zamieszaj i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Posiekaj jabłka bezpośrednio przed gotowaniem, aby nie miały czasu na ciemnienie. Jeśli przygotowujesz je wcześniej, polej je sokiem z cytryny.
Przy okazji
Borówki w tym przepisie można zastąpić innymi kwaśnymi jagodami. Na przykład z żurawiną będzie nie mniej smaczne.
Kasza jęczmienna z borówkami i dynią
Bardzo smaczna i sycąca różowa owsianka jęczmienna, przygotowana według naszej receptury, doda Ci energii na cały dzień.
Kasza jęczmienna z borówkami i dynią
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- dynia – 400 g
- kasza jęczmienna – 300 g
- mrożone borówki brusznicy – 100 g
- ghee – 2 łyżki. l.
- brązowy cukier – 1 łyżka. l.
- mieszanka przypraw do grzanego wina – 2 łyżeczki.
- sól
- miód do podania
1. Kaszę jęczmienną opłucz dużą ilością wody i przełóż na sito. W rondelku zagotować 900 ml wody, dodać płatki i gotować do miękkości, 15–20 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dynię pokroić w kostkę o boku 1,5–2 cm, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posypać roztopionym masłem i piec przez 15 minut.
3. Gdy owsianka będzie już gotowa, dodać dynię, borówki, sól, cukier i przyprawy do grzanego wina, wymieszać i pozostawić w chłodnym piekarniku na 15 minut. Podawać z miodem.
Uwaga dla gospodyni
W razie potrzeby dynię można zastąpić słodkimi ziemniakami lub pigwą.
Przy okazji
Przed gotowaniem jęczmień można prażyć na patelni bez oleju. Wystarczy smażyć, ciągle mieszając, aż „orzechowy» zapach. Owsianka będzie aromatyczna i krucha.
Płatki owsiane z malinami i kokosem
Czy płatki owsiane są nudne? Nie, wręcz odwrotnie! Do płatków owsianych dodaj świeże maliny i kokos. Pyszne i kreskówkowo jasne.
Płatki owsiane z malinami i kokosem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- maliny – 200 g
- długo gotowane płatki owsiane – 120 g
- gęsty jogurt naturalny – 120 g
- świeży miąższ kokosowy – 30 g
- mięta i maliny do podania
1. Miąższ kokosa pokroić w cienkie plasterki. Do miski wsyp płatki i kokos, zalej 800ml zimnej wody pitnej. Przykryć pokrywką i pozostawić na 8-10 godzin.
2. Przełóż zawartość miski do rondla i gotuj owsiankę na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie ugotowana, czyli 5–10 minut.
3. Dodaj maliny i jogurt. Delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Pozostaw na 5-7 minut. Rozłóż na talerzach i udekoruj miętą oraz malinami.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli nie masz pod ręką świeżego kokosa, skorzystaj z cukierni…