Zupy pomidorowe na każdą okazję: z pieczywem, małżami, klopsikami, szprotami i czarnymi grzybami
Kiedy słyszymy określenie „zupa pomidorowa”, pierwsze co przychodzi nam na myśl to gazpacho, prawda? Rzeczywiście, pod względem popularności danie to jest już porównywalne z pizzą – latem serwowane jest na prawie każdej werandzie restauracji. Jednak oprócz gazpacho istnieje jeszcze kilkadziesiąt doskonałych zup pomidorowych, które spożywa się zarówno na zimno, jak i na gorąco. Na przykład włoska zuppa de pomodoro, grecka domatosoupa, hiszpańska salmorejo i wiele innych.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Gdzie i kiedy pojawiła się zupa pomidorowa?
- Które pomidory nadają się do zupy pomidorowej?
- Co dodać do zupy pomidorowej i jakich przypraw użyć
- Przepisy
- Zupa pomidorowa z klopsikami
- Zupa pomidorowa z małżami
- Niesamowicie pyszna toskańska zupa pomidorowa z pieczywem
- Zupa z przecieru pomidorowego z puree warzywnym, kalmarami i chrupiącą ciabattą
- Zupa szprotowa w sosie pomidorowym
- Zupa pomidorowa z serem marynowanym
- Zupa pomidorowa z kaszą bulgur
- Zupa pomidorowa z kukurydzą i czarnymi grzybami
- Zupa pomidorowa z kuskusem i wołowiną
- Zupa pomidorowa ze smażonym bakłażanem
- Zupa pomidorowa z różowym łososiem i oliwkami
- Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento
- Zimna zupa pomidorowa kuksi z krewetkami
- Gazpacho z lodem pomidorowym
Gdzie i kiedy pojawiła się zupa pomidorowa?
Zupa pomidorowa — Danie jest stosunkowo młode. Uważa się, że pochodzi z Portugalii, Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej około 200 lat temu i pierwotnie podawany był tylko na zimno. Teraz na całym świecie przygotowywane są zupy z pomidorami, do których dodaje się klopsiki, owoce morza, pieczywo, jogurt, różne warzywa i owoce. Na przykład w USA wersja tej zupy w puszce była i pozostaje popularna, o czym świadczą prace Andy’ego Warhola, a w Anglii zupę pomidorową uwielbia się niemal tak samo jak rybę z frytkami.
Które pomidory nadają się do zupy pomidorowej?
Do przygotowania zup pomidorowych nadają się zarówno świeże pomidory, jak i pomidory z puszki.
Zupę pomidorową można przygotować z pomidorów świeżych lub z puszki, a także z przecieru pomidorowego, soku, passaty lub wszystkich trzech. Jeśli masz świeże warzywa, najpierw wykonaj na nich nacięcia w kształcie krzyża, a następnie blanszuj lub po prostu zalej je wrzątkiem na kilka minut. Potem zalać lodowatą wodą i usuń skórę, pokroić na małe kawałki. Jest inny sposób — pocierać pomidor na średniej lub drobnej tarce, tak aby skórka pozostała w dłoni, a miąższ zamienił się w jednorodne puree. Czasami pomidory są wstępnie zapiekane z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami, a następnie, bez usuwania skórki, są przecierane na gładko za pomocą blendera.
Co dodać do zupy pomidorowej i jakich przypraw użyć
Pomidory dobrze komponują się z większością warzyw i owoców, mięsem, rybami i nabiałem, dlatego śmiało eksperymentuj ze składnikami, dodając do potrawy to, co lubisz. To samo tyczy się przypraw. — Chmiel suneli i pikantna adjika nadadzą daniu gruzińskie nuty, a włoskie zioła nabiorą smaku w kierunku śródziemnomorskim. Aby zepsuć zupę pomidorową — Nadal musisz się bardzo starać, więc odrzuć wszelkie wątpliwości.
Najczęściej zupę pomidorową podaje się z grzankami, grzankami, krakersami, kanapkami z serem i paluszkami chlebowymi.
Przepisy
Zupa pomidorowa z klopsikami
Kilka warzyw i mielony kurczak, puree z pomidorów, suszone zioła, pół godziny przygotowania – a na stole pojawi się doskonała zupa pomidorowa z klopsikami. Spróbuj!
Zupa pomidorowa z klopsikami
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- przecier pomidorowy – 2 opakowania (po 500 g każde)
- mocny rosół z kurczaka – 600ml
- mielony kurczak – 400 gr
- średnie marchewki – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- jajko – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki l.
- czosnek – 3–4 goździki
- pieczywo białe – 1 sztuka
- mieszanka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) – 1 łyżeczka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- naturalny gęsty jogurt
- pietruszka
1. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę zetrzyj na grubej tarce, a czosnek posiekaj.
2. W rondlu o grubym dnie smażymy przygotowane warzywa na maśle z dodatkiem mieszanki suszonych ziół, przez 10 minut. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, w przeciwnym razie masło nabierze nieprzyjemnego posmaku.
3. Na patelnię wlać starty miąższ pomidorowy, dodać sól i pieprz. Mieszaj, zwiększ ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez 20 minut. Nie przykrywać pokrywką.
4. Namocz bułkę tartą na klopsiki w 3 łyżkach. l. bulion, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i mięsem mielonym. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
5. Zrób małe klopsiki wielkości dużych wiśni. W osobnym rondlu zagotuj bulion i gotuj klopsiki partiami, aż będą prawie gotowe8 minut. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.
6. Gdy wszystkie klopsiki będą gotowe, odcedź bulion, w którym się gotowały, przez gazę i wlej do zupy pomidorowej. Doprowadź do wrzenia, dodaj klopsiki i gotuj przez 2 minuty. Zupę podawaj bardzo gorącą z jogurtem i posiekaną natką pietruszki.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast pulpy pomidorowej z puszki do zupy z klopsikami można dodać dojrzałe, smaczne, świeże pomidory, starte bez skórki na drobnej lub średniej tarce.
Przy okazji
Aby mięso mielone nie przyklejało się do dłoni i palców podczas przygotowywania klopsików i aby kulki wyszły schludnie i gładko, należy okresowo zwilżać ręce gorącą wodą.
Zupa pomidorowa z małżami
Zupa pomidorowa z małżami okazuje się bardzo sycąca, mimo że gotuje się ją na wodzie, a nie na bulionie. Dzieje się tak za sprawą czosnku i bazylii, dzięki czemu jest gęsty i niezwykle aromatyczny.
Zupa pomidorowa z małżami
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- duże pomidory – 4 szt.
- mięso z małży – 200 g
- marchewki – 1 szt.
- ryż – 100 g
- wytrawne białe wino – 100 ml
- cebula – 1 szt.
- olej roślinny – 4 łyżki. l.
- pęczek bazylii – 1 szt.
- rozgnieciony czosnek – 2 ząbki
- cukier – 1/2 łyżeczki.
- sól – do smaku
1. Cebulę i marchewkę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach. l. oleje, 7 minut. Pomidory zaparzyć wrzącą wodą, następnie zanurzyć je w wodzie z lodem i usunąć skórkę. Usuń liście z gałązek bazylii.
2. Drobno posiekaj 2 pomidory i połowę bazylii. Dodać do cebuli i marchewki. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, 6 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować w blenderze.
3. Na patelnię wlać przecier pomidorowy. Zalać 500 ml pitnej wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
4. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni i smaż na nim ryż przez 3 minuty. Dodaj wino i cukier. Dusić bez przykrycia przez 5 minut. Przełożyć ryż do garnka z zupą. Gotuj przez 10 minut.
5. Usuń nasiona z pozostałych pomidorów. Miąższ pokroić w cienkie paski. Drobno posiekaj czosnek. Drugą połowę bazylii pokroić w cienkie paski.
6. Do prawie gotowej zupy dodaj małże, pomidory, czosnek i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut. Rozlać do miseczek i podawać.
Uwaga dla gospodyni
Do przygotowania zupy nadają się zarówno małże mrożone, jak i konserwowe. W tym drugim przypadku owoce morza należy najpierw przełożyć na sito, aby marynata odciekła.
Przy okazji
Zupę pomidorową z małżami można podawać z chrupiącymi grzankami z chleba pszennego, lepiej oczywiście domowe, Będzie smaczniejsze i jeszcze bardziej satysfakcjonujące.
Niesamowicie pyszna toskańska zupa pomidorowa z pieczywem
Czy gorące jedzenie może być orzeźwiające, a pożywne – lekkie? Oczywiście jeśli jest to pappa al pomodoro czyli zupa ze świeżych pomidorów z pieczywem. To włoskie danie zdaje się składać się z sprzeczności.
Niesamowicie pyszna toskańska zupa pomidorowa z pieczywem
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- duże dojrzałe pomidory – 1,5 kg
- bulion warzywny lub woda – 500 ml
- czerstwy biały chleb – 250 g
- duża cebula – 1 szt.
- czosnek – 3–4 ząbki
- kurkuma – 1 łyżeczka.
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- świeża zielona bazylia
- kapary
1. Jeśli chleb nie jest wystarczająco czerstwy, pokrój go na średnie kawałki i wysusz w piekarniku, posypując oliwą z oliwek. Następnie zalać chleb ciepłą wodą lub bulionem i pozostawić na 20 minut do wchłonięcia całego płynu.
2. Zrób nacięcia na pomidorach, zalej je wrzątkiem i włóż do zimnej wody. Obierz pomidory i pokrój miąższ w małą kostkę.
3. Bardzo drobno posiekaj cebulę i czosnek. W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i smaż cebulę i czosnek do miękkości, od czasu do czasu mieszając, przez 7–10 minut.
4. Dodać kurkumę i pomidory wraz z sokiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodajemy chleb i bulion, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 5 minut.
5. Gotową zupę rozlać do misek, dodać kapary i świeżą bazylię, ewentualnie dodać jeszcze odrobinę pieprzu.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast kurkumy można dodać do zupy mieszankę ziół włoskich.
Przy okazji
Zimą, gdy nie ma smacznych dużych pomidorów, do przygotowania zupy używaj odmian w kształcie śliwek.
Zupa z przecieru pomidorowego z puree warzywnym, kalmarami i chrupiącą ciabattą
Najważniejsze w tej zupie są dojrzałe, soczyste, jasnoczerwone pomidory. miJeśli teraz nie ma sezonu, zawsze pomogą Ci pomidory w puszkach ze słoika.
Zupa z przecieru pomidorowego z puree warzywnym, kalmarami i chrupiącą ciabattą
Do gotowania na 2 porcje potrzebować:
- mini kalmary – 400 g
- pomidory – 400 g
- oliwa z oliwek – 200 ml
- marchewki – 1–2 szt.
- cebula – 1–2 szt.
- seler – 100 g
- czosnek – 4 ząbki
Aby przesłać:
- ciabatta – 1 szt.
- bazylia – 2–3 liście
1. Zagotuj w czajniku 450 ml wody (to około 2 szklanek). Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę, seler i marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Smażyć warzywa na średnim ogniu z 1 łyżką. l. oliwą z oliwek, 5-7 minut, następnie przenieś na patelnię. Zalać 450 ml wrzącej wody.
2. Grubo posiekaj pomidory i włóż do rondla. Gotuj na średnim ogniu przez 5–7 minut. Sól i pieprz.
3. Czosnek bardzo drobno posiekaj, a listki bazylii rozerwij rękami. Ciabattę pokroić w plasterki, skropić oliwą, zetrzeć na tarce czosnek (część czosnku zostawić dla kalmarów). Podpiecz chleb w piekarniku, aż będzie chrupiący, od 5 do 7 minut.
4. Dokładnie osusz tuszki kalmarów i smaż na dużym ogniu po 30 sekund z każdej strony. Sól, pieprz, dodaj czosnek i smaż przez kolejne 20 sekund, nie więcej. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Gotową zupę zmiel blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Przed podaniem dodaj ciepłą kalmary. Podawać z ciabattą i bazylią.
Uwaga dla gospodyni
Dokładnie tę samą zupę można przygotować nie tylko z kalmarami, ale także z krewetkami.
Przy okazji
Wypróbuj pomidory wcześniej: jeśli mają grubą skórkę, lepiej ją usunąć przed przygotowaniem zupy.
Zupa szprotowa w sosie pomidorowym
Zupa szprotowa w sosie pomidorowym to ekspresowa opcja, która pomoże, gdy nie masz absolutnie czasu. I tak jest w przypadku, gdy „szybko” nie znaczy „w jakiś sposób”!
Zupa szprotowa w sosie pomidorowym
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- szproty konserwowe w sosie pomidorowym – 2 szt.
- ziemniak – 400 gr
- marchew – 150 gr
- cebula – 100 gr
- olej roślinny – 2 łyżki l.
- pietruszka – 1 gałązka
- koperek – 1…