Różne warzywa ze śliwkami na zimę
Elena Moishuk 21 sierpnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jasny i smaczny zimowy preparat na bazie warzyw i śliwek.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1MarynowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 18-20 szt.słodka papryka 5-6 szt.cukinia (mała) 1 szt.śliwka 8-10 szt.czosnek (goździki) 3-4 szt.ostra papryka (krążki) 2 szt.liść chrzanu 1 szt.parasole koperkowe 2 szt.liść laurowy 2 szt.pieprz czarny 10 szt.kwas octowy 70% 1 łyżka. l.cukier 3 łyżki. l.sól 1,5 łyżki. l.koperek i pietruszka 0,5 pęczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na dnie słoika ułóż liść chrzanu, parasolki koperkowe, ząbki czosnku, czarną i ostrą paprykę. Następnie dodajemy trzy czwarte pomidora, plasterki cukinii (lub wycięte figurki), słodką paprykę obraną z nasion i szypułek, zioła, śliwki i resztę pomidorów.
Krok 2
Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką. Pozostaw na 30 minut.
Krok 3
Spuść wodę na patelnię.
Krok 4
Dodaj cukier i sól. Gotować.
Krok 5
Wrzącą marynatę wlać do słoika z wybranymi składnikami, dodać kwas octowy. Przykryć gotowaną zakrętką lub zwinąć blaszaną pokrywką.
Krok 6
Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia (samosterylizacja).
UWAGA DO GOSPODARKI
Obliczenia w przepisie dotyczą 1 trzylitrowego słoika.