Różne warzywa na zimę

Różne warzywa na zimę

gastronomia 24 sierpnia 2017 rRóżne warzywa na zimę Do przepisu

Jeśli znudziły Ci się zwykłe marynaty i marynaty, przygotuj różnorodne warzywa na zimę, korzystając z tego przepisu. Jest dobry, jak mówią, pod każdym względem! Przede wszystkim zaznaczamy, że skład asortymentu można dowolnie modyfikować (nasze proporcje są przybliżone). Oznacza to, że jeśli chcesz, zwiększ ilość ulubionych warzyw, zmniejsz ilość tych, których tak naprawdę nie lubisz, a nawet zastąp je innymi. Cóż, jeśli zostawisz wszystko tak, jak jest, jest to również wygodne, jeśli na przykład preferencje smakowe bliskich różnią się. W ten sposób każdy dostanie to, co kocha! Przygotowanie różnorodnych warzyw jest bardzo proste, dlatego taki preparat można przygotować na zimę, choćby w ramach eksperymentu kulinarnego.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 909,70 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 21,33 g/2,77 g/192,28KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmałe świeże ogórki – 300 g pomidorki koktajlowe – 300 g marchewka – 300 g cukinia – 300 g słodka papryka – 1 szt. kalafior – 300 gluk – 1 szt. czosnek – 3 ząbki porzeczka, wiśnia, liście dębu, koper, korzeń chrzanu, ziele angielskie , goździki, liść laurowy – do smakuNa marynatę:woda do picia – według potrzeby sól – 200 g cukier – 100 g ocet (9%) – 250 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na mieszankę warzywną. Umyj ogórki, pomidorki koktajlowe, marchew, cukinię, paprykę i kalafior. Osusz ogórki i pomidory ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Marchewkę obierz i pokrój w małe plasterki (kółka). Paprykę słodką przekrój na pół, usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić na małe plasterki. Cukinię również pokroić.

Krok 3

Kalafior podziel na małe różyczki. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w grube półpierścienie. Ząbki czosnku pokroić na połówki. Sterylizuj słoiki na różne warzywa w dowolny sposób.

Krok 4

Liście porzeczki, wiśni, dębu i kopru dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Rozłóż na dnie przygotowanych słoików. Następnie dodaj wszystkie warzywa.

Krok 5

Warzywa, liście i przyprawy znajdujące się w słoikach ostrożnie zalać do góry wrzątkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5-7 minut. Nie zakrywać pokrywkami.

Krok 6

Wodę ze słoików wlewamy do rondla i przygotowujemy marynatę. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier. Zamieszać. Zdjąć z ognia. Wlać ocet i ponownie wymieszać.

Krok 7

Do słoików dodać posiekany korzeń chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Zalać gorącą marynatą i zwinąć pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Na taki półmisek warzyw najlepiej jest użyć bardzo małych, zielonych pomidorków lub pomidorków koktajlowych, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe. W takim przypadku danie ułożone na talerzach będzie wyglądać bardziej efektownie.

PRZY OKAZJI

Mieszankę warzyw najlepiej przygotować na zimę w małych słoiczkach, np. litrowych, tak aby zawartość mogła zjeść cała rodzina na raz.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja