Różne świeże jagody

Różne świeże jagody

gastronomia 01 września 20090,00Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 12712,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 40,00 g/8,00 g/3120,00PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmaliny – 500 gwoda – 1,5 szklankitruskawki – 500 gjeżyny – 500 gczarna porzeczka – 500 gcukier – 3 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sortuj jagody i myj je. Przełożyć do dużego pojemnika, rozgnieść drewnianym tłuczkiem, przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Krok 2

Następnego dnia z cukru i wody zrobić syrop. Gdy syrop zacznie się gotować, dodaj przecier jagodowy. Mieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Mieszaj dżem drewnianą łyżką, aż całkowicie ostygnie. Syrop powinien stać się przezroczysty. Przykryj i odstaw na jeden dzień. Następnie wlać do wysterylizowanych słoików. *W tym przepisie można użyć innych jagód. Najważniejsze jest zachowanie właściwej proporcji, na 2 kg jagód 3 kg cukru. Mieszanie dżemu do całkowitego ostygnięcia jest procesem dość pracochłonnym. Ale wynik jest tego wart. Po pierwsze jest bardzo smaczny, a po drugie taki dżem przechowuje się niemal do następnych zbiorów, chyba że masz oczywiście dość cierpliwości, aby nie zjeść go od razu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja