Różne sałatki jarzynowe
gastronomia 16 sierpnia 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpomidory – 1 kgkapusta biała, młoda – 1 kgburaki – 600 gcukier – 1 łyżeczka.olej roślinny – 0,7 szklanki + 2 łyżki. l.cebula – 2 duże cebule słodka papryka – 400 gesencja octowa – 1 łyżeczka.sól – 1 łyżka. l.czosnek – 3 główki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń rdzeń ze słodkiej papryki. Miąższ dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Buraki obrać i pokroić w cienkie paski.
Krok 2
Zrób na pomidorach nacięcia w kształcie krzyża i odstaw na 1 minutę. do wrzącej wody, następnie zalać lodowatą wodą. Pomidory obrać, pokroić na 4 części i zmiksować w blenderze.
Krok 3
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny i smaż cebulę na złoty kolor, 7 minut. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 4
Z kapusty usuń górne liście, dobrze opłucz główkę i drobno posiekaj.
Krok 5
W dużym rondlu wymieszaj paprykę, buraki, kapustę, cebulę i czosnek, polej mieszanką pomidorową. Dodaj pozostały olej roślinny, sól, cukier i esencję octu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 6
Gorącą mieszaninę rozłóż do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij pokrywki. Przechowywać w chłodnym miejscu.