Różne kompoty owocowe
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Talerz owoców w puszkach można przygotować z dowolnych owoców. Ale aby było nie tylko smaczne, ale i piękne, staraj się wybierać owoce o różnych rozmiarach i kolorach. Nawiasem mówiąc, takie owoce i jagody są umieszczane w słoikach bardziej zwięźle.
Złożoność: łatwo Kalorie: 93,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ3 brzoskwinie300 g winogron3 szklanki cytryny200 g cukru2 gruszki10 śliwek1,2 litra wody pitnej (na 3-litrowy słoik) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj owoce. Gruszki i brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki. Winogrona podzielić na małe kiście. Owoce włóż do wysterylizowanego słoika, dodaj plasterki cytryny.
Krok 2
Zrób syrop z wody i cukru. Zalać wrzącym syropem owoce. Sterylizuj słoik przez 40 minut, a następnie zamknij pokrywkę.
PRZY OKAZJI
Cytryna pokrojona w kółka wraz ze skórką nada słodkiemu kompotowi lekką przyjemną goryczkę i posmak świeżości. Tylko nie przesadzaj – najlepszą opcją będzie 1 cienki plasterek cytryny na 1 litr kompotu.