Do przepisu
Roll nems przygotowywane są w wielu krajach azjatyckich. Są bardzo popularne w Wietnamie i Chinach. Jeśli nie lubisz kalmarów lub połączenia kalmarów z kurczakiem, wybierz dowolne mięso, ryby lub owoce morza.
Złożoność: przeciętny Porcje: 30GotowanieKuchnia wietnamskaKuchnia chińskaKolacjaPrzekąskaBułkiWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 30 PORCJI30 suchych „naleśników” ryżowych na sajgonki300 g filetu z kalmarów1 filet z piersi kurczaka200 g grzybów2 duże marchewki1 czerwona papryka1 żółta papryka2 duże ogórki o długich owocach200 g kiełków złotej fasoli1 pęczek zielonej cebuliśredni pęczek różnorodnych warzyw (mięta, fioletowa bazylia, kolendra)sól, świeżo zmielony czarny pieprzolej roślinnysłodki sos chili i sos chidi do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Filet z kalmara włóż do żaroodpornej miski, zalej 1 litrem wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie odklej folie i pokrój w paski. Dodaj trochę soli.
Krok 2
Gotuj filet z kurczaka na parze, aż będzie ugotowany, pokrój go jak filet z kalmara. Dodaj trochę soli.
Krok 3
Funchozę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – powinna stać się dość miękka. Dodaj trochę soli.
Krok 4
Łodygi zielonej cebuli przekrój wzdłuż na pół, a następnie na kawałki o długości około 6 cm. Za pomocą noża do obierania pokrój marchewki, ogórki i paprykę w cienkie, długie paski. Usuń łodygi z warzyw.
Krok 5
Do miski wlej niezbyt gorącą (około 40°C) wodę. Naleśnik ryżowy zanurzamy w wodzie na około 10 sekund, aby zmiękł i kładziemy na stolnicę, otrząsając z wody.
Krok 6
Na brzegu naleśnika najbliżej Ciebie połóż kilka liści różnej zieleniny, na nich – wypełniając dowolną kombinację: niech będą bułki czysto warzywne z makaronem, bułki z kalmarami i warzywami, z kurczakiem i warzywami (z dodatkiem lub bez makaronu).
Krok 7
Zawiń brzeg naleśnika nad nadzieniem, przykryj bokami, a następnie zwiń w ciasny, zgrabny rulon. Ułożyć na talerzu nasmarowanym olejem roślinnym.
Krok 8
Za pomocą bardzo ostrego noża przekrój gotowe bułki na pół w poprzek. Podawać z sosami.