Rozgrzewające zupy puree na pierwsze przymrozki

Rozgrzewające zupy puree na pierwsze przymrozki

Rozgrzewające zupy puree na pierwsze przymrozki

gastronomia 27 listopada 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Późna jesień to czas na doniczki. Nie ma nic lepszego, gdy termometr pokazuje minus, niż talerz rozgrzewającej zupy puree, średnio kalorycznej i delikatnie sycącej. Wybraliśmy dla Ciebie najbardziej sprawdzone połączenia – seler i krewetki, szpinak i groszek zielony, dorsz i kalafior, dynia i kukurydza.

Rozgrzewające zupy puree na pierwsze przymrozki

Treść:

  • Seler, krewetki i trufla
  • Szpinak i zielony groszek
  • Dorsz i kalafior
  • Dynia i kukurydza

Seler, krewetki i trufla

Delikatna i kremowa zupa-krem z selerem, porem i krewetkami to prawdziwe lekarstwo na sezonową chandrę. Autor przepisu, szef kuchni restauracji Brisket BBQ Aleksiej Kanevsky radzi wybierać do niego cienkie, bardzo świeże łodygi selera – są mniej gorzkie.

Kremowa zupa z selera o smaku krewetek i trufli

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 300 g korzenia selera
  • 300 g łodyg selera
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g pora, biała część
  • 500 g mleka
  • 100 g kremu
  • 100 g krewetek bezgłowych
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 30 g czosnku
  • 5 g oliwy truflowej
  • 3 g cebuli sibulet
  • 3 g papryczki chili
  • sól i czarny mielony pieprz
  1. Obierz ziemniaki, korzeń i łodygę selera i pokrój według uznania. Wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojony por i podsmażamy wszystkie warzywa na maśle.
  2. Warzywa zalać mlekiem i gotować, aż będą całkowicie ugotowane.
  3. Całość zmiksuj blenderem i odcedź. Dodaj śmietanę i sól.
  4. Krewetki podsmażamy na oliwie z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Zupę rozlewamy do misek, na wierzchu układamy krewetki. Skropić talerze oliwą truflową i udekorować sibulette i krążkami chili.

Szpinak i zielony groszek

Kremową zupę szpinakową według przepisu szefa kuchni restauracji Burger & Pizzetta Bili Shabani można przygotować z mlekiem, ale z bulionem mięsnym jej smak i aromat będzie szczególnie bogaty. Aby poprawić kremowość, podczas serwowania dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.

Kremowa zupa szpinakowa z młodym groszkiem

Do przygotowania 2-4 porcji potrzebne będą:

  • 200 g rozmrożonego zielonego groszku
  • 210 g szpinaku
  • 80 g cebuli
  • 200 g ziemniaków
  • 1,2 litra bulionu z kurczaka
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki l. śmietana
  • sól, mielony czarny pieprz
  1. Zielony groszek, 200 g szpinaku, pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w bulionie z kurczaka do miękkości.
  2. Zmiksuj warzywa i bulion w blenderze na kremową masę.
  3. Oddzielnie podsmażamy świeże liście szpinaku (10 g) na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu przez 1-2 minuty. Na talerz nałóż zupę-krem, dodaj podsmażony szpinak i 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Dorsz i kalafior

Kalafior częściej niż jego kuzyn z białej kapusty stanowi bazę do zupy-kremu. Kremowy smak samej kapusty dobrze komponuje się z ziemniakami i marchewką. Otóż ​​szef kuchni Dmitrij Zotow (Zotman Pizza) w niekonwencjonalny sposób uzupełnił zupę kalafiorową aromatem trufli i ryby.

Kremowa zupa kalafiorowa z dorszem i oliwą truflową

Do przygotowania 4-5 porcji potrzebne będą:

  • 400 g kalafiora
  • 100 g ziemniaków
  • 50 g cebuli
  • 20 g czosnku
  • 200 ml kremu
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 5 gramów soli
  • 1 g mielonego czarnego pieprzu
  • 40 g filetu z dorsza
  • kilka kropel oliwy truflowej
  • kiełki i mini szpinak do dekoracji
  1. Cebulę, ziemniaki, czosnek obieramy i siekamy według uznania.
  2. Wszystkie posiekane składniki wrzucamy na patelnię, podsmażamy na mavli, a na koniec dodajemy kapustę podzieloną na różyczki.
  3. Zawartość patelni zalać śmietaną, wodą i gotować do miękkości.
  4. Zmiel wszystko blenderem na gładką masę, następnie dodaj sól i pieprz.
  5. Filet z dorsza ugotuj lub smaż na patelni, aż będzie ugotowany.
  6. Filety ułożyć na talerzu, polać zupą i dodać oliwę truflową. Udekoruj kiełkami i mini szpinakiem.

Dynia i kukurydza

Kremowa zupa dyniowa jest całkowicie prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu. Szef kuchni restauracji „PREDATOR Steaks&Burgers” Aleksander Gritsai radzi podkreślić jej słoneczny kolor kukurydzą. A tę zupę można w oryginalny sposób podać w „talerzu” lub „zupie”, wyrzeźbionej ze szkieletu tej samej dyni, z której została przygotowana.

Kremowa zupa dyniowa

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • 200 g dyni
  • 150 g cebuli
  • 150 g ziaren kukurydzy
  • 200 ml wody
  • 200 ml śmietany 33%
  • 30 gr
  • 15 gramów soli
  • 1 g mielonego czarnego pieprzu
  1. Warzywa pokroić losowo i podsmażyć na maśle.
  2. Dodaj wodę i gotuj do miękkości.
  3. Dodać śmietanę, sól i pieprz.
  4. Gdy zupa się zagotuje, zmiksuj ją blenderem. Zupę podawaj z grzankami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szpinak #Dmitry Zotov #zupa-krem #przepis szefa kuchni #Aleksiej Kanevsky #zupa-krem dyniowy #zupa-krem z kalafiora #zupa-krem z seleraPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa29 listopada 2023 r

Gościu, do tej zupy lepiej kupić kukurydzę mrożoną lub gotową kukurydzę w próżni.

00Odpowiedź

gość (gość)

29 listopada 2023 r

Czy kukurydza konserwowa nadaje się do zupy dyniowo-kukurydzianej?

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja