Rosyjskie namoczone jabłka
gastronomia 12 lutego 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 8Solenie, fermentacjaMarynowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetKarnawałNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJI5–6 kg małych jabłek Antonowa 600 g miodu 200 g mąki żytniej 100 g grubej soli niejodowanej 15 liści porzeczki 15 liści wiśni Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drewnianą wannę dokładnie umyj i zaparz wrzącą wodą (można użyć zbiornika emaliowanego od wewnątrz). Dokładnie opłucz jabłka, usuń te pomarszczone, zepsute lub zarobaczone. W razie potrzeby usuń łodygi z jabłek. Na dnie wanny (zbiornika) ułóż kilka liści wiśni i porzeczek, ciasno ułóż na nich rząd jabłek, a następnie ponownie liście. Wierzchnią warstwę jabłek również przykryj liśćmi.
Krok 2
Podgrzej lekko (do ok. 40°C) 2,5 litra wody pitnej i mieszaj w niej miód, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3
Dodać sól i przesianą mąkę żytnią. Dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek mąki. Całkowicie ostudzić.
Krok 4
Zalać jabłka solanką, położyć na wierzchu drewniany okrąg dociskany i wstawić do zimnego pomieszczenia.
Krok 5
Proces przygotowania jabłek trwa 30–40 dni. Codziennie zbieraj pianę i w razie potrzeby dodawaj świeżą solankę. Upewnij się, że jabłka są całkowicie pokryte płynem. Przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz, aby jabłka miały wyraźniejszy, ostry smak, do zalewy dodaj całe przyprawy: liście cynamonu, anyż gwiazdkowaty, duży groszek i ziele angielskie, kawałki gałki muszkatołowej i pąki goździków. Uważaj na dwie ostatnie przyprawy: mają bardzo aktywny aromat i smak, który może łatwo „zatkać” same jabłka. Proces zajmie Ci 30–40 dni.