Do przepisu
Czy wiesz, że jest nie tylko burger amerykański, ale także rosyjski? To prawda! To prawda, że nie wiadomo, kto i kiedy wynalazł to danie, ale podoba nam się pomysł przekształcenia zagranicznego przepisu na rosyjski sposób. Swoją drogą, rosyjski burger jest naprawdę dobry! Bazuje na tym samym kotleciku mięsnym, ale towarzyszą mu namoczone jabłka, marynowana papryka z czosnkiem, pikle beczkowe i chrzan. Czy czujesz rosyjski charakter? Ale to nie wszystko! Zamiast tradycyjnych bułek pszennych z sezamem zastosowano aromatyczny chleb Borodino, dzięki czemu rosyjski burger jest wyjątkowo brutalny i niesamowicie smaczny!
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 30 minutPrażenieKuchnia amerykańskaKuchnia rosyjskaKolacjaAdżikaBurgerDrugie danieDanie główneMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI900 g pulpy wołowej200 g tłuszczu z ogonasól, świeżo zmielony czarny pieprzAby przesłać:Chleb Borodinomarynowany młody serogórki kiszonenamoczone jabłkamarynowana ostra papryka i czosnekdomowy majonezpikantny chrzanadjika z pomidorami Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj mięso mielone na rosyjskie burgery. Mięso i zimny (lub mrożony) tłuszcz zmiel w maszynce do mięsa z grubą siatką. Dodać sól i pieprz, wymieszać, ale nie zagniatać zbyt mocno.
Krok 2
Wilgotnymi rękami uformuj 6 kotletów o grubości 2 cm, ułóż na desce przykrytej folią, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut lub 8-10 godzin.
Krok 3
Przygotuj wszystko do podania rosyjskich burgerów. Chleb pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm. Ser pokroić w cienkie plasterki. Ogórki i namoczone jabłka pokroić w plasterki, czosnek i ostrą paprykę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Połowę majonezu wymieszać z chrzanem, resztę z adżyką (lub pozostawić wszystko niezmieszane).
Krok 4
Rozpal węgle na grillu (powinny się wypalić i zamienić w biały popiół). Rozgrzej ruszt i posmaruj go olejem roślinnym. Lub rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Gotuj burgery do pożądanego stopnia wysmażenia.
Krok 5
Smażyć kawałki chleba z jednej strony na grillu lub na pobliskiej patelni. Podawaj rosyjskie burgery na kawałkach chleba, opiekaną stroną do góry, a resztę pozwól gościom ułożyć według własnych upodobań.
PRZYDATNE RADY
Mięso mielone do rosyjskich kotletów burgerowych można zmieniać. Na przykład dodaj do niego odrobinę jagnięciny, aby uzyskać charakterystyczny aromat, lub wieprzowinę, aby uzyskać wyjątkową delikatność.
PRZY OKAZJI
Zamiast adjiki do przygotowania rosyjskiego burgera można użyć dowolnego sosu pomidorowego. Nawet banalny ketchup! To prawda, że lepiej będzie, jeśli wybierzesz taki, który ma bardziej wyrazisty, ostry smak.