Rosół jabłkowy z figami i suszonymi śliwkami
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Napary – gorące napary z suszonych owoców lub jagód – na długo zastąpiły na Rusi herbatę. Najczęściej spotykanymi naparami były jabłka (z jabłek świeżych, suszonych, a nawet namoczonych), żurawina i borówka brusznica. Jedną z cech naparów jest to, że przygotowywane są bez cukru. Napary słodzone są wyłącznie płynnym miodem. Często dodaje się miętę i inne aromatyczne zioła.
Złożoność: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaKuchnia rosyjskaDrinkWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ6 szt. suszone figi6 szt. śliwki200 g suszonych jabłek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortuj i płucz jabłka, suszone śliwki i figi; namoczyć osobno w ciepłej przegotowanej wodzie. Po 1 godzinie odlać wodę.
Krok 2
Jabłka włóż do rondla i zalej 1,5 litra wody. Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Zdjąć z ognia, dodać suszone śliwki i figi. Przykryj pokrywką i odstaw na co najmniej 1 godzinę.