Roluj smoka
gastronomia 11 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Smocza bułka – idealna na świąteczny stół na Nowy Rok 2024! Najprostsze i najpopularniejsze składniki pozwolą stworzyć naprawdę piękne i smaczne danie dla całej rodziny. Nie ma potrzeby nakrywania całego stołu w stylu japońskim, ta bułka idealnie wpasuje się jako przystawka w każdy motyw uczty.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 90,70 kcal/porcja Porcje: 18 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,47 g/3,80 g/11,84PrzekąskaSKŁADNIKI NA 18 PORCJIgotowany ryż – 400 glekko solony łosoś – 150 garkusze nori – 3 szt.Aby przyprawić ryż:ocet ryżowy – 4 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l.sól – 1/2 łyżki. l.Aby przesłać:sos sojowymarynowany imbirwasabiDo dekoracji:ogórek długi – 1 szt.awokado – 1 sztukamarchewki – 1 szt.mała ostra papryczka – 1 szt.chitynowe ogony krewetekbiały i czarny sezamtobiko zielone (ikra latającej ryby)cytrynowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rybę pokroić w kostkę o grubości 1 cm, a awokado w cienkie plasterki. Podgrzej ocet ryżowy i rozpuść w nim sól i cukier. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj dressing z ryżem.
Krok 2
Na jednej połowie maty połóż arkusz nori, gładką stroną do dołu. Odsuń się 1 cm od długiej krawędzi nori i równomiernie rozłóż ryż warstwą o grubości 0,7 cm, tak aby po przeciwnej stronie wystawał 1 cm poza wodorosty. Na zachodzącą część ryżu ułóż jeden rząd awokado. Całą konstrukcję przykryj drugą połową maty i bardzo ostrożnie odwróć ją na drugą stronę. Arkusz norm powinien znajdować się na górze.
Krok 3
Na środku arkusza nori, równolegle do dłuższej krawędzi, ułóż kawałki ryby w jednej warstwie i zwiń rolkę, zaczynając od wolnego brzegu nori. Powtórz to wszystko z drugim arkuszem nori.
Krok 4
Z trzecim arkuszem nori powtórz te same czynności, ale zamiast warstwy awokado rozprowadź na całej powierzchni ryżu cienką i nierówną warstwę kawioru tobiko.
Krok 5
Każdą dużą bułkę pokroić na 6 części i układać na dużym talerzu na przemian – 2 bułki z awokado, 1 z tobiko.
Krok 6
Z marchewki wytnij twarz i ogon smoka oraz kwiaty. Z części ogórka wytnij części na ogon i główkę, resztę wykorzystaj do dekoracji talerza, pokrój w cienkie kółka. Z ostrej papryki wykonaj oczy, róg i kły, a resztą udekoruj ogon, pokrój go na małe kawałki lub pierścienie. Zabezpiecz wszystkie skomplikowane części wykałaczkami.
Krok 7
Posyp bułki sezamem w różnych kolorach i udekoruj „kolcami” – kawałkami ogonów krewetek.
Krok 8
Rozłóż wasabi kroplami na kwiatach marchwi i ułóż imbir w stosy na cienkich plasterkach cytryny. Osobno podawaj sos sojowy.
UWAGA DO GOSPODARKI
„Kolce” na ciało smoka można wyciąć z tej samej marchewki lub czerwonej papryki.
PRZY OKAZJI
Nadzieniem do takiej bułki może być nie tylko łosoś, ale także węgorz, tuńczyk i paluszki krabowe. Lot fantazji nie jest ograniczony.