Roladki z szynki z serem i czosnkiem
gastronomia 08 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Roladki z szynką z serem i czosnkiem wydają się być bardzo prostą przystawką, która nie kwalifikuje się do sfery haute cuisine, a jednocześnie cieszy się niesłabnącą popularnością na świątecznym stole. I oczywiście ogromną zaletą dla gospodyni domowej jest łatwość stworzenia takiego dania. Przygotuj nadzienie z jajek, sera i czosnku, zawiń w plastry ulubionej szynki – i gotowe! Jeśli masz ochotę, przygotuj taką przekąskę w przeddzień święta, włóż ją do pojemnika i zamknij, dodatkowo owijając folią spożywczą, aby powietrze nie przedostawało się do środka. Rano wystarczy już tylko ułożyć na talerzu bułeczki z szynką z serem i czosnkiem, udekorować i podawać. Wygodny, piękny, smaczny!
Złożoność: łatwo Kalorie: 82,16 kcal/porcję Porcje: 24 Gotowanie: 20 minut Używany: 8,59 g/5,03 g/0,61GotowanieKolacjaPrzekąskaWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 24 PORCJI3 jajka250 g sera półtwardego2 ząbki czosnkumajonezświeżo zmielony czarny pieprz0,5 łyżeczki mielona papryka24 kwadratowe plastry gotowanej wędzonej szynkizielenie do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie do bułki szynkowej. Jajka ugotować na twardo, ostudzić pod bieżącą wodą, obrać i drobno posiekać. Ser zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z jajkami.
Krok 2
Czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z majonezem (lub jogurtem naturalnym!), obficie popieprzyć i doprawić papryką. Dodać ser i wymieszać.
Krok 3
Rozłóż nadzienie pomiędzy plasterkami szynki i zwiń każdy w rulon. Ułożyć na talerzu i udekorować według uznania. Przed podaniem bułki lepiej trochę ostudzić.
PRZYDATNE RADY
Roladki z szynki z serem i czosnkiem można przewiązać listkami zielonej cebuli, a następnie przez „zapięcie” przełożyć piękny listek pietruszki, bazylii lub kolendry.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz, aby nadzienie bułek szynkowych z serem i czosnkiem było bardziej delikatne i lekkie, zastąp majonez niskotłuszczową śmietaną lub jogurtem naturalnym, najlepiej termostatycznym.