Do przepisu
Aby przygotować tę aromatyczną i smaczną gorącą przekąskę, potrzebujesz bardzo mało czasu i odpowiednich przyborów kuchennych. W takich sytuacjach kulinarnych na ratunek przyjdzie wygodny i praktyczny rondelek – dzięki niemu wszystko zrobisz szybko i bez zbędnych wydatków.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaPrażenieNa patelniKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmKarnawałNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI12 filetów z udek kurczaka ze skórą12 długich plastrów boczku1 duża cytryna2 duże cebule5–7 ząbków czosnku100 g pietruszki1 słoik (200 g) kaparów150 g masłasól, świeżo zmielony czarny pieprzpuree ziemniaczane do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Solimy uda ze wszystkich stron i pieprzymy. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj pojedynczo tak drobno, jak to możliwe.
Krok 2
Odetnij twardy spód natki pietruszki, a resztę drobno posiekaj. Cytrynę umyj pędzelkiem, osusz, skórkę zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij sok. Wymieszaj skórkę i sok z cytryny z pietruszką i czosnkiem.
Krok 3
Na środek każdego uda po wewnętrznej stronie nałóż łyżkę mieszanki cytrynowo-pietruszkowej, zwiń udo w rulon, zawiń w boczek, zabezpiecz wykałaczką lub zawiąż sznurkiem kuchennym.
Krok 4
Podgrzej 2 łyżki w rondlu. l. olej i smaż bułki ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor. Dodaj cebulę; smaż, aż cebula będzie miękka, około 5 minut. Zalać 150 ml wody, doprowadzić do wrzenia, dodać odrobinę soli i pieprzu.
Krok 5
Dodaj pozostałą mieszaninę cytrynowo-pietruszkową, ponownie zagotuj, szczelnie przykryj i zmniejsz ogień do niskiego. Dusić przez 30 minut.
Krok 6
Zimne masło pokroić w kostkę o boku 2 cm, ułożyć bułki na rozgrzanych talerzach, obok nich ułożyć puree ziemniaczane. Do pozostałego na patelni sosu stopniowo dolewamy oliwę, cały czas mieszając trzepaczką, dodajemy kapary. Sosem polej bułki, rozgnieć i natychmiast podawaj.