Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku
gastronomia 29 marca 2023 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Przygotuj bułkę z kurczakiem ze śliwkami w piekarniku i podawaj na świątecznym stole. Goście będą zachwyceni: to danie wygląda bardzo pięknie po pokrojeniu! A smak tak gorącego dania też nikogo nie zawiedzie: delikatne mięso ptaka wspaniale łączy się ze słodko-kwaśnymi suszonymi owocami. Nawiasem mówiąc, aby nadzienie było szczególnie soczyste, wybierz duże suszone śliwki z gęstym miąższem. Jeśli chcesz, aby konsystencja bułki była ciekawsza i bardziej oryginalna, do suszonych owoców dodaj trochę posiekanych orzechów włoskich.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 341,48 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Używany: 49,50 g/4,89 g/19,18PieczenieKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmŚwięto mężczyzn / 23 lutegoNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 3 PORCJE600 g filetu z kurczaka (pierś)100 g suszonych śliwek1 jajkoszczypta gałki muszkatołowejsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki dania. Dokładnie opłucz śliwki, a następnie przełóż je do miski. Napełnij bardzo gorącą wodą, zamknij i pozostaw na 20 minut.
Krok 2
Umyj i osusz filet z kurczaka. Następnie przecinamy je wzdłuż (ale nie do końca), otwieramy jak książkę i wciskamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej.
Krok 3
Sól, pieprz, posyp gałką muszkatołową. Śliwki odcedź na durszlaku, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. Przygotowane suszone owoce połóż na filecie z kurczaka.
Krok 4
Zwiń filet z kurczaka w rulon. Ubij jajko i posmaruj powstałe kawałki ze wszystkich stron. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego blachę do pieczenia z bułeczkami. Piec bułki przez 30-40 minut.
PRZYDATNE RADY
Roladka z kurczaka ze śliwkami jest dobra nie tylko na ciepło, ale także na zimno. W tym drugim przypadku danie będzie doskonałą przekąską np. do lampki wytrawnego czerwonego wina.
PRZY OKAZJI
Wierzch bułki z kurczakiem, przygotowanej do pieczenia, można posmarować mieszanką kwaśnej śmietany, miodu i musztardy (proporcje – 4 x 3 x 1), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i dopiero wtedy wstawić do piekarnika.