Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku

Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku

gastronomia 29 marca 2023 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3KomentarzRoladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku, przystawka Do przepisu

Przygotuj bułkę z kurczakiem ze śliwkami w piekarniku i podawaj na świątecznym stole. Goście będą zachwyceni: to danie wygląda bardzo pięknie po pokrojeniu! A smak tak gorącego dania też nikogo nie zawiedzie: delikatne mięso ptaka wspaniale łączy się ze słodko-kwaśnymi suszonymi owocami. Nawiasem mówiąc, aby nadzienie było szczególnie soczyste, wybierz duże suszone śliwki z gęstym miąższem. Jeśli chcesz, aby konsystencja bułki była ciekawsza i bardziej oryginalna, do suszonych owoców dodaj trochę posiekanych orzechów włoskich.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 341,48 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Używany: 49,50 g/4,89 g/19,18PieczenieKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmŚwięto mężczyzn / 23 lutegoNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 3 PORCJE600 g filetu z kurczaka (pierś)100 g suszonych śliwek1 jajkoszczypta gałki muszkatołowejsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki dania. Dokładnie opłucz śliwki, a następnie przełóż je do miski. Napełnij bardzo gorącą wodą, zamknij i pozostaw na 20 minut.

Krok 2

Umyj i osusz filet z kurczaka. Następnie przecinamy je wzdłuż (ale nie do końca), otwieramy jak książkę i wciskamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej.

Krok 3

Sól, pieprz, posyp gałką muszkatołową. Śliwki odcedź na durszlaku, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. Przygotowane suszone owoce połóż na filecie z kurczaka.

Krok 4

Zwiń filet z kurczaka w rulon. Ubij jajko i posmaruj powstałe kawałki ze wszystkich stron. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego blachę do pieczenia z bułeczkami. Piec bułki przez 30-40 minut.

PRZYDATNE RADY

Roladka z kurczaka ze śliwkami jest dobra nie tylko na ciepło, ale także na zimno. W tym drugim przypadku danie będzie doskonałą przekąską np. do lampki wytrawnego czerwonego wina.

PRZY OKAZJI

Wierzch bułki z kurczakiem, przygotowanej do pieczenia, można posmarować mieszanką kwaśnej śmietany, miodu i musztardy (proporcje – 4 x 3 x 1), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i dopiero wtedy wstawić do piekarnika.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja