Roladka z kurczaka w piekarniku może być zupełnie inna, ale zawsze świąteczna
Olga Zacharowa 19 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
Rolada z kurczakiem w piekarniku tylko na pierwszy rzut oka jest tak trudna do przygotowania. Możesz zrobić bułkę z całego ptaka lub z piersi kurczaka. Wybierz ten, który najbardziej Ci się podoba i wydaje się tańszy, upiecz bułkę w piekarniku i dodaj powstałe danie do swojej kolekcji przepisów noworocznych i świątecznych.
Treść:
- Roladkę z kurczaka w piekarniku przygotowujemy z całego ptaka wspólnie z Olgą Syutkiną, historyczką kuchni rosyjskiej i autorką książek kucharskich, prezenterką telewizyjną
- Przygotowujemy prostszą wersję, bułkę z piersią kurczaka w piekarniku z
- Jak przygotować pierś do rolady z kurczaka
- Jaki może być nadzienie do bułki z kurczakiem w piekarniku?
- Jak przygotować już złożoną bułkę z kurczakiem przed pieczeniem w piekarniku
- Gotowanie roladek z kurczaka w piekarniku
- 6 przepisów na bułki z kurczakiem w piekarniku
- Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku
- Roladka z kurczaka z suszonymi owocami w piekarniku
- Roladka z kurczaka z morelami w piekarniku
- Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, szałwią i bazylią w piekarniku
- Roladka z kurczaka z gruszkami w skorupce szynki, zapiekana w piekarniku
- Roladki z kurczaka zawijane w boczek, pieczone w piekarniku
Roladkę z kurczaka w piekarniku przygotowujemy z całego ptaka wspólnie z Olgą Syutkiną, historyczką kuchni rosyjskiej i autorką książek kucharskich, prezenterką telewizyjną
Wydawałoby się, że tradycyjny smażony kurczak i kurczak tabaka przyćmiły bułkę z kurczakiem, ale nie – zbliża się święto i znów pojawia się na naszych stołach. Jeśli przygotowujesz bułkę z całego kurczaka, najtrudniejszą rzeczą w jej przygotowaniu jest nacięcie ptaka, aby nie uszkodzić skóry i ostrożne usunięcie kości z uda. Ale nie będzie to trudne, jeśli będziesz przestrzegać prostych zasad.
Roladka z kurczaka w piekarniku z całego ptaka
1. Aby przygotować bułkę z kurczakiem do pieczenia w piekarniku, zacznijmy od skrzydełek. Połóż kurczaka na piersi i przytnij skrzydełka do drugiego złącza. Przycięte skrzydła wraz ze szkieletem i szyją wykorzystaj do przygotowania bulionu.
2. Zdejmij gniazdo widelca. Aby to poczuć, natnij pierś z obu stron, pozostawiając około 1 cm od szyi. Odłamać kość, naciskając z obu stron. Podczas pracy staraj się nie uszkodzić skóry.
3. Kurczaka przecinamy wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie oddzielamy mięso od ciała. Jest to łatwe do zrobienia; przeszkody pojawią się tylko w pobliżu skrzydeł i nóg. Za pomocą ostrego noża odetnij miąższ z ramy wzdłuż stawu kości udowej i skrzydeł. Oczyść mięso z kości udowej i odetnij kość piszczelową w stawie.
4. Odetnij płaskie kawałki filetu z piersi i połóż je na skórze w miejscach, gdzie pojawiają się cienkie plamki. Uzyskaj równą warstwę o mniej więcej tej samej grubości, 1-1,5 cm, posolić i popieprzyć ptaka.
5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj nadzienie np. z grzybów (borowików i pieczarek), cebuli, pietruszki, czosnku; z dodatkiem startego, twardego sera dojrzewającego do smażonych składników. Lub ze smażonych pieczarek, cebuli, szpinaku i sera topionego, np. Gouda, startego na grubej tarce.
6. Tuszkę z kurczaka ułóż na desce skórą do dołu i lekko rozbij pierś, przykrywając ją folią spożywczą. Na środku ułożyć farsz i zagiąć brzegi tak, aby zachodziły na siebie.
7. Roladę owinąć sznurkiem kuchennym co 2-2,5 cm zaczynając od nóżek. Nie naciągaj rolki z kurczakiem zbyt mocno.
8. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kolejne 35 minut. lub do momentu całkowitego ugotowania ptaka. Roladkę z kurczaka gotowaną w piekarniku łatwiej będzie pokroić, jeśli po ugotowaniu zawiniemy ją w folię i włożymy do lodówki na 8-12 godzin.
Przygotowujemy prostszą wersję, bułkę z piersią kurczaka w piekarniku z
Jak przygotować pierś do rolady z kurczaka
Jeśli zwiniesz pierś bez wstępnego przygotowania, efektem nie będzie bardzo piękny i łatwy do spożycia projekt, dlatego zwyczajowo odcina się mięso. Dzięki temu łatwiej będzie zwinąć kurczaka i rozprowadzić na nim nadzienie.
- Jeśli pierś jest bardzo duża, wykonaj nacięcie wzdłużne (ale nie przecinaj do końca), otwórz pierś jak książkę.
- Umieść pierś kurczaka pomiędzy 2 kawałkami plastikowego opakowania. Jeśli przetniesz pierś, „grzbiet” powstałej książki powinien znajdować się na dole.
- Rozbijaj płaską stroną tłuczka do mięsa, zaczynając od środka piersi. Staraj się uzyskać prostokątną warstwę o tej samej grubości – około 1 cm.
- Wyprasuj przedmiot rękami, usuwając wgniecenia z młotka. Obróć obrabiany przedmiot. Usuń film.
- Przenieś kurczaka na deskę do krojenia. Posolić i popieprzyć kurczaka z obu stron, wcierając przyprawy w mięso dłonią. Powtórz z pozostałymi piersiami z kurczaka. Nałóż farsz i zwiń.
Nie jest konieczne zwijanie każdej piersi i wkładanie jej do piekarnika. Piersi można ułożyć na zakładkę, na tak przygotowaną warstwę nałożyć nadzienie, zwinąć duży rulon i upiec w piekarniku.
WSKAZÓWKA: aby wygodnie było zwijać bułkę, po uformowaniu płaskiej warstwy lepiej włożyć kurczaka na chwilę do lodówki, a następnie zwinąć.
Jaki może być nadzienie do bułki z kurczakiem w piekarniku?
Może to być samo masło i drobno posiekane pikantne zioła (pomyśl o delikatnym smaku kurczaka po kijowsku, wariacje na temat bułki z kurczakiem), ser i czerwona papryczka chili, szpinak i grzyby, szynka i słodka papryka, suszone owoce z miodem – tam jest wiele opcji.
Oto kilka świetnych kombinacji nadzienia bułki z kurczakiem pieczonej w piekarniku (4 porcje):
- Roladki z kurczaka nadziewane masłem i ziołami. Drobno posiekaj 2-3 zielone cebule, 1 gałązkę pietruszki i 1 ząbek czosnku. Wymieszaj ze 150-200 g miękkiego masła. Dodaj trochę soli. Uformować 4 batony, zamrozić. Na przygotowaną pierś połóż każdy kawałek masła, zostawiając 2 cm od każdego brzegu i zwiń.
- Roladki z kurczaka z nadzieniem serowym. Drobno posiekaj 1-2 zielone cebule, 1-2 gałązki liści estragonu i 1 ząbek czosnku. Wymieszaj ze 150-160 g startego emmentalera. Nadzienie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni piersi, odsuwając się 1,5-2 cm od każdego brzegu i zwinąć.
- Roladki z kurczaka w stylu Cordon Bleu. 4-6 plasterków gotowanej szynki, 4-6 plasterków sera szwajcarskiego, spora szczypta suszonego tymianku. Na każdą przygotowaną pierś połóż 1-2 plasterki szynki, a na wierzch ser. Posypać tymiankiem i zwinąć.
- Roladki z kurczaka z pesto i szpinakiem. Wymieszaj 6-8 łyżek. l. pesto, 1-2 łyżki. l. pyszna bułka tarta, najlepiej panko i dwie duże garście szpinaku, podgrzewane z masłem, aż szpinak trochę zwiędnie. Na każdą przygotowaną pierś nałóż około 2 łyżki. l. Rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając 1 cm od każdego brzegu. Zwiń rulon.
- Roladki z kurczaka z boczkiem i wiśniami. Na dużej patelni smaż cienkie, długie plasterki boczku na złoty kolor. Ułożyć na całej szerokości przygotowanego kurczaka. Posmaruj równomiernie mieszanką suszonych wiśni zmieszanych z musztardą miodową, zachowując odstęp 1 cm od każdego brzegu.
- Roladki z kurczaka z warzywami. Pokrój 4 marchewki w kostki o jednakowej grubości i długości. Szybko smaż je na niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Delikatnie wymieszaj z tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory suszone (8 szt.), suszone z oliwy, pokrojone w długie i szerokie paski. Na każdą przygotowaną pierś połóż marchewkę i dodaj trochę pomidorów. Zwiń roladę.
Jak przygotować już złożoną bułkę z kurczakiem przed pieczeniem w piekarniku
Często bułka z kurczakiem jest panierowana, a następnie maczana w leizonie jajecznym (jajko ubite z odrobiną wody i soli na gładką masę) przed włożeniem go do piekarnika. Zwykle robi się to za pomocą małych bułek, każda zrobiona z jednej piersi kurczaka. Pomaga to uzyskać złotą, apetyczną skórkę i nie wysuszać mięsa.
- Po uformowaniu bułek obtaczamy je w mące (pszennej lub kukurydzianej) ze wszystkich stron. Strząśnij nadmiar.
- Każdą bułkę z kurczakiem zanurzamy w jajku ubitym z odrobiną wody i soli na gładką masę.
- Bułki panierujemy w bułce tartej, najlepiej w panko. Na 4 piersi z kurczaka wystarczy 50 g mąki, 60-70 g bułki tartej i 1-2 jajka. W razie potrzeby wymieszaj krakersy z tymiankiem, oregano, pieprzem cayenne, orzechami lub kruszonką serową.
- Aby każda bułka z kurczakiem była wyjątkowo chrupiąca przed pieczeniem w piekarniku, zanurz ją ponownie w zalewie jajecznej, a następnie ponownie obtocz w bułce tartej.
- Każdą bułkę z kurczakiem ułóż w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia, przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na 4-8 godzin. Staraj się nie pomijać tego kroku, gdyż schłodzone bułeczki lepiej zachowają swój kształt.
Gotowanie roladek z kurczaka w piekarniku
Niektóre przepisy wymagają przyrumienienia każdego kawałka kurczaka na patelni przed pieczeniem.
- Na dużej patelni o grubym dnie i na średnim ogniu rozpuść około 30-40 g masła i dodaj kilka łyżek. l. olej roślinny.
- Ułóż roladki z kurczaka łączeniem do dołu. Smażyć, obracając, każdy przez około 3-5 minut. lub do złotego koloru ze wszystkich stron.
- Roladki przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-18 minut. lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
- Wystudź trochę bułkę z kurczakiem z piekarnika i podawaj na ciepło, zwłaszcza jeśli są to bułki serowe. Można podawać w całości lub pokroić w średnie plasterki.
- Roladki z kurczaka pieczone w piekarniku doskonale komponują się z zielonymi liśćmi, pieczonymi warzywami sezonowymi, sosami słodko-kwaśnymi, domowym majonezem lub sosem holenderskim.
6 przepisów na bułki z kurczakiem w piekarniku
Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku
Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku
Do przygotowania 2 sztuk potrzebujesz:
- 100-120 g wypestkowanych, mięsistych śliwek
- 2 piersi z kurczaka po 700-800 g każda
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- sól
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Namocz śliwki w gorącej wodzie.
2. Na piersiach kurczaka wykonaj nacięcie wzdłużne (ale nie przecinaj ich do końca), otwórz je jak książkę i rozbij pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
3. Usuń folię. Posolić mięso i posypać gałką muszkatołową. Rozłóż przyprawy na całej powierzchni kurczaka.
4. Suszyć suszone śliwki i układać je na środku ubitej warstwy mięsa. Zwiń mięso w rulon.
5. Ubij jajko, aż będzie gładkie. Posmaruj nim roladki z kurczaka ze wszystkich stron.
6. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec bułki przez 30-40 minut. lub do momentu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Można to zrobić w 2-3 minuty. Włącz grill do końca pieczenia.
7. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Pozostaw na 5-10 minut. Podawaj roladki z kurczaka na ciepło lub na zimno.
Roladka z kurczaka z suszonymi owocami w piekarniku
Roladka z kurczaka z suszonymi owocami w piekarniku
Do przygotowania 1 sztuki potrzebujesz:
- 120 g mieszanki mięsnych suszonych owoców (figi, suszone morele, daktyle)
- 1 pierś z kurczaka, 700-800 g
- gałka muszkatołowa na czubku noża
- 70-80 g wędzonego smalcu lub boczku
- olej roślinny do smarowania
- mieszanka soli i świeżo zmielonego pieprzu
- Zalać wrzącą wodą suszone owoce. Umieścić na sicie…