Rolada śledzia pod futrem
gastronomia 12 grudnia 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Roladki śledziowe w futrze to naprawdę podwójna przyjemność: przypadną do gustu zarówno miłośnikom kuchni azjatyckiej, jak i miłośnikom domowej kuchni „rosyjskiej”. Danie jest dość proste w przygotowaniu, ale wygląda niesamowicie efektownie. Tak więc ci, którzy dokładnie zastosują się do wszystkich instrukcji naszego przepisu, otrzymają porcję zasłużonych komplementów od bliskich i gości. Aby krótko opisać proces, należy najpierw ugotować buraki, ziemniaki, marchewkę i jajka do całkowitego ugotowania, następnie ułożyć je warstwami na arkuszach nori, a na środku rozłożyć kawałki śledzia. Następnie zwiń powstałą „strukturę” w rulon za pomocą maty i pozostaw do ostygnięcia na trzy godziny.
Złożoność: trudny Kalorie: 168,22 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 7,16 g/10,51 g/11.10PrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIburaki – 300 gziemniaki – 250 gmarchewka – 200 gjaja C1 – 3 szt.arkusz nori – 4 szt.śledź – 150 gmajonez – 100 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na śledzie pod futrem. Buraki dokładnie umyj szczotką, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Zawinąć w folię i piec w temperaturze 190°C przez godzinę. Całkowicie ostudzić.
Krok 2
Ziemniaki i marchewkę na „śledź pod futrem” dokładnie myjemy szczotką i gotujemy do miękkości (25–30 minut). Odcedź warzywa korzeniowe i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Krok 3
Jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą. Śledzie pokroić w długie plasterki, usuwając po drodze drobne ości.
Krok 4
Obierz buraki, ziemniaki i marchewkę, a następnie zetrzyj je na średniej tarce do trzech różnych misek. Pozostaw na 10 minut, następnie lekko wyciśnij buraki i marchewkę. Jajka obierz i posiekaj bardzo drobno.
Krok 5
Na stole roboczym połóż 4 maty, które zwykle służą do robienia bułek. Przykryj je folią spożywczą. Na każdej macie połóż arkusz nori.
Krok 6
W myślach podziel arkusz nori wzdłuż dłuższego boku na 3 równe części. Wzdłuż środkowej linii rozłóż buraki, jajka, marchewkę, ziemniaki, posmaruj majonezem (każdy lekko posolić i popieprzyć wzdłuż środkowej linii).
Krok 7
Pomagając sobie matą, zwiń wypełnione arkusze nori tak, aby śledź znalazł się w środku pod warstwą warzyw i jajek. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem pokroić w bułki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Roladki śledziowe pod futrem będą wyglądać wyjątkowo ładnie, jeśli od razu zmieszamy starte składniki (ziemniaki, buraki, marchewkę i jajka) z niewielką ilością majonezu i ułożymy je w tej formie na arkuszach nori.
PRZY OKAZJI
Trzy godziny na schłodzenie bułek śledziowych pod futrem to zalecane minimum. Jeśli chcesz, aby warstwy dokładniej się „związały”, zostaw naczynie w lodówce na noc.