Rolada omletowa z serem
gastronomia 18 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jeśli zaskoczysz rodzinę śniadaniem, to tylko to. Przygotuj bułkę omletową z serem. Wielowarstwową bułkę jajeczną można przygotować ze wszystkiego, ale najlepszym nadzieniem jest lepki ser. Dodaj trochę ziół, pieprzu i Twoje wymarzone śniadanie gotowe. Bardzo ważne jest, aby paprykę posiekać jak najdrobniej. Jest to konieczne, aby kawałki całkowicie zanurzyły się w masie jajecznej i nie wypadły z niej. Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest dokładne zwijanie ciasta. Użyj do tego widelca i silikonowej szpatułki. Im więcej jajek, tym grubsza i większa będzie bułka. Można go pokroić w poprzek na kawałki i podawać w porcjach.
Złożoność: łatwo Kalorie: 229,72 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 14,77 g/18,86 g/4,33Danie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImleko – 60 mlser twardy – 60 golej roślinny – 20 mljajka – 6 szt.sól – 5 gkoperek – 2 gałązkisłodka papryka – 0,5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować wszystkie składniki według listy na bułkę omletowo-serową (bułkę jajeczną). Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2
Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Dodać sól, zmielony czarny pieprz i ponownie ubić.
Krok 3
Dokładnie opłucz koperek pod bieżącą wodą. Usuń twarde łodygi i oderwij liście, a następnie drobno posiekaj nożem. Wlać do masy jajecznej i wymieszać. Bardzo drobno posiekaj słodką paprykę.
Krok 4
Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Nasmaruj patelnię cienką warstwą oleju roślinnego za pomocą silikonowej szczotki i podgrzej na średnim ogniu.
Krok 5
Wlać masę jajeczną na patelnię cienką warstwą. Posypać tartym serem, ziołami i pieprzem. I smaż, aż spód się zarumieni. Zwiń, zostawiając luźny koniec. Przesuń rolkę na bok.
Krok 6
Wlać więcej masy jajecznej, tak aby sięgała do lewej krawędzi, jakby przedłużając omlet. Posypać również serem, ziołami, pieprzem i ugotować, po czym zwinąć. Kontynuuj smażenie cienkiego omletu, aż zniknie masa jajeczna.
UWAGA DO GOSPODARKI
Nie ma potrzeby posypywania bułki omletowej serem (bułka jajeczna) z przygotowanymi dodatkami. Do masy jajecznej możesz dodać ulubione składniki i od razu usmażyć z nimi omlet.
PRZY OKAZJI
Po lekkim przestudzeniu na talerzu pokroić w roladę omletową z serem (bułkę jajeczną). Inaczej się rozpadnie. Można go posypać serkiem śmietankowym i świeżymi warzywami.