Rolada ciasta
gastronomia 13 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Roladka to niebanalna interpretacja biszkoptu. Ciasta i nadzienie umieszcza się w nim nie poziomo, jak wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, ale pionowo. Co sprawia, że to ciasto jest o wiele ciekawsze, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku! Ten niezwykły deser jest dość łatwy w przygotowaniu. Będziesz musiał tylko majstrować przy tym, jak zwinąć ciasto w bułkę. Ale dzięki naszemu przepisowi krok po kroku odniesiesz sukces! Spójrz na ciasto w nowy sposób!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 653,30 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 16,20 g/27,47 g/87,55PiekarniaProdukt z ciastaSKŁADNIKI NA 6 PORCJINa ciastko100 g mąki pszennej premium100 g skrobi ziemniaczanej10 jaj C025 g cukru waniliowego8 g skórki z cytryny145 g cukru pudru1 g soliDo nadzienia200 g serka śmietankowego100 g śmietany 33% tłuszczu130 g cukru pudru100 g dżemu malinowegoDo dekoracjiMaliny – 200 gTruskawki – 200 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jasną masę.
Krok 3
Do białek dodać 1 łyżeczkę. cukier puder i sól, zacznij ubijać na niskich obrotach miksera, aż powstanie piana. Płynnie zwiększając obroty miksera ubijaj na puszystą masę, partiami dodając resztę cukru pudru.
Krok 4
Delikatnie dodawaj ubite białka partiami do masy żółtkowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 5
Mąkę wymieszać ze skrobią i cukrem waniliowym. Przesiej mąkę przez masę jajeczną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesuwaj szpatułką od dołu do góry, tak aby nie naruszyć struktury masy jajecznej.
Krok 6
Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia warstwą o grubości 1,5 cm i równomiernie rozprowadzić. Włóż blachę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 180°C. Piec 12-15 minut
Krok 7
Wyjmij biszkopt z piekarnika. Pozwól mu całkowicie ostygnąć
Krok 8
Przygotuj krem: ubijaj śmietanę mikserem, zaczynając od niskich obrotów i stopniowo zwiększając obroty. Stopniowo dodawaj cukier puder, kontynuując ubijanie, aż powstanie sztywna piana.
Krok 9
Dodaj serek śmietankowy i delikatnie mieszaj, aż masa będzie gładka.
Krok 10
Połóż ciastko na powierzchni roboczej. Posmaruj dżemem.
Krok 11
Wlać krem maślany i równomiernie rozprowadzić po całym cieście. Zostaw odrobinę kremu do dekoracji.
Krok 12
Biszkopt pokroić w paski o jednakowej grubości.
Krok 13
Wszystkie paski zwijamy w jedną rolkę tak, aby powstała jedna grubsza rolka i układamy ją na nacięciu. Udekoruj pozostałą śmietaną i jagodami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby śmietanka szybciej ubijała się, należy schłodzić nie tylko samą śmietankę, ale także pojemnik, w którym będziemy ją ubijać. Trzepaczkę można również wcześniej wstawić do lodówki.
PRZY OKAZJI
Podczas pieczenia biszkoptu na bułkę można użyć samego papieru do pieczenia, ale także rękawa do pieczenia. Aby to zrobić, odetnij rękaw i wyłóż nim zimną blachę do pieczenia. Tulei nie trzeba niczym smarować. Ciasto łatwo odchodzi od gładkiej powierzchni i wygląda bardzo pięknie.
Miksery Starwind ()
Miksery planetarne serii STARWIND 4, SPM4171, SPM4172 i SPM4173, staną się niezastąpionymi pomocnikami w przygotowaniu ciast i kremów. Posiadają metalowe zębatki, dzięki czemu mikser posłuży przez długi czas. Nasadki pokryte teflonem można myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie urządzenia po użyciu i oszczędza czas. Natomiast model SPM4171 z funkcją podgrzewania miski idealnie sprawdza się w przypadku przepisów z ciastem, utrzymując optymalną temperaturę od 25 do 45°C.
Reklama. Reklamodawca LLC „Merlion” (OGRN: 1037719016818) Sprzedawca: LLC „Rentsoft” (OGRN: 1097746578863)