Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

gastronomia 28 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Rogaliki twarogowe oczywiście różnią się od klasycznych, ale na pewno się nie zawiedziesz: wypieki okazują się bardzo delikatne i smaczne. Uważamy, że to jedna z najlepszych opcji na uzupełnienie filiżanki aromatycznej kawy! Ale czy to w ogóle są rogaliki? Biorąc pod uwagę, że termin ten zasadniczo oznacza po prostu „bajgiel”, to niewątpliwie. Ponadto twarożek zawarty w cieście zapewnia produktom taką samą warstwę, jaka jest charakterystyczna dla rogalików. Warto zatem sprawdzić nasz przepis, zwłaszcza że jest bardzo prosty i bardzo udany.

Złożoność: łatwo Kalorie: 406,18 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minut Używany: 12,98 g/15,78 g/53,09PiekarniaRogalikWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImasło – 100 gjajko C1 – 1 szt.twarożek 9% tłuszczu – 300 gcukier – 100 gcukier waniliowy – 10 gsól – 1/3 łyżeczki.mąka – 430 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastaproszek do pieczenia – 8 gżółtko – 1 szt.mleko – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki ciasta na rogaliki twarogowe. Masło pokroić w drobną kostkę i umieścić w dużej misce. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Masło powinno stać się miękkie. W tym samym czasie wyjmij jajko z lodówki.

Krok 2

Twarożek przecedzić przez drobne metalowe sito do osobnej miski. Połącz z miękkim masłem i ubijaj blenderem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję.

Krok 3

Dodać cukier zwykły i waniliowy, a także sól i jajka. Dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj uzyskaną mieszaninę do mieszanki twarogowej.

Krok 4

Zagnieść ciasto na croissanty. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na cienki placek (o grubości około 3 mm).

Krok 5

Podziel go na 8 części, przecinając ukośnie przez środek. Każdą zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Żółtko ubić z mlekiem. Mieszanką posmaruj kawałki ciasta. Następnie umieść blachę do pieczenia z nimi na środkowym poziomie. Piecz rogaliki przez około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kawałki ciasta na rogaliki twarogowe przed pieczeniem można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, sezamem lub makiem, dzięki czemu produkty staną się piękniejsze i smaczniejsze.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, zmniejsz rozmiar rogalików twarogowych (wyjdą prawie jak ciasteczka). Aby to zrobić, po prostu podziel ciasto zwinięte w płaski placek nie na 8 sektorów, ale na 16.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja