Robienie idealnych Cinnabons. Sekretny składnik najbardziej puszystych bułek cynamonowych

Robienie idealnych Cinnabons. Sekretny składnik najbardziej puszystych bułek cynamonowych

Robienie idealnych Cinnabons. Sekretny składnik najbardziej puszystych bułek cynamonowych

Olga Zacharowa 25 września 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział11Komentarz

Już sam aromat świeżo upieczonych bułeczek cynamonowych potrafi natychmiast podnieść nas na duchu i napełnić poczuciem szczęścia. A żeby je idealnie przygotować, wystarczy dodać do ciasta jeden dostępny składnik, którego najczęściej używamy do czegoś zupełnie innego.

Robienie idealnych Cinnabons

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Przepis Marthy Stewart na cynamon
  • Ocena cynamonu z puree ziemniaczanym
  • Jak skrócić czas gotowania cynamonu

Prawie wszyscy uwielbiają bułeczki cynamonowe lub cinnabons. Kochamy je i gotujemy Więc. Ale z reguły Cinnabons to dość gęste wypieki i często chcesz, aby były lżejsze.

Martha Stewart, światowa gwiazda kulinarna z USA udostępnił przepis „najlżejsze i najbardziej puszyste bułeczki cynamonowe”. Zbadaliśmy to dokładnie i znaleźliśmy w składzie puree ziemniaczane!

Sztuczka Marty może wydawać się dziwna wielu domowym kucharzom, ale w rzeczywistości jest dość powszechna. Piekarze często dodają puree ziemniaczane do wypieków, aby dodać puszystości. Ziemniaki są bogate w potas, który powoduje, że drożdże „rosną” szybciej niż mąka pszenna. Skrobia zatrzymuje wodę, co pomaga utrzymać wilgoć w wypiekach, które w przeciwnym razie mogłyby wyschnąć.

Przepis Marthy Stewart na cynamon

Marta ostrzega: pieczenie Cinnabons według tego przepisu nie jest łatwym procesem. Oddzielnie należy przygotować puree ziemniaczane, ciasto, nadzienie cynamonowe i lukier serkowy. Aktywny czas gotowania według przepisu wynosi 50 minut, a cały proces zajmuje około 13 i pół godziny, łącznie z czasem wyrastania.

Martha Stewart Cinnabons z puree ziemniaczanym
Martha Stewart Cinnabons z puree ziemniaczanym

Do przygotowania 12-13 sztuk potrzebujesz:

  • 250 g masła (125 g miękkiego na ciasto i 125 g roztopionego na nadzienie) + do miski
  • 1 średni rdzawy ziemniak
  • 220-250 ml mleka
  • 7 g aktywnych suchych drożdży
  • 110 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 420 g mąki + do wyrobienia ciasta

Do wypełnienia:

  • 110 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielony cynamon
  • 0,5-1 łyżeczka sól morska

Do glazury:

  • 110 g serka śmietankowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 40-50 ml mleka
  • nasiona z połowy laski wanilii
  1. Do testu Dużą miskę wysmaruj masłem i odłóż na bok.
  2. Ziemniaki włóż do małego rondla z wodą i zagotuj. Nie solić wody! Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, 10 do 12 minut. Odcedź wodę, włóż ziemniaki do małej miski i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż będą gładkie. Należy pamiętać, że w puree ziemniaczanym nie powinno być kawałków ziemniaków. Powinno wyjść około 2/3 szklanki. Lekko ostudzić.
  3. Aby przygotować ciasto, podgrzej mleko do temperatury 37°C i wlej do miski, najlepiej robota kuchennego. Dodaj drożdże. Pozostawić do spienienia, 5 minut.
  4. Dodać miękkie masło, cukier, ziemniaki, jajko, mąkę i sól. Mieszaj, aż powstanie grudkowate ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, uformuj kulę i włóż do przygotowanej miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż ciasto prawie podwoi swoją objętość. W razie potrzeby ciasto można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni przed wyrośnięciem.
  5. Naczynie żaroodporne (o wymiarach co najmniej 23 x 33 cm) wysmaruj masłem i odstaw.
  6. Do nadzienia W misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i sól.
  7. Uderz w wyrośnięte ciasto. Przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na warstwę o wymiarach 35×45 cm. Ciasto równomiernie posmarować roztopionym masłem (najlepiej pędzelkiem), zostawiając z każdej strony 1 cm czystego ciasta, posypać masłem mieszanką cukru.
  8. Zwiń ciasto w ciasny wałek. Ułożyć łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  9. Odetnij końce i pokrój bułkę na 12 części za pomocą ząbkowanego noża. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na 8 godzin.
  10. Wyjmij blachę do pieczenia i umieść ją w ciepłym miejscu na 90 minut lub do momentu, aż kawałki podwoją swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zdejmij folię i piecz w nagrzanym piekarniku, aż ciasta staną się złotobrązowe, od 30 do 35 minut. Wyjmij i połóż na metalowej kratce na 10 minut.
  11. Do glazury ubić serek śmietankowy, cukier, mleko, wanilię i sól. Na kawałkach bułki rozsmaruj lukier. Pozostawić w temperaturze pokojowej i ostudzić przez 15-20 minut. przed podaniem.

Ocena cynamonu z puree ziemniaczanym

Te bułeczki cynamonowe są bez wątpienia jednymi z najlepszych, jakie próbowaliśmy. Dodatek puree ziemniaczanego do ciasta nie wpłynął na smak, ale znacząco poprawił konsystencję bułki. Nawet drugiego dnia pozostały miękkie, lekkie i przewiewne.

Jak skrócić czas gotowania cynamonu

Oczywiście ten przepis jest przeznaczony dla tych, którzy planują upieczenie Cinnabons z wyprzedzeniem. Nie nadaje się na spontaniczną szybką przekąskę. Można jednak skrócić czas gotowania bułek, przygotowując bułkę wcześniej, krojąc ją na kawałki i zamrażając. Pozostaje tylko włożyć preparaty na noc do lodówki (w celu rozmrożenia) i upiec o dogodnej dla siebie porze zgodnie z przepisem.

Jak gotować Roladki cynamonowe z kremowym nadzieniem a la Cinnabon na receptę Elena Niekrasowacm. Tutaj. A Bułeczki cynamonowe inspirowane Cinnabon na receptę Elena Boncm. Tutaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cynamon #porady #domowe wypieki #na herbatę #pieczenie dla dzieci #Martha Stewart #lifehack od szefa kuchni #cynabon #CynamonPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa10 listopada 2021 r

Natalio, dziękuję bardzo za komentarz! Masz rację, potrzebujesz 7 g suszonych drożdży. Naprawiono błąd.

00Odpowiedź

Natalia (gość)

10 listopada 2021 r

W oryginale Martha Startak mówi: „2 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży (nie szybko rosnących; jedna cała koperta 1/4 uncji)”. Jedna uncja w gramach lub gramy w łyżeczce suchych drożdży nie daje 25 g! Niestety, przetłumaczone przepisy często zawierają podobne błędy, warto więc łatwo dotrzeć do oryginału. Dziękuję za wskazówkę dotyczącą przepisu.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa28 marca 2021 r

Marina, jaka blacha do pieczenia z folią? Jest pokryty folią tylko w przypadku konieczności zamrożenia przedmiotów obrabianych. Blachy pod papierem nie trzeba smarować olejem. Tyle, że czasami jest taki papier, że można go przykleić do blachy w piekarniku. Jest to zabezpieczenie, ale jeśli masz pewność co do jakości papieru do pieczenia, nie przejmuj się i gotuj jak zwykle.

00Odpowiedź

Marina (gość)

28 marca 2021 r

Zastanawiam się, po co w kroku 5 smarować olejem żaroodporną blachę, skoro kawałki są ciągle przenoszone z blachy wyłożonej papierem na blachę wyłożoną folią i pieczone na blasze?

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz24 marca 2021 r

Olga całkowicie się z Tobą zgadza! Zapisałam post, więc post się skończy i będziesz mogła tworzyć! ;-)

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa24 marca 2021 r

Aleksandro, naleśniki z rosołem ziemniaczanym są świetne! Teraz czas przygotować Cinnabons z puree)

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa24 marca 2021 r

Elena, do czego używasz bulionu do pieczenia?

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa24 marca 2021 r

Galina Kompantseva, nigdy w ciebie nie wątpiłem) pieczesz Cinnabons?

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz24 marca 2021 r

Dziękuję za wpis! Z przyjemnością go przeczytałam! Ja robiłam tylko foccacię i ciasteczka z puree ziemniaczanym, na pewno nie używałam go do bułek, ale bulionu ziemniaczanego często używam do pieczenia ciast, chleba, placków, pizzy, naleśników i naleśników Nawiasem mówiąc, często gotuję naleśniki w okresie Wielkiego Postu na bulionie ziemniaczanym, wychodzą delikatne!

00OdpowiedźGapapolyaGapapolya24 marca 2021 r

Do przygotowania ciasta używa się bulionu ziemniaczanego.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa24 marca 2021 r

Nie raz przygotowywałam bogate ciasto drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Rzeczywiście pieczenie okazuje się przewiewne.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja