Kto powiedział, że serniki muszą być słodkie? Dlaczego zawsze dodajemy do nich cukier? Smażyć niesłodzone naleśniki z twarogiem – nawet nie możesz sobie wyobrazić, jaki bogaty potencjał kulinarny ma ten temat!
Syrniki to bardzo starożytne danie rosyjskie, nasze prababcie przygotowywały je już w XVI wieku. Syrniki robi się z młodego sera: skrzepy białka mlecznego tylko w Rosji nazywane są twarożkiem; w pozostałej części świata produkt ten nazywany jest młodym serem.
Właściwie do grupy młodych serów zalicza się włoską ricottę, kremowy mascorpone i elastyczną mozzarellę. Te raczkujące sery, podobnie jak twaróg, nie muszą marnować się na półkach w piwnicach – są zjadane od razu. A ponieważ jest to ser, wcale nie musi być słodki!
Serniki mogą stać się głównym daniem obiadu. Lub możesz zjeść je na lunch. Przyznam, że z sernikami eksperymentuję już od dłuższego czasu. Dodaję skórkę z cytryny, mieszam różne przyprawy i dręczę bliskich degustacjami. Ta opcja jest najlepsza. W końcu solona ryba i ser przyjaźnią się od dawna. Prawdopodobnie uwielbiasz bułki filadelfijskie, prawda? To ta sama zasada.
8-10 serników
Aktywny czas gotowania 15 minut, pasywny – 5 minut
Czego potrzebujesz:
600 g twarogu 2 jajka 1 łyżka. l. starty twardy ser ½ szklanki mąki skórka z 1 cytryny ½ łyżeczki. cukier 1/3 łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz szczypta soli 1 łyżka. l. bezwonny olej roślinny
Do sosu:
1 dojrzałe awokado 4 łyżki. l. gęsta śmietana 1 łyżka. l. sok z cytryny ¼ małej cebuli szczypta soli ½ łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
200 g wędzonego solonego łososia lub pstrąga
Co zrobić:
Do miski włóż serek wiejski, dodaj jajka, ser, pieprz, sól, skórkę i 2/3 mąki. Zagnieść ciasto rękami. Jeśli twaróg jest bardzo wilgotny, wystarczy jedno jajko i dodaj łyżkę mąki.
Posyp naczynie mąką. W dłoniach formuj serniki jeden po drugim i obtaczaj je w mące. Serniki mogą być dowolnej wielkości, ja robię je o średnicy około 12 cm.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Postaw patelnię z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu, dodaj olej roślinny, włóż serniki i smaż przez 1-2 minuty z jednej strony i jedną minutę z drugiej. W tym czasie serniki powinny się zarumienić.
Ułóż serniki na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W piekarniku serniki wyrosną, a następnie powrócą do poprzedniej objętości – to znak, że twarożek jest już w środku upieczony.
W międzyczasie przygotuj sos. Drobno posiekaj cebulę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Umieścić w robocie kuchennym. Dodaj tam pozostałe składniki na sos. Ubijaj przez 3-4 minuty, aż uzyskasz gładkie puree. Inny sposób: rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Gotowe serniki podawaj z sosem z awokado i soloną rybą.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #młody ser #twarożek #kuchnia rosyjska #syrniki #Anna Ludkowska #ser domowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych