Ravioli ze szpinakiem, ricottą i bakłażanem

Do przepisu

Ravioli to danie kuchni włoskiej, dostosowaliśmy je na zimną porę roku – bogate, sycące, jasne. Podawaj klasycznie przygotowane zielone ravioli z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i ziołami.

Złożoność: przeciętny Porcje: 2GotowanieChłodzenieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneRavioliCiastoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEoliwa z oliwek – 20 mlczosnek – 1 ząbekpomidory – 100 gnatka pietruszki – 1/2 pęczkabakłażan – 80 gsól do smakuczarny pieprz, groszek – kilka sztukparmezan – 20 gsuszone pomidory – 40 gNa ravioli:zielone ciasto – 180 gricotta – 300 gżółtko – 5 szttarty parmezan – 100 gDo testu:mąka – 400 gjajko – 4 sztwoda – 150 mlsól – 1/2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na ciasto przesiać mąkę, następnie w kupie mąki zrobić mały lejek. Do lejka wbij jajka, dodaj posiekany w blenderze szpinak (wstępnie ugotowany), wodę, sól i zacznij dodawać mąkę od brzegów do środka, zagniatając ciasto. Gotowe ciasto włóż do lodówki na pół godziny.

Krok 2

Gotowe ciasto rozwałkuj wałkiem i podziel na dwie części.

Krok 3

Na nadzienie połączyć picottę, żółtko, parmezan i wymieszać.

Krok 4

Na połowę ciasta łyżką w równych odległościach nakładać farsz, przykrywać drugą połową ciasta, pokroić w kwadraty.

Krok 5

Gotuj ravioli w osolonym wrzątku przez 5-7 minut.

Krok 6

Pozostałe składniki podsmaż na patelni, dodaj ravioli, upieczony bakłażan, pokrój w kostkę, sól, pieprz, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ułóż ravioli na talerzu i posyp parmezanem.

PRZY OKAZJI

Przepis dzięki uprzejmości Dana Mirona, szefa kuchni w Margarita Bistro.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja