Rakieta (z francuskiego raslera – Scrape, Scrapp) – szwajcarskie danie, które podobnie jak fondu jest przygotowywane ze stopionego sera tłuszczowych odmian. W Szwajcarii rakieta jest zwykle używana dla tej samej nazwy tej samej nazwy. Ale w rzeczywistości możesz go gotować z dowolnym twardym serem – nawet z białorusowskim parmezanem. A o subtelności przepisu i najlepszych kombinacji powiedziały nam kucharzy moskiewskiej dzielnicy restauracji, dla której jest to rakieta, która jest główną specjalizacją.
Po raz pierwszy danie rakietowe jest wspomniane w manastryptach klasztorowych kantonów Vovalden i Nidvalden, opowiadając o „smażonym serze”, które przygotowują pasterze. W rzeczywistości nie można tego nazwać przepisem: położyli głowę sera blisko ognia i zeskrobali powoli topiące ser. Nowoczesną rakietę można podawać w taki sam sposób jak Fonda, z ziemniakami, marynowanymi ogórkami, słodką musztardą, różnymi rodzajami szynki. Zgodnie z zasadami rakieta jest przygotowywana w kuchence stacjonarnej – wyrzutnie rakiet, a do skrobania gotowej rakiety znajduje się specjalny nóż rakiet. Ale jeśli nie ma rakiety, ale naprawdę chcę, możesz stopić ser na grillu grillowym.
Wklej penne z brokułami i sosem rakietowym
Makaron ten można nazwać „Three Cheese”, to użycie różnych serów, które dają jej smak polifony. Ważne jest, aby umieścić to trio na wynikach: jeden ser powinien być słony, drugi z wędzonym lub pikantnym smakiem, trzeci – delikatny, kremowy, dla równowagi. A określone etykiety nie są tak ważne. Nawiasem mówiąc, aby przygotować pastę brokułową i sos rakietowy, możesz użyć dowolnego rodzaju włoskiego makaronu – spaghetti, fetuchini, taglutella, linguini.
Wklej penne z brokułami i sosem rakietowym
Raklet z Rosbif, suszone pomidory i zielone szparagi
Gdy rakieta była prostym daniem pasterza bez fanaberii. Ale teraz można go wyrafinować, świąteczne, jeśli przygotujesz na przykład rakietę z pieczoną wołowiną, suszone pomidory i zielone szparagi i przyprawy z olejem truflowym.
Raklet z Rosbif, suszone pomidory i zielone szparagi
Raklet z młodymi ziemniakami, marynowanymi ogórkami i cebulą perłową
Rakieta, podobnie jak fondue, może być podawana z prawie każdym warzywami (ale częściej z ziemniakami i brokułami), z szynką, boczkiem i czymś ostrym – na przykład musztardą, marynowanymi ogórkami lub papryką. Jeśli nie masz do dyspozycji specjalnej rakiety Laquel, przygotuj to jedzenie zgodnie z rustykalnym przepisem – włóż dubbin 1-1,5 cm z grubością na podwójnej warstwie folii, zgnij plastry na folii i umieść konstrukcję na grillu lub grillu. Pięć minut później ser wybuchnie i zdobędzie złotą skórkę. Spróbuj przygotować rakietę z młodymi ziemniakami, marynowanymi ogórkami i cebulą perłową w tak rustykalny sposób.
Raklet z młodymi ziemniakami, marynowanymi ogórkami i cebulą perłową
Jeśli zauważysz błąd lub niedokładność, powiedz nam. #Dishes z serem #RocketPodobne materiałyUwagi na ? Zaloguj się lub zostawił komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych