Rajski dżem jabłkowy z cytryną
Konstanca 28 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Nasi przyjaciele częstowali nas niebiańskimi jabłkami, a ja zrobiłam z nich pyszny dżem. Owoce z dżemu można wykorzystać do dekoracji wypieków i deserów.
Złożoność: łatwo Kalorie: 731,24 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,13 g/0,01 g/180,77GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIrajskie jabłka 2 kgcukier 1,5 kgwoda 1 szklanka(i)cytryna (duża) 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rajskie jabłka dokładnie umyj i osusz (nie odcinaj ogonów). Nakłuj w kilku miejscach wykałaczką.
Krok 2
Jabłka włóż do miski, zasyp cukrem i zalej zimną przegotowaną wodą. Pozostaw na kilka godzin.
Krok 3
Zalać wrzącą wodą cytrynę i osuszyć. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Wyciśnij sok z cytryny. Do jabłek dodać skórkę i sok z cytryny.
Krok 4
Gotuj dżem w jednej porcji na średnim ogniu przez 1,5 – 2 godziny po ugotowaniu. Gorący dżem zapakuj do gorących, sterylnych słoików. Zamknąć hermetycznie i owinąć kocem.