Rajski dżem jabłkowy
Anna 17 września 20100,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwoda – 1 kgjabłka – 1 kgcukier – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dżem z rajskich jabłek należy przygotować z łodygami. Jabłka myje się, a następnie należy kilkakrotnie przekłuć jabłka drewnianym patyczkiem, zalać je wrzącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Wrzącą wodę spuszcza się, jabłka zalewa zimną wodą i pozostawia na noc. Następnego dnia wodę spuszcza się i jabłka zalewa ciepłym syropem, gotowanym w ilości 1 kg cukru plus 1 szklanka wody na 1 kg jabłek. Po ostygnięciu syropu gotuj dżem przez kolejne 15 minut na małym ogniu i wlej do wysterylizowanych słoików.