Rajski dżem jabłkowy
Elena Niekrasowa 14 kwietnia 2019 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem o magicznym aromacie i niesamowitym słodko-kwaśnym smaku. Jeśli z nieba nie ma małych jabłek, dżem można zrobić z kawałków zwykłych niedojrzałych jabłek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 282,96 kcal/porcję Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,01 g/0,00 g/70,12GotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 15 PORCJI1 kg jabłek0,8-1 kg cukru1 łyżka. l. sok z cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyj, usuń rdzeń (jeśli jabłka są duże), następnie pokrój je w plasterki (małe jabłka weź w całości), włóż do rondelka, posypując po drodze cukrem granulowanym – w ten sposób zużyjesz połowę cukru. Następnie na chwilę zapomina się o patelni, aby jabłka wpuściły więcej soku i lekko wyschły. Moje jabłka stały przez jeden dzień na zimnie na loggii.
Krok 2
Te najlepsze nie utonęły w soku, więc trzeba mieszać jak najwięcej. Syrop przecedź przez durszlak na drugą patelnię. Wsyp pozostały cukier, gotuj przez 10 minut, dodaj jabłka, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wlać sok z cytryny.
Krok 3
Odstawić rondelek na bok, po ośmiu godzinach postawić go na ogniu i ponownie gotować przez 10 minut. Ponownie odłóż do wieczora. Delikatnie zanurz jabłka na powierzchni w syropie.
Krok 4
Gotuj po raz ostatni przez 15 minut i ostudź. Krople syropu na ściankach spodka powinny przestać się rozprzestrzeniać.
Krok 5
Jeśli się rozprzestrzeni, wykonaj kolejny etap gotowania.