Ragmurki, szwedzkie placki ziemniaczane

Do przepisu

Jeśli uwielbiasz naleśniki i draniki, ale nie wiesz jeszcze, czym są ragmurki, to ten przepis jest dla Ciebie po prostu wybawieniem. Szwedzkie ragmurki (od słowa raggmunk – „włochaty pączek”) są bardzo podobne do białoruskich placków ziemniaczanych czy ukraińskich placków ziemniaczanych. Nie jest to jednak ani jedno, ani drugie, czyli naleśniki. Tak przynajmniej uważają sami Szwedzi. Dobrze odżywione placki ziemniaczane to bardzo satysfakcjonujące danie, dlatego są uwielbiane w swojej ojczyźnie. Ponadto ragmurki, w przeciwieństwie do tych samych placków ziemniaczanych i placków ziemniaczanych, podaje się nie ze śmietaną, ale z boczkiem. A jeśli naprawdę nie możesz żyć bez sosu, wybierz coś słodko-kwaśnego, na przykład borówkę.

Złożoność: łatwo Porcje: 1PiekarnikPieczeniePrażenieNa patelniChłodzenieNaleśnikiPiekarniaWegetarianizmKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ800 g ziemniaków300 ml mleka2 jajka150 g mąki5 gramów soli100 g boczkuolej słonecznikowy do smażeniaborówka lub inny sos do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce.

Krok 2

Do mleka wbić jajko, następnie dodać mąkę i sól. Dokładnie zagniatamy, następnie dodajemy ziemniaki i zagniatamy do konsystencji ciasta. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Krok 3

Smażyć na oleju roślinnym w formie pulchnych naleśników po obu stronach na złoty kolor.

Krok 4

Doprowadź do ugotowania w piekarniku na 5 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Boczek smażymy z obu stron na grillu lub suchej patelni na złoty kolor. Podawać z naleśnikami polanymi sosem borówkowym.

PRZY OKAZJI

Przepis dostarczony przez Andrieja Makajewa, szefa kuchni restauracji Food Embassy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja