Radziecka sałatka z mimozy według GOST 1968

Radziecka sałatka z mimozy według GOST 1968

gastronomia 7 listopada 2023 r4,80(5)Dodaj do ulubionychUdziałRadziecka sałatka z mimozy według GOST 1968 Do przepisu

Przepis na radziecką sałatkę Mimosa według GOST 1968 jest przez wielu wyszukiwany w Internecie. A tak przy okazji, nawet go znajdują! Ale nie możemy oprzeć się ważnej uwadze, że w ZSRR ten GOST do sałatek po prostu nie istniał, istniały jedynie specyfikacje techniczne (warunki techniczne). Według nich radziecka sałatka Mimoza zauważalnie różniła się od dania, które przygotowujemy z powodu lub bez powodu. We współczesnej wersji w składzie znajdują się konserwy rybne, jajka, cebula, majonez, a także gotowane ziemniaki i marchewka. W oryginalnej wersji z czasów ZSRR w daniu nie było warzyw korzeniowych! Ale konsystencja tej radzieckiej sałatki Mimozy była niesamowicie delikatna dzięki dodatkowi tartego sera i startego, mocno schłodzonego masła. Ten przepis może wydawać się wielu dziwny, ale tak właśnie było pierwotnie. Składniki sałatki ułożono warstwami, których powinno być dokładnie dziewięć (łącznie z majonezem). Jeśli chodzi o ryby, używano dowolnych konserw rybnych, ale najczęściej używano dostępnego dla każdego saury. Spróbuj zrobić sałatkę Mimosa według tego przepisu i podziel się z nami swoimi wrażeniami!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 659,65 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 29,62 g/56,02 g/8,16SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjajka – 4 szt.cebula – 200 gkonserwy rybne w sosie własnym (saury, tuńczyk, łosoś) – 280 gser półtwardy – 150 gmasło – 100 gmajonez – 150 gmałe gałązki koperku do dekoracji – do smakusól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Ugotuj jajka na twardo. W tym celu należy je umyć, włożyć do chochli i napełnić wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu.

Krok 2

Jajka na twardo ostudź zimną wodą. Następnie obrać, podzielić na białka i żółtka. Podzielić do dwóch oddzielnych misek i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 3

Cebulę do sałatki obierz i posiekaj bardzo drobno. Otwórz puszkę konserw rybnych. Połóż go na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar płynu.

Krok 4

Usuń ości z ryby. Rozgnieć go widelcem. Zetrzyj ser na średniej tarce. Przygotuj płaski talerz do serwowania sałatki, połóż na nim pierścień grzewczy o średnicy około 18 cm, włóż masło do lodówki na 10 minut.

Krok 5

Na talerzu układamy warstwę posiekanych białek. Dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj odrobiną majonezu. Na wierzchu połóż tarty ser.

Krok 6

Połóż rybę i wygładź. Pieprz to. Na wierzchu równomiernie rozłóż posiekaną cebulę. Posmaruj majonezem i wygładź. Wyjmij masło z zamrażarki i szybko zetrzyj je na grubej tarce na powierzchnię prawie gotowej sałatki.

Krok 7

Posmaruj resztą majonezu. Na wierzchu rozłóż żółtka. Włożyć do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekoruj małymi gałązkami koperku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Białka i żółtka do sałatki Mimozy można oczywiście zetrzeć na tarce, ale szybciej i łatwiej będzie je rozgnieść widelcem lub tłuczkiem, tak jak zalecamy w naszym przepisie.

PRZY OKAZJI

Sałatka mimoza będzie smakować lepiej, jeśli ugotujesz ją nie z rybami w puszkach, ale z rybami gotowanymi lub pieczonymi. W tym przypadku doskonale sprawdzi się na przykład tłusty pstrąg.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja