Do przepisu
Raclette było kiedyś prostym daniem popularnym wśród szwajcarskich pasterzy. Teraz to danie można nadać wyjątkowo świątecznego charakteru, przygotowując na przykład raclette z pieczoną wołowiną, suszonymi pomidorami i zielonymi szparagami i doprawiając wszystko oliwą truflową.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4PiekarnikPrażenieKuchnia szwajcarskaKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpieczeń wołowa – 320 – 400 gszparagi 160 – 200 gsuszone pomidory – 120 golej roślinnyser do raclette (odmiana raclette lub inny twardy, topiący się, pikantny ser) – 600 – 800 garomatyczna oliwa truflowaoliwa z oliwek do smażeniasól, pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Oczyszczamy mięso z filmów i żył. Natrzyj solą i pieprzem i smaż na złoty kolor. Następnie pieczemy w piekarniku co najmniej 10 godzin w niskiej temperaturze (zalecana temperatura 52-54°). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien.
Krok 2
Szparagi obieramy z twardej skórki na dole łodygi i kroimy na kawałki. Blanszuj we wrzącej wodzie dokładnie przez 22 sekundy i włóż do wody z lodem, aby zachować kolor. Następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
Krok 3
Na talerzu ułóż rostbef, szparagi i suszone pomidory, dodaj kilka kropli oliwy truflowej i posyp warstwą topionego sera topionego.
PRZY OKAZJI
Przepis dzięki uprzejmości Restauracji Borough.