Raclette z młodymi ziemniakami, ogórkami kiszonymi i cebulką perłową

Do przepisu

Raclette to szwajcarskie danie, które podobnie jak fondue przygotowywane jest z roztopionego, tłustego sera. Pierwsza wzmianka o raclette znajduje się w rękopisach klasztornych kantonów Obwalden i Nidwalden, które mówią o pożywnym „smażonym serze” przygotowywanym przez pasterzy w Alpach Walijskich. Nowoczesne raclette podawane jest z ziemniakami, piklami, mostardą, szynką lub boczkiem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 745,87 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 35,48 g/55,42 g/24,67PrażenieKuchnia szwajcarskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoSKŁADNIKI NA 4 PORCJEser do raclette (odmiana raclette lub dowolny twardy, pikantny ser, który dobrze się topi) 350 – 400 gsałata lodowa – 120 – 160 gogórki kiszone, korniszony – 80 gmarynowana cebula perłowa – 40-60 gboczek wędzony – 80 gmłode ziemniaki wiśniowe – 400 – 600 golej roślinnyoliwa z oliweksól do smakupieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sałatę lodową oczyszczamy z szorstkich zewnętrznych i uszkodzonych liści. Rozłóż na liście i rozerwij rękami na małe kawałki.

Krok 2

Ogórki pokroić w kostkę około 1,5-2 cm, a cebulę przekroić na pół.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę, sól i pieprz.

Krok 4

Boczek podsmaż z obu stron na suchej patelni, aż będzie chrupiący, osusz go na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i drobno posiekaj.

Krok 5

Ziemniaki wiśniowe ugotuj do miękkości, przekrój na pół i usmaż na oleju roślinnym. Dodać sól, pieprz i drobno posiekany boczek.

Krok 6

Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i posypać warstwą roztopionego sera smażonego.

PRZY OKAZJI

Przepis dzięki uprzejmości Restauracji Borough.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: Serwis prasowy restauracji #ser #danie główne #obiad #obiad #smażenie #kuchnia szwajcarska #młode ziemniaki #raclettePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja