Quiche: co to jest, jak go ugotować, najlepsze przepisy

Quiche: co to jest, jak go ugotować, najlepsze przepisy

Quiche: co to jest, jak go ugotować, najlepsze przepisy

Tatiana Sotnikowa 01 marca 2024 r

Czy wiesz, co to jest „quiche”? Najprawdopodobniej tak, ponieważ obecnie takie ciasta są często sprzedawane w piekarniach i kawiarniach. Jeśli nie znasz jeszcze quiche, jesteśmy gotowi już teraz skorygować to irytujące nieporozumienie. Piękno tego ciasta polega na jego wyjątkowej wszechstronności: można je podawać nie tylko do herbaty, ale także na śniadanie, lunch, a nawet kolację. Wszystko zależy od składników nadzienia, których opcji jest wiele!

Quiche: co to jest, jak go ugotować, najlepsze przepisy

Treść artykułu:

  • Jak pojawił się quiche: wycieczka historyczna
  • Jaka jest różnica między quiche a innymi otwartymi ciastami?
  • Quiche i jego odmiany
  • Przepisy na quiche:
  • Klasyczny quiche Laurent
  • Quiche z dynią, kurczakiem i drzwiami w kolorze niebieskim
  • Quiche z szynką i cukinią
  • Quiche z brokułami
  • Quiche Z Kurczakiem

Jak pojawił się quiche: wycieczka historyczna

Podstawą quiche jest ciasto francuskie, kruche lub drożdżowe, które układa się w formie, tworząc „koszyk” z bokami.
Podstawą quiche jest ciasto francuskie, kruche lub drożdżowe, które układa się w formie, tworząc „koszyk” z bokami.

Jeśli zajrzysz do jednej z najpopularniejszych encyklopedii internetowych, przeczytasz, że quiche to francuskie ciasto z otwartą twarzą, które wywodzi się z quiche lorraine pie, czyli „pie Lorraine”. I już w tej definicji osoba zaznajomiona z historią Europy domyśli się podstępu, ponieważ Lotaryngia była kiedyś częścią Niemiec. Nawiasem mówiąc, jak się okazało, sama nazwa to zmodyfikowana niemiecka Kuchen („ciasto”).

Jeśli chodzi o Lotaryngię, region przygraniczny między Francją i Niemcami, na przestrzeni lat swojej historii przechodził z jednego kraju do drugiego i z powrotem. W związku z tym region ten był zamieszkany (i jest zamieszkany do dziś) przez Francuzów i Niemców. Ci ostatni, gorliwi, bardzo oszczędni właściciele, nie mogli pozwolić sobie na bezmyślne wyrzucanie resztek obiadu czy kolacji. W ten sposób wynaleziono przepis na ciasto, który umożliwił użycie kawałków szynki, mięsa, drobiu i warzyw. Podstawą było proste ciasto (lub nawet kawałki chleba), na wierzch kładziono nadzienie i wypełniano mieszanką jajeczno-mleczną. Oznacza to, że wczorajszy lunch i kolacja zamieniły się w nowy obiad! Zgadzam się, genialne?

Cóż więc, podczas gdy Lotaryngia przechodziła z rąk do rąk (po II wojnie światowej region ten nadal należał do Francji), przepis na quiche zadomowił się w kuchniach obu krajów. Zaczęły pojawiać się najróżniejsze odmiany tego ciasta, także te na słodko. W XIX wieku quiche „dotarło” do Paryża, w ciągu zaledwie kilku lat podbijając kulinarną stolicę. Ciasto to stało się nie tylko popularne, ale bardzo modne, a najlepsi francuscy szefowie kuchni wymyślali coraz to nowe przepisy.

W XX wieku o quiche dowiadywano się za granicą, czyli w Ameryce. Oczywiście zyskał tam niesamowitą popularność dzięki swojej demokracji i wszechstronności. Nawiasem mówiąc, Amerykanie wolą jeść quiche na śniadanie (w końcu istotą nadzienia jest omlet) na zimno. Francuzi najczęściej jedzą te placki na ciepło lub na ciepło na lunch lub kolację. W lokalnych kawiarniach i piekarniach ciasto piecze się w dużych prostokątnych blachach, a następnie kroi na porcje.

Cóż, jeśli chcesz spróbować prawdziwego, autentycznego quiche Laurent, udaj się do Nancy, gdzie ciasto przygotowywane jest według starej receptury i dekorowane krzyżem lotaryńskim z dwiema poprzeczkami.

Jaka jest różnica między quiche a innymi otwartymi ciastami?

Ale nadal spójrzmy na quiche, jak mówią, pod mikroskopem i zrozummy, dlaczego to ciasto wyróżnia się na tle innych. Opiera się na cieście kruchym (lub drożdżowym lub francuskim), które rozwałkowuje się i umieszcza w formie, tworząc „koszyk” o wysokich bokach. Nadzienie rozprowadza się na wierzchu i zalewa mieszanką mleka jajecznego. Po czym quiche trafia do piekarnika, gdzie piecze się około 40 minut.

Jaka jest różnica między na przykład quiche a tartą? Bazę ciasta do tego ostatniego najczęściej najpierw piecze się, a następnie napełnia gotowym nadzieniem. Nie ma mowy o nadzieniu, choć np. w wersji na słodko schłodzoną tartę można polać kremem. Z nadzieniem piecze się zwykłe otwarte ciasta.

Czasami quiche uważane jest za szczególny przypadek tarty: to samo cienkie ciasto plus nadzienie i nadzienie. Ta opinia również ma prawo istnieć, jednak klasyczne spojrzenie na terminologię kulinarną zarysowaliśmy już powyżej.

Quiche i jego odmiany

Do słodkich quiche dodaje się owoce, jagody, dżemy, a także twarożek, orzechy itp.
Do słodkich quiche dodaje się owoce, jagody, dżemy, a także twarożek, orzechy itp.

Jakie są rodzaje quiche? Niesłodzone (przekąska) i słodkie (deser). A w obrębie tych dużych grup istnieje wiele opcji. Jeśli chodzi o ciasto, jak wspomniano wcześniej, może to być ciasto kruche, ciasto francuskie, a nawet drożdże. Można nie tylko bawić się nadzieniem, ale także świetnie się bawić.

Do pikantnych quiche stosuje się boczek, szynkę, wieprzowinę, kurczaka, ryby, grzyby, warzywa (cukinię, marchew, brokuły, kalafior itp.), Mięso mielone, ser w różnych kombinacjach. Jeśli chodzi o słodkie ciasta, nadzienie obejmuje dowolne owoce i jagody, twarożek, orzechy, migdały, a nawet dżemy. W przypadku quiche deserowego dopuszczalna jest pewna dowolność w zakresie nadzienia: może to być po prostu mleko jajeczne lub pyszny krem.

Nawiasem mówiąc, pytanie, czy do pikantnych ciast zawsze należy dodawać ser, budzi kontrowersje, na które nawet wśród francuskich szefów kuchni nie ma jednej odpowiedzi. W Lotaryngii ten składnik jest uważany za zbędny, w Paryżu dodaje się tarty Gruyère. W innych krajach nadzienie posypuje się serem, tworząc piękną skórkę.

Jak i kiedy podawać quiche? Opcje niesłodzone są tak sycące, że nadają się na lunch lub kolację. Słodki quiche to idealny dodatek do herbaty, kawy czy gorącej czekolady.

Przepisy na quiche

„Czy będę w stanie zrobić quiche własnymi rękami?” – zapyta początkujący kucharz. Najprawdopodobniej tak, ponieważ zepsucie tego ciasta jest prawie niemożliwe. Prawdopodobnie to właśnie dzięki swojej prostocie quiche podbiły świat. Jeśli więc masz pod ręką dobry przepis (my go udostępnimy), możesz spokojnie zacząć robić quiche i nie mieć wątpliwości, że efekt będzie doskonały.

Klasyczny quiche Laurent

Mówią, że początkowo nadzienie quiche lorena składało się wyłącznie z surowej wędzonej szynki. To ona została ułożona na kruchym cieście i wypełniona masą jajeczno-kremową. Ale potem firma zaczęła wysyłać pory, pikantne zioła, a nawet pieczarki wraz z boczkiem. Nasza opcja jest kompromisem, ale z pewnością ma prawo rościć sobie prawo do autentyczności.

Klasyczny quiche Laurent
Klasyczny quiche Laurent

Do przygotowania quiche na 8–10 porcji potrzebne będą:

Do napełniania:

  • ser półtwardy – 100 g
  • śmietana 20% tłuszczu – 250 ml
  • duże jajka – 3 szt.
  • mielona gałka muszkatołowa – na czubku noża
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Do wypełnienia:

  • boczek lub surowa szynka wędzona – 200 g
  • por (biała część) – 200 g
  • masło – 20 g

Do testu:

  • mąka – 250 g
  • śmietana 20% tłuszczu – 2 łyżki. l.
  • masło – 100 g
  • jajko – 1 szt.
  • sól – na czubku noża

1. Przygotuj ciasto. Do szerokiej miski przesiej mąkę i sól. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Pocieraj rękami, aby powstały okruchy. Ubij jajko, dodaj śmietanę. Zagnieść ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na duży, cienki placek. Włóż do formy i uformuj boki. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i dodaj fasolę lub inne rośliny strączkowe. Piec 15 minut w temperaturze 200 °C. Usuń papier fasolowy. Niech baza quiche lekko ostygnie.

3. Do farszu boczek (szynkę) pokroić w plasterki, a por w krążki. Smażyć boczek (szynkę) na maśle na złoty kolor. Następnie dodaj por. Mieszając, smaż wszystko razem przez 3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć nadzienie na upieczony spód quiche.

4. Aby wypełnić jajka, ubij śmietaną. Sól, pieprz i dopraw gałką muszkatołową. Nadzienie wylewamy na spód. Zetrzyj ser na średniej tarce. Posypać na wierzchu. Piec 40-45 minut w 190 st °C.

Przy okazji

Suche rośliny strączkowe, które w naszym przypadku pełnią rolę obciążenia zapobiegającego pęcznieniu ciasta podczas pieczenia, można następnie wykorzystać zgodnie z ich przeznaczeniem. Po prostu pozwól im ostygnąć, włóż je do torby i pozostaw do pewnego momentu.

Uwaga dla gospodyni

Do nadzienia quiche można dodać dowolne wędliny, w tym także kiełbaski: dzięki temu smak będzie tylko bogatszy i ciekawszy. Zamiast porów można użyć szalotki, która ma delikatny smak.

Quiche z dynią, kurczakiem i drzwiami w kolorze niebieskim

Quiche z dynią, kurczakiem i serem pleśniowym dor blue to prawdziwy prezent dla smakosza, który uwielbia odważne połączenia składników i nigdy nie odmawia próbowania nowych rzeczy. Ciasto to szczególnie dobrze nadaje się do przygotowania jesienią i zimą, kiedy ciało i dusza domagają się pożywnych, gorących dań. Dlatego też, jeśli właśnie teraz zastanawiasz się, jak rozpieszczać swoich bliskich, zapoznaj się z naszym przepisem.

Quiche z dynią, kurczakiem i drzwiami w kolorze niebieskim
Quiche z dynią, kurczakiem i drzwiami w kolorze niebieskim

Do przygotowania quiche na 8–10 porcji potrzebne będą:

  • miąższ dyniowy – 500 g
  • filet z kurczaka – 200 g
  • ser pleśniowy dor – 100 g
  • masło – 160 g
  • jajka – 4 szt.
  • śmietana 20% tłuszczu – 200 ml
  • mąka – 200 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • suszony tymianek – 1/2 łyżeczki.
  • sól, świeżo zmielony czerwony pieprz do smaku

1. Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, w misce wymieszaj mąkę, miękkie masło, 1 jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy tak, aby brzegi ciasta zrównały się z krawędzią formy, nakłuć widelcem. Połóż arkusz papieru do pieczenia i dodaj ładunek: fasolę, ryż itp. Jest to konieczne, aby spód przyszłego „koszyka” ciasta był równy. Piecz ciasto przez 10 minut. Usuń obciążony papier.

3. Miąższ dyni pokroić na małe kawałki, filet z kurczaka duże kostki. Posiekaj czosnek, a ser rozdrobnij widelcem.

4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodaj dynię i kurczaka i gotuj przez 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem. Mieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Niech lekko ostygnie. Ułożyć na cieście w formie.

5. Ubić śmietanę z pozostałymi jajkami (3 sztuki). Sól, pieprz, dopraw tymiankiem. Powstałą mieszaninę wylać na nadzienie. Piec przez 40–45 minut, aż do całkowitego ugotowania. Podawaj quiche na ciepło.

Przy okazji

Do nadzienia można dodać wędzonego fileta z kurczaka (nie trzeba go smażyć): smak ciasta stanie się jeszcze bogatszy i ciekawszy.

Uwaga dla gospodyni

Aby ciasto na quiche było szczególnie kruche, użyj zimnego masła. Zetrzyj go lub pokrój w kostkę i rozetrzyj rękami na okruchy. Następnie dodaj jajko. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj trochę wody z lodem.

Quiche z szynką i cukinią

Przedstawiamy kolejną bardzo fajną wersję quiche, która zachwyca prostotą i szybkością przygotowania. Faktem jest, że do przygotowania używa się gotowego ciasta francuskiego. Jeśli kupujesz mrożone, nie spiesz się: pozwól mu rozmrażać się powoli w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. W takim przypadku ciasto będzie kruche, bardzo delikatne i chrupiące.

Quiche z szynką i cukinią
Quiche z szynką i cukinią

Do przygotowania quiche na 8–10 porcji potrzebne będą:

  • gotowe ciasto francuskie bez drożdży – 200 g
  • mała cukinia – 1 szt.
  • śmietana 20% tłuszczu – 200 ml
  • ser kozi – 150 g
  • żółtka jaj – 3 szt.
  • szynka gotowana – 150 g
  • cebula…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja