Pyszny pilaw wieprzowy
gastronomia 28 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Nawet początkujący kucharz może przygotować pysznego pilawu wieprzowego – jeśli najpierw pozna pewne zawiłości. Będzie to oczywiście uproszczona wersja słynnego dania, ale na pewno nie będziecie rozczarowani podczas degustacji. Sugerujemy, aby jako składnik mięsny stosować wieprzowinę: jest tańsza niż jagnięcina czy wołowina, a gotuje się szybciej. Otóż sam proces bardzo przypomina klasyczny: najpierw smaży się cebulę i marchewkę, potem mięso, po czym dodaje się ryż, przyprawy i wodę. Cóż, gdy pilaw osiągnie pożądany stan, będziesz miał czas na posiekanie pomidorów, cebuli i zrobienie sałatki, która tradycyjnie jest podawana z tym daniem w Uzbekistanie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 919,96 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 27,78 g/37,61 g/115,81KolacjaDrugie danieDanie głównePilawWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wieprzowa – 800 gmarchewka – 700 golej roślinny – 6 łyżek. l.cebula – 40 gprzyprawy do pilawu – 1 łyżeczka.mała ostra papryczka – 1 szt.ryż – 1 kgczosnek – 2 główkisól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na pilaw. Umyć wieprzowinę, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w paski. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 2
Na kuchence postaw kocioł, głęboką patelnię żeliwną lub rondelek z grubym dnem i ściankami. Podgrzej pojemnik. Wlać olej i bardzo mocno rozgrzać. Dodać marchewkę i smażyć mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Połóż cebulę. Mieszając, smaż na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Posypać przyprawami do pilawu i trzymać na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa.
Krok 4
Dodaj wieprzowinę. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie przygotuj ryż. Płatki płuczemy kilka razy w misce z wodą, okresowo ją zmieniając, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Umieścić na drobnym sicie.
Krok 5
Do wieprzowiny z warzywami dodaj ostrą paprykę. Zalać gorącą wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa warstwą 1,5 cm. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 6
Obierz czosnek z górnej łuski. Przygotowany ryż ułóż równą warstwą na wieprzowinie i warzywach. Wbij główki czosnku. Łyżką cedzakową zalać wrzącą wodą (powinna przykrywać ryż 2 cm warstwą).
Krok 7
Gotuj pilaw wieprzowy bez przykrycia, aż płyn wchłonie się przez ryż. Następnie wykonaj kilka głębokich nakłuć cienkim drewnianym szpikulcem i gotuj pilaw na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Na ostatnim etapie, około pięć minut przed całkowitą gotowością, możesz dodać nasiona granatu do pilawu wieprzowego: smak potrawy stanie się ciekawszy, a konsystencja będzie bardziej wyrazista.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie znajdziesz w sklepie zestawu przypraw do pilawu, kup osobno kminek, mieloną kurkumę, paprykę, kardamon i kolendrę, a także suszony berberys (wszystkie powyższe lub chociaż część z nich).