Domowy miód pitny na chlebie pszczelim
Dzięki modzie na napoje rzemieślnicze, a także światowemu trendowi odchodzenia od mocnych alkoholi, miody pitne przeżywają obecnie swój renesans. Być może ktoś powie, że miód pitny jest za słodki lub mdły: w przypadku produktu niskiej jakości jest to całkiem możliwe. Jeśli jednak mówimy o starzonym wytrawnym napoju, sporządzonym z naturalnych składników zgodnie z procesem technologicznym, warto wspomnieć nie tylko o wspaniałym smaku i aromacie, ale także o walorach zdrowotnych. Przedstawiamy Wam domowy miód pitny na chlebie pszczelim – uwierzcie mi, przygotowanie go jest prostsze niż się wydaje.
O czym porozmawiamy w artykule:Co to jest miód pitny i kto go wynalazł? Zalety miodu pitnego na chlebie pszczelimCo wyróżnia miód pitny na chlebie pszczelimStarożytne przepisy na miód pitny na chlebie pszczelim w domuPrzepis na miód pitny na chlebie pszczelim bez drożdżyPrzepis na miód pitny na chlebie pszczelim z drożdżamiPrzepis na miód pitny na chlebie pszczelim z drożdżami rodzynkiPrzepis na miód pitny na chlebie pszczelim z cytrynąPrzepis na miód pitny z plastrem mioduPrzepis na miód pitny na chlebie pszczelim z rodzynkami Ishny
Co to jest miód pitny i kto go wynalazł
Miód pitny to napój niskoalkoholowy o zawartości alkoholu 1,2–9% frakcji objętościowych alkoholu etylowego, który zwykle wytwarza się z miodu, drożdży i wody. Został wynaleziony w XVIII wieku, ale kilka tysięcy lat przed naszą erą. Wiele starożytnych cywilizacji miało własne miodowe napoje alkoholowe – od Majów po Normanów. Dlatego możemy śmiało powiedzieć, że współczesny miód pitny ma bardzo długą i chwalebną historię.
Na przykład bohaterski wiersz Beowulf, napisany w starożytnym języku angielskim, opowiada o skandynawskim księciu i potworze Grendelu. Po zwycięstwie dobra nad złem odbywa się tam miodowa uczta.
Starożytni Grecy uważali napoje miodowe za „nektar bogów”, który leczy wszelkie choroby, a w mitologii skandynawskiej wojownicy polegli w bitwie trafiali do Walhalli, gdzie czekały na nich całe rzeki miodu.
Na Rusi, na długo przed przyjęciem chrześcijaństwa, przygotowywano przechowywany miód – bardzo gęsty napój składający się z naturalnego miodu i soku jagodowego, który umieszczano w drewnianych beczkach, a następnie zakopywano w ziemi na okres do 60 lat. Miód ten podawano jedynie przy specjalnych okazjach – pogańskich świąt, ślubów, narodzin itp. Około XI wieku zaczęto przygotowywać kolejny napój – gotowany miód, a już w XVI wieku. wiele technologii zostało już utraconych. Faktem jest, że miód został zastąpiony tańszą i bardziej dostępną wódką.
Jednak w XVIII wieku zainteresowanie miodowymi napojami alkoholowymi ponownie wzrosło. To właśnie wtedy pojawił się miód pitny w nowoczesnym znaczeniu. W okresie sowieckim w naszym kraju zaczęto go przygotowywać z produktów ubocznych pszczelarstwa: plastra miodu, plastra miodu, chleba pszczelego, a także miodu starego i kandyzowanego, który nie nadawał się do sprzedaży i długotrwałego przechowywania.
Korzyści z miodu na chlebie pszczelim
Chleb pszczeli, czyli chleb pszczeli, to zasadniczo sprasowany pyłek kwiatowy, który pszczoły umieszczają w komórkach plastra miodu i wypełniają miodem. Pod wpływem enzymów i drożdży zaczyna zachodzić beztlenowa (bez dostępu powietrza) fermentacja kwasu mlekowego, w wyniku której produkt zostaje zakonserwowany.
Chleb pszczeli to odżywczy produkt białkowo-węglowodanowy. Zawiera naprawdę dużą ilość witamin C, A, D, z grupy B, a także wszystkich 10 niezbędnych aminokwasów i minerałów, które są niezwykle potrzebne dla organizmu człowieka. Dlatego chleb pszczeli uważany jest za bardzo cenny dodatek do żywności, który swoją drogą ma przyjemny miodowy aromat z lekką żytnią kwaskowatością.
Mimo że miód pitny zawiera alkohol, uważa się go za zdrowy w umiarkowanych ilościach. Po pierwsze, napój ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające, dlatego stanowi doskonałą profilaktykę przeziębień w okresie zimowym. Po drugie, enzymy i minerały zawarte w miodzie wpływają na poprawę funkcjonowania narządów wewnętrznych, a przede wszystkim przewodu pokarmowego i oddychania.
Nic więc dziwnego, że dodając do domowego miodu zdrowy chleb pszczeli, uzyskujemy napój jeszcze bardziej bogaty w witaminy i składniki odżywcze, który pomoże Ci zregenerować się po chorobie, odmłodzić, zyskać więcej energii i odporności.
Pamiętajcie jednak – umiar i jeszcze raz umiar! Nadmiar alkoholu nie jest dobry dla nikogo, a miodu pitnego nie zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i osobom podatnym na reakcje alergiczne.
Czym charakteryzuje się miód pitny pszczeli?
Chleb pszczeli dodawany jest do miodu pitnego w następujących celach:
• Jako naturalne źródło drożdży, które mogą rozpocząć proces fermentacji.
• Jako pasza dla drożdży przedłużająca żywotność gotowego miodu pitnego.
• Dla wzmocnienia dobroczynnych właściwości napoju oraz jako dodatkowe źródło aromatu.
Faktem jest, że chleb pszczeli, podobnie jak miód, jagody i owoce, zawiera tak zwane dzikie drożdże. Wystarczy rozcieńczyć miód wodą (nie wrzącą!), dodać chleb pszczeli, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a już po kilku dniach można zaobserwować powstawanie piany i wydzielanie się gazów. Oznacza to, że rozpoczął się proces produkcji miodu pitnego.
Jest jeszcze jedna możliwość – zmieszać miód z wodą, zagotować, ostudzić i następnie dodać chleb pszczeli. Po pewnym czasie rozpocznie się również fermentacja, ale tym razem tylko za sprawą drożdży zawartych w chlebie pszczelim.
Chleb pszczeli można dodać po tym, jak pienienie się i wydzielanie gazów prawie się skończyło – oznacza to, że drożdże „zjadły” cały cukier. W tym przypadku chleb pszczeli będzie dla nich nowym źródłem pożywienia, a sam napój zostanie wzbogacony o przydatne substancje i aromaty.
Pamiętajmy też, że nie jest wcale zabronione jednoczesne dodawanie do miodu pitnego chleba pszczelego i drożdży prasowanych. W ten sposób przyspieszysz proces i otrzymasz pyszny napój w nie więcej niż 4 minuty.–6 miesięcy i dużo wcześniej.
Starożytne przepisy na miód pitny na chlebie pszczelim w domu
Ponieważ miód pitny jest jeszcze stosunkowo młodym napojem, zachowało się wiele przepisów, według których przygotowywano go w XVIII-XIX wieku. Dobrym źródłem informacji może być książka „Browarowanie (fabryczne i domowe), warzelnictwo kwasu chlebowego i miód pitny” (1898), napisana przez doktora medycyny Leonida Simonowa.
W swojej pracy lekarz pisze, że domowy miód pitny przygotowuje się głównie z mieszanki miodu i cukru, dodając „topowe” drożdże lub chleb pszczeli. Dla aromatu do napoju dodaje się goździki, cynamon, kardamon, korzeń irysa, cytrynę, olejek różany, a także świeży sok z jagód – malin, wiśni, żurawiny itp.
W niektórych przepisach zamiast wody stosuje się sok brzozowy, który zawiera już cukry, dzięki czemu ilość miodu jest zmniejszona.
Miód pitny na chlebie pszczelim bez drożdży
Miód pitny przygotowany z chleba pszczelego bez drożdży to doskonały napój dodający wigoru i zastrzyk witamin. Ma bardzo przyjemny kwiatowy aromat i delikatny smak, dzięki czemu łatwo się go pije. Pamiętaj jednak – z napojami alkoholowymi należy zachować ostrożność.
Miód pitny pszczeli bez drożdży ()
1 godzina
Dodatkowy czas do 5 miesięcy
8-10 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
• woda pitna – 4 l
• miód naturalny – 1 kg
• chleb pszczeli – 150 g
1. Do dużego rondla wlać wodę i dodać miód. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu miodu. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę.
2. Gotuj masę miodową na małym ogniu przez około 30 minut, następnie ostudź i dodaj chleb pszczeli. Dokładnie wymieszaj.
3. Przykryj patelnię pokrywką i umieść w ciepłym miejscu, nie narażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Pozostawić do wyrośnięcia na 10–14 dni.
4. Płyn odcedź i rozlej do butelek ze szczelnym korkiem. Miód włożyć do lodówki i pozostawić na 2–4 miesiące.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do napoju możesz użyć dowolnego miodu. Idealnie nadają się lipa lub gryka.
PRZY OKAZJI
Do butelkowania najlepiej używać butelek z ciemnego szkła, ale nie jest to konieczne.
Miód pitny na chlebie pszczelim z drożdżami
Przygotowanie aromatycznego, smacznego i zdrowego miodu pitnego w domu jest całkiem możliwe! Będziesz potrzebować najpopularniejszych składników: drożdży z supermarketu, chmielu z apteki, miodu i chleba pszczelego ze sklepu pszczelarskiego.
Miód pitny na chlebie pszczelim z drożdżami ()
2 godziny 30 minut
Dodatkowy czas 7 dni
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
• woda artezyjska – 1 l
• miód – 300 g
• chleb pszczeli – 50 g
• drożdże prasowane – 10 g
• chmiel wytrawny – 3 g
1. Połącz miód i wodę. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając i usuwając pianę. Ostudzić do 60°C, dodać chmiel.
2. W osobnej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i odrobinę miodu. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
3. Ochłodzić płyn miodowy do 40°C, wlać sfermentowane drożdże, dodać chleb pszczeli, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 7 dni.
4. Miód przecedź przez gazę i przelej do butelki ze szczelnym korkiem. Przechowywać w lodówce.
UWAGA DO GOSPODARKI
Drożdże prasowane można zastąpić drożdżami osmotolerancyjnymi.
PRZY OKAZJI
Teraz wszystkie produkty do produkcji miodów pitnych można znaleźć na targowiskach.
Miód pitny na chlebie pszczelim z rodzynkami
Aby miód pitny był wyjątkowo aromatyczny, dodajemy piernik i duże ciemne rodzynki z nasionami. Po prostu pod żadnym pozorem nie myj suszonych owoców, ponieważ fermentacja wymaga dzikich drożdży żyjących na jagodach.
Miód pitny na chlebie pszczelim z rodzynkami ()
40 minut
Dodatkowy czas 3–4 tygodnie
20 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
• woda pitna – 8 l
• Miód – 2–3 kg
• rodzynki – 400–500 gr
• chleb pszczeli – 150–200 gr
• chmiel – 3–6 stożków
1. Rozcieńczyć miód w zimnej wodzie, powstały płyn wlać do dużej butelki. Dodać chleb pszczeli, chmiel, rodzynki (nie myć!). Dokładnie wymieszaj.
2. Zamknąć butelkę szczelnym korkiem z rurką wylotową gazu (uszczelką hydrauliczną). Umieść butelkę w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
3. Po około 7 dniach płyn odcedzić, przelać do małych butelek lub słoiczków z szczelnymi zakrętkami i przechowywać w lodówce. w 2–Miód pitny można podawać przez 3 tygodnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Uszczelkę wodną można zastąpić gumową rękawiczką przekłutą w kilku miejscach. Wystarczy przeciągnąć go przez szyjkę butelki.
PRZY OKAZJI
Kupuj rodzynki tylko od zaufanych sprzedawców. Upewnij się, że jest doskonałej jakości i świeży.
Miód pitny na chlebie pszczelim z cytryną
Obiecujemy, że miód pitny przygotowany według naszej receptury zaskoczy Cię zrównoważonym słodko-kwaśnym smakiem. A wszystko dzięki świeżo wyciśniętemu sokowi z cytryny.
Miód pitny na chlebie pszczelim z cytryną ()
1 godzina
Dodatkowy czas 7 dni
10 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
• woda pitna – 3 l
• miód – 500 g
• duża cytryna (sok) – 1 szt.
• chleb pszczeli – 100 g
• drożdże prasowane – 30 g
1. Miód rozpuścić w wodzie pitnej, następnie doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, i gotować około 15 minut. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją usunąć.
2. Ochłodzić ciecz do 35–40°C, dodać drożdże i chleb pszczeli rozcieńczony w ciepłej wodzie, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni.
3. Płyn przecedź przez gazę, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozlej do butelek szczelnie zamykanych korkami. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 30 dni.
UWAGA DO GOSPODARKI
W ten sam sposób możesz przygotować napój o bardziej egzotycznym smaku, zastępując cytrynę limonką.
PRZY OKAZJI
W trakcie fermentacji, przed odcedzeniem, do butelki można dodać skórkę z cytryny. To wzmocni cytrusowy smak.
Miód pitny z plastrem miodu
Miód pitny przyrządzany na grillu uważany jest za szczególnie zdrowy…