Pyszne śliwkowe tkemali na zimę
Lera 03 lipca 2022 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godz. 5 minSos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg śliwek, najlepiej kwaśnych1 ostra czerwona papryka5-6 ząbków czosnku1 średni pęczek kolendry1 łyżeczka chmeli-suneli1 łyżeczka nasiona kolendry1-2 łyżki. l. Sahara1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki. Jeśli śliwki dobrze wypadają, przekrój je na pół i wyjmij.
Krok 2
Śliwki włóż do rondelka, zalej szklanką i połową wody. Przykryj patelnię pokrywką i postaw na ogniu, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj śliwki przez 30 minut, aż będą miękkie.
Krok 3
Odcedź śliwki na durszlaku, a płyn zachowaj.
Krok 4
Przetrzyj śliwki przez sito. Jeśli wcześniej usunęłaś nasiona, możesz najpierw zmielić śliwki w blenderze, a następnie przetrzeć je przez sito.
Krok 5
Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu ze szczyptą grubej soli.
Krok 6
Obierz czosnek. Posiekaj kolendrę. Usuń nasiona z ostrej papryki i pokrój paprykę na kawałki.
Krok 7
Do miski blendera włóż czosnek, ostrą paprykę i kolendrę i zmiksuj na puree.
Krok 8
Umieść puree śliwkowe z powrotem na patelni i postaw ponownie na ogniu. Dodać posiekany czosnek i zioła i dusić na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.
Krok 9
Dodaj kolendrę, chmiel suneli, sól i cukier, kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Krok 10
Zdejmij tkemali z ognia i wlej gorące do wysterylizowanych słoików i zamknij wysterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i dobrze je zawiń. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.