Pyszne sałatki z tuńczyka: jak wybrać tuńczyka, najlepsze kombinacje, dressingi i przepisy
Marianna Orlinkowa 09 lutego 2024 r
Tuńczyk w puszkach jest obecnie sprzedawany nawet w najmniejszych sklepach i jest niedrogi. Zrób więc z niego sałatkę na każdy dzień lub na świąteczny stół — zadanie nie jest trudne. Zastanówmy się, jakie połączenia produktów w takich sałatkach będą szczególnie udane i jakiego rodzaju tuńczyka użyć.
Czego dowiemy się z artykułu, co ugotujemy:
- Jaki tuńczyk z puszki wybrać do sałatki
- Najlepsze kombinacje do sałatki z tuńczyka
- Jaki dressing nadaje się do sałatki z tuńczyka?
- Jak podać sałatkę z tuńczyka na święta
- Przepisy na sałatkę z tuńczyka w puszkach, które pokochasz
- Sałatka z Tuńczyka Z Pieczonymi Ziemniakami
- Sałatka z tuńczyka „Trzy puszki”
- Sałatka z tuńczykiem, słodką papryką i pomidorkami koktajlowymi
- Sałatka z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami
- Sałatka Keto z Tuńczyka
- Kanapka z sałatką z tuńczyka
Który tuńczyk z puszki najlepszy do sałatki?
Tuńczyk w puszkach sprzedawany jest w całości (czyli jeden duży kawałek fileta szczelnie zapakowany w słoik), kawałki (małe kawałki w sosie) oraz tzw. „sałatka”, czyli bardzo małe kawałki, prawie puree. Zabawne jest to, że nie zaleca się używania tuńczyka „sałatkowego” do sałatek. Ryby o tej konsystencji dobrze nadają się do nadzienia pasztetów, sosów rybnych, past do smarowania, pasztetów i innych potraw, gdzie wymagana jest delikatna, gładka konsystencja. Robisz więc sałatkę, którą położysz na kanapkę. — Nie wahaj się zabrać tych konserw. We wszystkich innych przypadkach preferuj cały tuńczyk lub kawałki filetu.
Do sałatki z tuńczyka lepiej wybrać konserwę z dużymi kawałkami.
Drugi dylemat — w oleju czy we własnym soku? Obydwa nadzienia można stosować w sosach sałatkowych. Powiedzmy, że jeśli masz sałatkę z majonezem, odrobina oleju rybnego sprawi, że będzie ona znacznie ciekawsza. Jeśli sos jest na bazie oleju roślinnego, ponownie użyj oleju z puszki rybnej zamiast zwykłego oleju butelkowanego. Jeżeli dressing zawiera inny sos, dodać do niego sok z tuńczyka — okaże się smaczniejsze. Często nie jest potrzebna cała objętość płynu ze słoiczka, ale mimo wszystko lepiej otworzyć słoiczek, ostrożnie przelać płyn do miski i wydobyć z niej tyle, ile potrzeba. Zawsze będziesz miał czas, aby wyrzucić nadmiar.
Najlepsze kombinacje do sałatki z tuńczyka
Tuńczyk ma najbardziej neutralny smak. Nawet ci, którzy nie lubią ryb, zwykle oceniają je przychylnie — za bardzo przypomina kurczaka. Neutralny smak jest dobry, ponieważ pasuje prawie do wszystkiego! Dobrze, gdy sałatki mają inny smak i różną konsystencję, dlatego podzielmy wszystkie możliwe dodatki na grupy ze względu na konsystencję.
Miękki
- jajka na twardo
- sery miękkie (Adyghe, mozzarella, niebieski)
- pieczone warzywa (słodka papryka, cukinia, bakłażan)
- pomidory
- awokado
Chrupiące
- świeże warzywa (ogórki, marchew, seler, papryka, fasolka szparagowa, brokuły, rzodkiewka, daikon, sałata, słodka czerwona cebula)
- orzechy i nasiona
- krakersy
- frytki
To wspaniałe, że sałatka z tuńczyka w puszce może łączyć tak wiele różnych smaków i tekstur. Na przykład ziemniaki i ogórek kiszony
Gęsty
- warzywa gotowane lub pieczone (ziemniaki, marchewka)
- sery półtwarde i twarde (parmezan, emmentaler, cheddar)
- boczek
- suszone pomidory
- gotowana fasola lub ciecierzyca
- ziarna kukurydzy
Pikantny
- ogórki kiszone i kiszone
- oliwki i oliwki
- kapary
- zielona cebula i inne warzywa
- majonez
- musztarda
- sos sojowy
Jeśli chcesz sałatkę idealną, spróbuj połączyć ją ze wszystkich czterech grup. Tylko nie przesadzaj — Nie używaj więcej niż dwóch lub trzech składników z każdej grupy.
Jaki dressing nadaje się do sałatki z tuńczyka?
Bo tuńczyk w puszce — produkt jest nieco za suchy, dressing wraz z pozostałymi składnikami powinien to zrekompensować. Na przykład, jeśli sałatka zawiera dużo chrupiących, świeżych warzyw, sos może być dość lekki: na przykład mieszanina oleju roślinnego z sokiem z cytryny i musztardą lub z sosem sojowym. Jeśli sałatka ma dużo gęstych składników, dressing powinien być solidny, na bazie majonezu lub miękkiego sera. Do minimalistycznej sałatki z tuńczyka (np. tuńczyka z ogórkiem lub tuńczyka z jajkiem i dymką) można przygotować dressing z miąższu awokado i soku z cytryny.
Sos na bazie ziół i oleju z puszki tuńczyka z puszki dobrze komponuje się z sałatką z lekkimi warzywami. Można w nim także lekko marynować cebulę.
Jak podać sałatkę z tuńczyka na święta
Jeśli chcesz umieścić sałatkę w salaterce, najlepsza dekoracja — są to małe zielone liście zmieszane z orzechami/nasionami lub pestkami granatu. Różne odmiany czarnych oliwek, a także kapary lub cienkie kółka najmniejszych korniszonów (ogórków kiszonych) poprawią wygląd sałatki. Starannie posiekane i przypieczone grzanki — także temat.
Ale jeśli masz czas i możliwość majsterkowania, ułóż sałatkę z tuńczyka wśród warzyw – V połówki małej słodkiej papryki, na małe pomidorki, na „łódeczki” z liści sałaty lub ze świeżych ogórków obranych z nasion. Inna opcja — Sałatkę ułóż w kopczyki na plasterkach jabłka lub daikonu.
Bardzo pięknie jest podawać sałatkę z tuńczyka w przezroczystych kubkach: każdy doceni wyrafinowanie takiego bufetu
I oczywiście nie zapominajmy o dobrze znanym sposobie podawania sałatki w przezroczystych szklankach — najlepiej układać go warstwami, aby wszystko było dobrze widoczne. Kieliszki mogą być używane zarówno jako niskie, kwadratowe (do whisky), jak i szerokie z wysoką nóżką (szklanki ze spodkami do szampana lub kieliszki koktajlowe do martini).
Przepisy na sałatkę z tuńczyka, które pokochasz
Sałatka z Tuńczyka Z Pieczonymi Ziemniakami
Ta sałatka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także dość sycąca. — Jeśli masz już na stole sałatkę lub przystawkę, przygotuj ją w małych ilościach: 4 porcje wystarczą na sześć. Im bardziej chrupiące ziemniaki wybierzesz, tym lepsza będzie sałatka.
Sałatka z Tuńczyka Z Pieczonymi Ziemniakami
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku (170–185 g)
- 4 średnie ziemniaki, 500 g
- 4 średnie ogórki kiszone (160–180 g)
- 1 średni pęczek zielonej cebuli, 40 g
- 1–2 łyżeczki musztarda z ziarnami (7–15 g)
- 2 łyżki l. majonez „prowansalski”, 30 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki umyj szczoteczką, zawiń pojedynczo w folię, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 35–40 minut.
- Aby przygotować sos, do miski wlej sok z tuńczyka. — będziesz potrzebować 2 łyżek. l. Sok wymieszać z musztardą, majonezem i pieprzem. Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do sosu. Jeśli to konieczne, dodaj sól.
- Ziemniaki włożyć do folii i zalać zimną wodą na 5 minut, obrać i pokroić na średnie kawałki.
- Gdy ziemniaki są ciepłe, polej je dressingiem.
- Tuńczyka pokroić na kawałki. Ogórki kiszone pokroić na średnie kawałki. W sosie połącz tuńczyka, ogórki i ziemniaki.
- Pozostawić w temperaturze pokojowej na 10–15 minut. lub w lodówce na 1 godzinę.
Podając na święta, sałatkę tę można ułożyć porcjami – w małych wewnętrznych listkach sałaty rzymskiej lub lodowej.
Sałatka z tuńczyka „Trzy puszki”
Jeśli goście przyjdą niespodziewanie, posiadanie konserw w szafce kuchennej pomoże Ci przygotować doskonałą, niepowtarzalną sałatkę w 5 minut. Świetnie prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli podamy go z pysznie podpieczoną bagietką lub ciabattą (pasuje też bochenek).
Sałatka z tuńczyka „Trzy puszki”
Aby przygotować sałatkę na 3 porcje, potrzebujesz:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (170–185 g)
- 1 puszka fasoli lub ciecierzycy w przezroczystym nadzieniu (400 g)
- 1 puszka ziaren kukurydzy (400 g)
- 1 mała czerwona cebula, 70 g
- 2 ząbki czosnku, 10 g
- 1 średni pęczek kolendry lub innych ulubionych ziół
- 50 ml oleju roślinnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Połóż warzywa na czosnku i drobno posiekaj. Posolić i posiekać wszystko razem.
- Odcedź olej z tuńczyka do miski, dodaj zioła i czosnek i poczekaj, aż się zaparzy — To jest stacja benzynowa.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj do dressingu.
- Umieść ciecierzycę/fasolę i kukurydzę na durszlaku i poczekaj, aż płyn całkowicie spłynie. Wymieszać z tuńczykiem, polać dressingiem i wymieszać.
- Odstaw sałatkę na 10–15 minut. w temperaturze pokojowej lub na 1 godzinę w lodówce.
Aby sałatka wyglądała bardziej odświętnie, udekoruj ją całymi liśćmi zieleni, możesz posypać odrobiną smażonego sezamu lub innych nasion.
Sałatka z tuńczykiem, słodką papryką i pomidorkami koktajlowymi
Ta sałatka jest szczególnie dobra zimą, kiedy na zewnątrz jest zimno i szaro, ale chcesz trochę radości i jasnych kolorów. Kup kolorową soczystą paprykę i pomidorki koktajlowe — a na Twoim stole pojawi się mały kawałek lata.
Sałatka z tuńczykiem, słodką papryką i pomidorkami koktajlowymi
Aby przygotować sałatkę na 2 porcje, potrzebujesz:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (170–185 g)
- 2 kolorowe słodkie papryki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 średni pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka. l. olej roślinny, 15 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz słodką paprykę i pokrój w cienkie paski. Rozgrzej olej roślinny na patelni, aż zacznie lekko dymić. Dodać pieprz i smażyć na maksymalnym ogniu, często mieszając, 1,5–2 minuty.
- Usuń twardy dół łodygi bazylii. Odłóż garść liści do dekoracji. Resztę bazylii posiekać z obranym czosnkiem i solą. Umieścić w wąskiej szklance blendera zanurzeniowego i zmielić, stopniowo dodając olej z puszki tuńczyka — To jest stacja benzynowa.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże.
- Połącz pomidory, pieczoną paprykę i pokruszonego tuńczyka. Polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Udekoruj listkami bazylii.
Jeśli znajdziesz małe pomidorki (często nazywamy je pomidorami „Baku”), możesz przygotować sałatkę bez pomidorków koktajlowych i nafaszerować nimi te pomidory.
Sałatka z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami
Delikatny tuńczyk i chrupiące warzywa — świetne połączenie, zwłaszcza połączone z bogatym, kremowym sosem. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej chrupkości do sałatki. — w postaci daikonu i/lub rzodkiewki.
Sałatka z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami
Aby przygotować sałatkę na 2 porcje, potrzebujesz:
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku (170–185 g)
- 2 średnie ogórki, 150 g
- 1 średnia marchewka, 100 g
- 4–6 łodyg selera, 100 g
- 2 łyżki l. miękki twaróg lub serek śmietankowy, 30 g
- 1 łyżka. l. sok z cytryny, 15 g
- 0,5 łyżeczki musztarda do smaku, 3 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Otwórz puszkę tuńczyka i wlej sok do miski. Dodać musztardę, sok z cytryny i miękki ser, wymieszać na gładką masę oraz pieprz. To jest twoja stacja benzynowa.
- Ogórki i łodygi selera pokroić w drobną kostkę i dodać trochę soli. Marchewkę obierz i pokrój w taką samą kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.
- Tuńczyka pokroić na kawałki, wymieszać z warzywami i dressingiem.
Aby sałatka była bardziej świąteczna, można ją posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Sałatka Keto z Tuńczyka
Na świecie są niesamowici ludzie, którzy mają silną wolę — Nawet w czasie wakacji trzymają się wybranej diety. Ta sałatka jest idealna dla tych, którzy praktycznie nie jedzą węglowodanów. Ale jeśli nigdy nie rozmawiałeś o diecie, to też ci się spodoba, po prostu dlatego, że jest pyszna!
Sałatka Keto z Tuńczyka
Aby przygotować sałatkę…