Uwielbiamy hałaśliwe, rodzinne śniadania przy dużym stole – jest w tym coś włoskiego. W niektórych miejscach, ale we Włoszech, na pewno wiedzą dużo o dobrym rozpoczęciu dnia, kiedy dużo jedzenia przygotowuje się szybko i zjada z przyjemnością.
Gotowana jajecznica
Jajka. przyrządzane na dwa sposoby – podwójna przyjemność. Gotowane scrabble dobrze komponują się z boczkiem lub szynką oraz warzywami sezonowymi – rzodkiewkami, ogórkami, pomidorami czy słodką papryką. To będzie bardzo satysfakcjonujący początek dnia.
Porcja dla 2 osób, gotowanie 15 minut.
Gotowana jajecznica
Czego potrzebujesz:
4–6 jaj
3 łyżki. l. ciężki krem
masło
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
szynka i szczypiorek do podania
Co zrobić:
1. Do duszenia smarujemy środek 2 kawałków folii o wymiarach ok. 30×30 cm masłem i posypujemy solą. Umieścić folię w filiżance olejem do góry, na każdy kawałek folii ostrożnie wbić po 1 jajku, unieść końce, przekręcić, usunąć powietrze i zawiązać węzeł.
2. W małym rondlu zagotuj wodę na minimalnym ogniu, zanurz jajka w folii i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
3. W międzyczasie na jajecznicę wbić pozostałe jajka do rondla o grubym dnie, posolić, dodać odrobinę oleju, postawić na małym ogniu i zacząć energicznie mieszać. Nie pozwól, aby na dnie utworzyła się skórka – jeśli się pojawi, zdejmij patelnię z ognia i energicznie mieszaj.
4. Gdy jajka zaczną się ścinać, wlać śmietanę i pieprz. Kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (najczęściej o konsystencji gęstej owsianki). Dzieje się to mniej więcej w tym samym czasie, gdy gotowane mięso jest gotowe.
5. Gdy jajka zaczną się ścinać, wlać śmietanę i pieprz. Kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (najczęściej o konsystencji gęstej owsianki). Dzieje się to mniej więcej w tym samym czasie, gdy gotowane mięso jest gotowe.
Leniwe knedle z parmezanem i pesto
Pierogi są dobre o każdej porze dnia. A nawet noce. Ale najlepiej ugotować je na śniadanie. Na pewno nie będziesz głodny przed lunchem.
2 porcje, przygotowanie: 15 min.
Pierogi Z Parmezanem i Pesto
Czego potrzebujesz:
1 opakowanie (200 g) serka twarogowego suchego gęstego o zawartości tłuszczu 5–9%
100 g startego parmezanu
2 żółtka
1–2 łyżeczki skrobia kukurydziana, w razie potrzeby oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Pesto maślane i bazyliowe do podania
Co zrobić:
1. Twarożek utrzeć z żółtkami, solą i pieprzem na gładką masę. Dodać parmezan i wymieszać. Jeśli mieszanina nie wydaje Ci się wystarczająco gęsta (zależy to od stopnia wytrawności twarogu), dodaj skrobię.
2. W rondlu zagotuj wodę i sól. Deskę i dłonie nasmaruj olejem, ułóż ciasto twarogowe w formie kiełbasy. Zanurzając każdorazowo nóż we wrzącej wodzie, odcinamy z ciasta twarogowego kluski o szerokości około 2 cm i ostrożnie zanurzamy je we wrzącej wodzie. Gotuj, aż kluski wypłyną, 3–4 minuty.
3. Nasmaruj talerze olejem, wyjmij kluski łyżką cedzakową, poczekaj, aż woda odcieknie, połóż kluski na talerzach. Na wierzchu posmaruj pesto i od razu podawaj.
Szybka szakshuka z jajkami w koszulkach
Shakshuka w swojej tradycyjnej formie to doskonała propozycja na śniadanie. A jeśli zrobisz szakshukę z jajkami w koszulkach, otrzymasz modny, wykwintny posiłek.
Porcja dla 2-3 osób, gotowanie 15 minut.
Shakshuka z jajkami w koszulkach
Czego potrzebujesz:
6 jaj
200 g przygotowanego sosu pomidorowego
1 duża żółta papryka
1 duża cebula
2–4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek i masło
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Tabasco, opcjonalnie i pyszny chleb do podania
Co zrobić:
1. Obierz cebulę, czosnek i paprykę, pokrój w średnie kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa, smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Wlać sos, sól i pieprz, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
2. W międzyczasie przygotuj jajka w koszulkach i gotuj je przez 4 minuty.
3. Otwórz pokrywkę garnka z sosem, do sosu włóż jajka sadzone, odcinając nożyczkami błonę i pozwalając, aby jajko wypłynęło. Pozostaw na ogniu przez kolejne 30 sekund, następnie podawaj bezpośrednio na patelni z Tabasco i pieczywem.
Nadziewane grzanki
Wszyscy kochamy grzanki. Ci, którzy nie jedzą chleba, też go uwielbiają, po prostu nie mogą. Ale tym, którzy mogą, polecamy ułożyć złote grzanki z szynką i serem. Mniam, jakie to jest pyszne!
Porcja dla 2 osób, gotowanie 15 minut.
Grzanki nadziewane szynką i serem
Czego potrzebujesz:
2 kawałki bochenka o grubości 5 cm
2 plasterki sera
2 plasterki szynki
2 jajka
150 ml mleka
4 liście bazylii
ghee lub masło
sól
Co zrobić:
1. Obie kromki chleba przekrój poziomo pośrodku, nie do końca, na długość około 1,5 cm. Posmaruj wnętrze chleba masłem, dodaj plaster sera i szynki oraz liście bazylii.
2. Ubij jajka z mlekiem i solą, aż będą gładkie w głębokim talerzu. Umieść nadziewany chleb w tej mieszance i odstaw, często obracając, aby chleb równomiernie go wchłonął, przez około 3 minuty.
3. Rozgrzewamy patelnię z olejem na dużym ogniu, wrzucamy grzanki, smażymy z obu stron na złoty kolor, po 1 min każda, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką tak, aby grzanki usmażyły się w środku, a ser roztopił, 3 protokół. Podawaj natychmiast.
Krem twarogowy z jagodami
Twarożek z jagodami jest cudowny. A twaróg z jagodami jest jeszcze lepszy. Zarówno dorośli, jak i dzieci z pewnością pokochają to danie.
Porcja dla 2-3 osób, gotowanie 5 minut.
Krem twarogowy z jagodami
Czego potrzebujesz:
300–400 g twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu
200 g dowolnych jagód
3–4 łyżki. l. ryazhenka
2–5 łyżek. l. gotowane mleko skondensowane
0,5 łyżeczki mielony cynamon
Co zrobić:
1. W misce wymieszaj twarożek, cynamon, mleko skondensowane, sfermentowane mleko pieczone i połowę jagód, ubijaj na gładką masę.
2. Krem przełóż do miseczek lub miseczek, posyp jagodami i podawaj.
Polenta błyskawiczna z serem
Początkowo polenta była prostym daniem przeznaczonym dla biednych. Ale warto dodać do tego tarty parmezan, a do tego serek mascarpone i mamy królewską ucztę na stole.
Porcja dla 2-3 osób, gotowanie 15 minut.
Polenta błyskawiczna z serem
Czego potrzebujesz:
1 szklanka polenty błyskawicznej
3 łyżki. l. mascarpone
2 łyżki l. drobno starty parmezan
mieszanka ziół prowansalskich w młynku
szczypta mielonej wędzonej papryki
sól
Co zrobić:
1. Polentę zalać wrzącą, osoloną wodą (proporcje podano na opakowaniu), gotować, często mieszając, tak długo, jak podano w instrukcji.
2. Do przygotowanej gorącej owsianki dodać mascarpone i parmezan, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, mieszając. Dopraw suszonymi ziołami i papryką i podawaj na gorąco.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadanie #śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych