Do przepisu
Wysokiej jakości, pyszne pierogi to nie nudny półprodukt, ale prawdziwe święto. I nie tylko brzuch! Na przykład przyjechałeś do swojej daczy zimą z dużą grupą, ale pogoda na zewnątrz nie była dobra. Co robić? Oczywiście zrób kluski! Otrzymasz nie tylko porządny zapas jedzenia, ale także ogromną przyjemność z komunikacji na żywo ze znajomymi, co jest szczególnie cenne w naszych wszechobecnych gadżetach. Można użyć prawie każdego mięsa, ale najlepiej jest używać wołowiny i wieprzowiny w proporcji 1:1. Zatem do dzieła, bo pyszne pierogi same się nie ugotują!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 593,88 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 30,98 g/21,85 g/68,74GotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie głównePierogiMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo wypełnienia:300 g tłustej wieprzowiny300 g wołowiny300 g jagnięciny2 średnie cebulelódsólświeżo zmielony czarny pieprzDo testu:750 g mąki3 duże jajka350 ml wody z lodem1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie na pyszne pierogi. Mięso pokroić w cienkie plasterki, pokroić w cienkie paski, a paski pokroić w małą kostkę. Mięso układamy na desce i siekamy siekierą lub dwoma ciężkimi nożami, aż uzyskamy mięso mielone.
Krok 2
Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać sól i lekko rozgnieść rękami, aż zacznie puszczać sok. Do mięsa mielonego na kluski dodać cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włóż nadzienie do lodówki.
Krok 3
Przygotuj ciasto na kluski. Na stolnicę połóż kopiec mąki i dodaj sól. Na środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka. Wymieszaj widelcem.
Krok 4
Rozpocznij dodawanie zimnej wody cienkim strumieniem, zbierając mąkę ze ścianek „krateru”, aż cała mąka połączy się w ciasto. Możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej wody. Po wymieszaniu całego ciasta należy je dobrze wyrobić rękoma, otrzymamy dość sztywne ciasto. Zwiń je w kulę i połóż na stole, przykrywając miską. Ciasto na kluski pozostawić na 45-60 minut.
Krok 5
Ciasto na kluski dzielimy na kulki i zwijamy w wałek o średnicy około 2 cm, kroimy na kawałki o długości 1–1,5 cm.
Krok 6
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kawałek ciasta na okrąg o grubości 2 mm. W trakcie wałkowania ciasto obracać pod wałek i w razie potrzeby podsypywać mąką.
Krok 7
Strząśnij nadmiar mąki. Ułóż gotowe koła i trzymaj je pod ręcznikiem. To jest podstawa przyszłych pierogów.
Krok 8
Wyjmij nadzienie z klusek z lodówki. Za pomocą blendera rozkrusz 4-5 kostek lodu na drobną okruchy i wymieszaj z nadzieniem. Odłóż część nadzienia, a resztę włóż do lodówki.
Krok 9
Na środek każdego koła ciasta nałóż trochę nadzienia i zlep je razem. Sklejamy końce, nadając klusce okrągły kształt. Kluski układamy na posypanej mąką desce. Po wypełnieniu deski z kluskami wkładamy do mrozu lub przykrywając folią spożywczą wkładamy do zamrażarki.
Krok 10
Zamrożone pyszne knedle włóż do torebek i przechowuj w zamrażarce.
PRZYDATNE RADY
Jajek najczęściej nie dodaje się do ciasta na kluski, a my tak zrobiliśmy, bo nadają mu wyjątkowej miękkości i delikatności po ugotowaniu. Wolisz bardziej suchą opcję? Zmniejsz liczbę jaj, zastępując je wodą: również okaże się pyszne!
PRZY OKAZJI
Pamiętaj, aby do nadzienia pysznych pierogów dodać drobno pokruszony lód, zgodnie z tym przepisem. Dzięki tej sztuczce danie okaże się niezwykle soczyste.