Pyszne lecho na zimę
Olga Stikhareva 08 września 2016 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotowując pyszne lecho na zimę, otrzymasz idealną przystawkę, która będzie uzupełnieniem rodzinnego obiadu lub poczęstunkiem dla przyjaciół, którzy niespodziewanie pojawią się na Twoim progu. Ta mieszanka warzyw o jasnym, pikantnym smaku zachwyci Cię od pierwszego spróbowania! Zapytajcie swoje babcie, a powiedzą wam, ile lat temu z większym lub mniejszym sukcesem próbowały odtworzyć w swoich kuchniach coś na wzór lecho bułgarskiej marki Globus, które cieszyło się niesamowitym sukcesem wśród obywateli ZSRR. Znalezienie tych konserw w sprzedaży nie było łatwe, dlatego gospodynie domowe wzięły sprawy w swoje ręce i wymyśliły własne wersje potrawy. W dzisiejszych czasach oczywiście nie ma problemów z kupnem lecho, ale niezależnie od tego, co ktoś powie, domowa przekąska jest wielokrotnie smaczniejsza niż ta kupiona w sklepie. Ponadto poniżej znajdziesz doskonały, sprawdzony przepis, który nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 315,96 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 4,37 g/21,00 g/27,43Maszynka do mięsaGotowanieKonserwowanieKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 12 PORCJIpomidory – 2 kgsłodka papryka – 1 kg 300 gcebula – 500 gmarchewka – 500 golej roślinny – 250 mlcukier – 4 łyżki. l.sól – 1 łyżka. l.kwas octowy (70%) – 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomidory na lecho. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Owoce przekrój w poprzek i włóż do dużego rondla z wrzącą wodą na 1 minutę. Następnie przenieś na durszlak i usuń skórę. Przełóż owoce przez maszynę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Krok 2
Cebulę na lecho obierz i pokrój w cienkie półpierścienie. Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój ostrym nożem w bardzo cienkie paski.
Krok 3
Na patelni rozgrzej cztery łyżki oleju. Smaż cebulę i marchewkę na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa okresowo mieszaj, aby zapobiec ich spaleniu.
Krok 4
Paprykę słodką na lecho umyj i osusz. Przekroić na połówki, usunąć błony i nasiona. Miąższ papryki pokroić w cienkie paski. Przełożyć do rondelka i dodać pomidory.
Krok 5
Postaw patelnię z warzywami na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dusić przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać podsmażoną cebulę i marchewkę, sól, cukier i resztę masła. Mieszając, gotuj lecho przez 20 minut na małym ogniu.
Krok 6
Dodać kwas octowy i doprowadzić do wrzenia. Lecho włóż do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu. Przekąska dobrze przechowuje się przez całą zimę.
PRZYDATNE RADY
Pyszne lecho zapakuj do małych słoiczków o pojemności 500–700 ml. W takim przypadku możesz wykorzystać porcję przekąski na raz, za jednym razem, co jest znacznie wygodniejsze. I nie musisz się martwić, jak długo lecho wytrzyma w otwartym słoiczku.
PRZY OKAZJI
Pomidory na pyszne lecho można przygotować jeszcze w inny sposób. Wystarczy pokroić owoce na połówki i zetrzeć na grubej tarce. Peeling pozostanie w Twoich rękach! Można zatem pominąć parowanie pomidorów w pierwszym etapie, gdyż wystarczy jedynie oczyścić owoce.