Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w różnych krajach
Olga Zacharowa 17 marca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Pyszne klopsiki – małe, okrągłe, jakby jeden do jednego – są na tyle dobre, że nadają się do przygotowania zup, dań na ciepło, a nawet pieczenia. Przygotowywane są na całym świecie, jednak w niektórych krajach stały się najbardziej popularne. Na cześć Światowego Dnia Klopsika, który obchodzony jest 9 marca, opowiemy Wam, jak pyszne klopsiki przygotowują się we Włoszech i Szwecji, w USA i Rosji.
Pyszne klopsiki, jak się je przygotowuje we Włoszech
Czy wiecie, że tradycyjne włoskie klopsiki to osobne, gorące danie, którego w Apeninach nigdy nie podaje się z makaronem?! Włosi uważają, że podawanie pysznych klopsików ze spaghetti zostało wymyślone przez Amerykanów i jest to kategorycznie błędne. Makaron jest sam w sobie, a klopsiki są tak dobre, że można się bez niego obejść. Spożywa się je najczęściej jako danie główne – zwykłe lub w lekkim bulionie.
We Włoszech klopsiki nazywane są polpette. Uważa się, że włoska polpetta jest zdrobnieniem od łacińskiego słowa pulpa, które można przetłumaczyć jako „mięso bez kości”. W regionie Abruzji klopsiki są tak małe, że bardziej odpowiednia jest dla nich nazwa „polpettini”.
Włosi najczęściej przygotowują klopsiki wołowo-cielęce z dodatkiem jajek, chleba namoczonego w mleku, czosnku, natki pietruszki, a czasem także parmezanu. Jedni do mięsa mielonego dodają szynkę, inni mortadelę, a jeszcze inni warzywa. Istnieje wiele odmian pysznych włoskich klopsików, ale wszystkie są prostym, domowym jedzeniem.
Prawdopodobnie pierwszą osobą, która przygotowała polpette, był starożytny rzymski smakosz i żarłok Marcus Gavio Apicius. Swoje dania tworzył między 25 a 35 rokiem życia. PRZED CHRYSTUSEM i przygotowane okrągłe kulki z mięsa mielonego z mięsa, drobiu, owoców morza i ryb.
Co ciekawe, polpette jest tak mocno zakorzeniony w życiu Włochów, że sama nazwa klopsików ma wiele metaforycznych znaczeń. Na przykład Fare qualcuno a polpette („zrobić komuś polpette”) to ironiczna uwaga oznaczająca „zażartować”, „odnieść zwycięstwo mentalne lub fizyczne”. Słowo „polpette” może pojawić się także podczas wyborów politycznych. W niektórych rejonach południowej prowincji Cosenza klopsiki (purpetta w lokalnym dialekcie) symbolizują jałmużnę, którą polityk oferuje wyborcom, próbując zdobyć ich głosy, ale o której natychmiast po wyborach zapomina się – do następnego razu.
Polpette z klopsikami włoskimi
Pyszne klopsiki, jak się je przygotowuje w Szwecji
Szwedzkie klopsiki to köttbullar, mniejsza wersja ich włoskich kuzynów, zawsze podawana z kremowym sosem/sosem. Robi się je z mieszanki mięsa wieprzowego, wołowego, czasem cielęcego, z dodatkiem bułki tartej namoczonej w mleku i często drobno posiekanej smażonej cebuli. Szwedzi zazwyczaj doprawiają klopsiki samą solą i mielonym białym pieprzem, ale czasem dodają też odrobinę ziela angielskiego, cukru i musztardy. W przypadku julköttbullar (świąteczne klopsiki) bułkę tartą i mleko zastępuje się startymi ziemniakami i śmietaną.
Pulpety w Szwecji podaje się z gotowanymi ziemniakami, konfiturą/sosem z borówek i cienko pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
Uważa się, że szwedzkie klopsiki powstały w oparciu o przepis, który na początku XVIII wieku przywiózł z Turcji król Karol XII. Wiadomo, że monarcha przebywał jako jeniec w Benderach, części dawnego Imperium Osmańskiego, po swojej klęsce w bitwie z Rosją pod Połtawą. Tam król uzależnił się od pysznych klopsików mięsnych.
Pierwsza wzmianka o przepisie na szwedzkie klopsiki pojawiła się w jej książce kucharskiej szwedzkiej pisarki Kaisy Vargi w 1755 roku.
Szwedzi mają też popularną kanapkę z klopsikami i sałatką z buraków. Przygotowuje się, jeśli klopsików jest dużo i zostają na następny dzień. Na sałatkę pokrój słodko-kwaśne jabłko i słodką czerwoną cebulę w drobną kostkę. Dodaj posiekane marynowane buraki i posmaruj sałatkę mieszanką majonezu, gęstej śmietanki i musztardy. Chleb smarujemy masłem, na wierzchu układamy sałatkę z buraków i grubo posiekane klopsiki. Udekorować natką pietruszki lub trybulą, plasterkami ogórka kiszonego i według uznania bardzo cienkimi plasterkami obranych surowych buraków.
Szwedzkie klopsiki köttbullar
Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w USA
Klopsiki, które je większość Amerykanów, to gęste mielone mięso uformowane w małe kulki. Robi się je z połączenia mielonej wołowiny i wieprzowiny, namoczonej w wodzie bułki tartej, ziół, jajek i często sera. Pokryte sosem marinara z pomidorów, czosnku i cebuli i podawane na ogromnej misce spaghetti, klopsiki są podstawą dań włoskich restauracji w całej Ameryce, od restauracji w Teksasie po restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin na Manhattanie.
Amerykanie uważają, że jedną z możliwych przyczyn powszechnej dystrybucji klopsików w całych Stanach Zjednoczonych jest wyjątkowa dostępność potrawy i łatwość jej przygotowania. Pulpety można przygotować niemal z każdego rodzaju mięsa, a dzięki zmieleniu i wymieszaniu z ziołami i innymi składnikami proste kawałki mogą stać się niezwykle smacznym daniem.
Jego przystępna cena sprawiła, że klopsiki były bardzo atrakcyjne dla włosko-amerykańskich imigrantów z końca XIX i początku XX wieku. Większość imigrantów, którzy wylądowali w tym czasie w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, pochodziła z biednych południowych regionów Włoch. Ich ojczyzną była Sycylia, Kalabria, Kampania, gdzie umieli gotować polpette. Już w Stanach Zjednoczonych Włosi opanowywali nowe sposoby, aby danie było atrakcyjne dla każdego. Pomidory w puszkach były powszechnie dostępne, więc imigranci połączyli sos marinara i klopsiki w jednej misce, zwiększając ich pierwotny rozmiar. A potem dodali spaghetti, najtańszy makaron, żeby było sycące.
Ale amerykańskie klopsiki to nie tylko standardowy sos marinara i spaghetti! Swoje utalentowane ręce włożył w nie także wspaniały szef kuchni Gordon Ramsay. Szef kuchni przygotowuje sos pomidorowy z siekanych pomidorów, szalotki, papryczek chili, czosnku, świeżej bazylii i oregano, z dodatkiem niewielkiej ilości białego wina. Podczas gdy sos redukuje się i gęstnieje, Gordon przygotowuje pyszne klopsiki, używając mieszanki wołowiny i wieprzowiny w proporcjach 50:50, a następnie moczy bułkę tartą w mleku, dodając płyn do mielonego mięsa, aby uzyskać wilgotność i delikatność. Mięso mielone wzbogaca startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Gordon robi klopsiki wielkości piłki golfowej, panieruje je w mące i smaży w porcjach po 4–5 na oliwie z oliwek na złoty kolor. Usmażone klopsiki szef kuchni przekłada do żaroodpornej formy z sosem i piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Pyszne klopsiki Gordona Ramsaya polecamy podawać z lekką sałatką warzywną.
Klopsiki w sosie pomidorowym od Gordona Ramsaya, podawane ze spaghetti
Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w Rosji
Aby zademonstrować nasze – rosyjskie – podejście do przygotowania klopsików, oferujemy przepisy firmy Samson oraz z kolekcji serwisu. Jest wizualny, bardzo przydatny i także międzynarodowy!
2 przepisy na pyszne klopsiki od Samsona
Klopsiki z piersi indyka z sosem jogurtowym w stylu greckim
Klopsiki z piersi indyka z sosem jogurtowym w stylu greckim
Do przygotowania 2-3 porcji pysznych klopsików potrzebujesz:
- 1 opakowanie klopsików z piersi indyka Samson®, 300 g
- 1 łyżka. l. suszony tymianek
- olej roślinny do smażenia
Na sos jogurtowy:
- 7 ogórków marynowanych
- 1 łyżka. l. kapary, bez soli
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki koperku
- 250 g greckiego jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- warzywa, zioła, plasterki cytryny do podania
- Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor. Posyp tymiankiem, zmniejsz ogień i smaż klopsiki pod przykryciem przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Na sos posiekać ogórki, kapary, czosnek i koperek. Dodać jogurt i sok z cytryny, wymieszać.
- Sos nałóż na głęboki talerz, na wierzch ułóż klopsiki, skrop sokiem z cytryny. Podawaj pyszne klopsiki z piersi indyka ze świeżymi warzywami i ziołami.
Pulpety mielone wołowe w sosie pomidorowym z oliwkami
Pulpety mielone wołowe w sosie pomidorowym z oliwkami
Do przygotowania 2-3 porcji pysznych klopsików potrzebujesz:
- 1 opakowanie klopsików mielonych wołowych Samson®, 300 g
- oliwa z oliwek do smażenia
- do podania twardy ser, najlepiej parmezan
- liście z 2 gałązek tymianku
Na sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów w s/s
- 60 g oliwek
- 1 łyżeczka cukier trzcinowy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek włóż na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smaż, aż się zeszklą.
- Na patelnię dodać pokrojone pomidory i oliwki, cukier, sól i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje, 7-10 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i smaż klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor. Do klopsików dodać sos pomidorowy i oliwki. Gotuj na wolnym ogniu, aż klopsiki będą ugotowane, 5 minut.
- Podawaj pyszne klopsiki wołowe posypane cienkimi plasterkami twardego sera i posypane liśćmi tymianku. Jako dodatek podawać biały chleb tostowy podsmażony na oliwie z oliwek.
Przepisy na pyszne klopsiki z
Pomarańczowe klopsiki
Jeśli do tej pory myślałeś o klopsikach jako o prostym, domowym posiłku, nasz przepis udowodni, że tak nie jest. Te pyszne klopsiki można podawać gościom, a następnie otrzymywać komplementy.
Pomarańczowe klopsiki
Do przygotowania 4-6 porcji klopsików potrzebujesz:
- 600 g surowych klopsików
- gotowany ryż do podania
Do sosu:
- 1 duża pomarańcza
- 100-120 ml bulionu z kurczaka
- 3 łyżki l. Miód
- 60-70 ml octu winnego lub ryżowego
- 3 łyżki l. sos sojowy
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki płatki chili
- 1 łyżka. l. skrobia
- 1 łyżka. l. woda pitna
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Połóż klopsiki na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut. lub do czasu, aż będzie gotowy.
- Do sosu zetrzyj skórkę pomarańczową na drobnej tarce i wyciśnij sok. W rondelku wymieszaj sok i skórkę, bulion, miód, ocet i sos sojowy. Dodać drobno starty imbir i czosnek, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty.
- Skrobię rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do sosu, dobrze wymieszać i gotować kolejne 5-8 minut, aż zgęstnieje.
- Gotowe, gorące klopsiki przekładamy do dużej miski i zalewamy sosem. Wstrząśnij miską, aby sos równomiernie się rozprowadził. Podawaj pyszne pomarańczowe klopsiki z ryżem.
Klopsiki z sosem żurawinowym
Szukasz gorącej przekąski dla dużej grupy? Pyszne klopsiki to świetny wybór. Można je łatwo przygotować wcześniej i można je podgrzać w sosie 10 minut przed podaniem.
Klopsiki po szwedzku z sosem żurawinowym
Do przygotowania 4-6 porcji klopsików potrzebujesz:
- 600 g surowych klopsików
Do sosu:
- 350 g żurawiny
- 200 g pysznego ketchupu lub domowego…