Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w różnych krajach

Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w różnych krajach

Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w różnych krajach

Olga Zacharowa 17 marca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Pyszne klopsiki – małe, okrągłe, jakby jeden do jednego – są na tyle dobre, że nadają się do przygotowania zup, dań na ciepło, a nawet pieczenia. Przygotowywane są na całym świecie, jednak w niektórych krajach stały się najbardziej popularne. Na cześć Światowego Dnia Klopsika, który obchodzony jest 9 marca, opowiemy Wam, jak pyszne klopsiki przygotowują się we Włoszech i Szwecji, w USA i Rosji.

Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w różnych krajach

Pyszne klopsiki, jak się je przygotowuje we Włoszech

Czy wiecie, że tradycyjne włoskie klopsiki to osobne, gorące danie, którego w Apeninach nigdy nie podaje się z makaronem?! Włosi uważają, że podawanie pysznych klopsików ze spaghetti zostało wymyślone przez Amerykanów i jest to kategorycznie błędne. Makaron jest sam w sobie, a klopsiki są tak dobre, że można się bez niego obejść. Spożywa się je najczęściej jako danie główne – zwykłe lub w lekkim bulionie.

We Włoszech klopsiki nazywane są polpette. Uważa się, że włoska polpetta jest zdrobnieniem od łacińskiego słowa pulpa, które można przetłumaczyć jako „mięso bez kości”. W regionie Abruzji klopsiki są tak małe, że bardziej odpowiednia jest dla nich nazwa „polpettini”.

Włosi najczęściej przygotowują klopsiki wołowo-cielęce z dodatkiem jajek, chleba namoczonego w mleku, czosnku, natki pietruszki, a czasem także parmezanu. Jedni do mięsa mielonego dodają szynkę, inni mortadelę, a jeszcze inni warzywa. Istnieje wiele odmian pysznych włoskich klopsików, ale wszystkie są prostym, domowym jedzeniem.

Prawdopodobnie pierwszą osobą, która przygotowała polpette, był starożytny rzymski smakosz i żarłok Marcus Gavio Apicius. Swoje dania tworzył między 25 a 35 rokiem życia. PRZED CHRYSTUSEM i przygotowane okrągłe kulki z mięsa mielonego z mięsa, drobiu, owoców morza i ryb.

Co ciekawe, polpette jest tak mocno zakorzeniony w życiu Włochów, że sama nazwa klopsików ma wiele metaforycznych znaczeń. Na przykład Fare qualcuno a polpette („zrobić komuś polpette”) to ironiczna uwaga oznaczająca „zażartować”, „odnieść zwycięstwo mentalne lub fizyczne”. Słowo „polpette” może pojawić się także podczas wyborów politycznych. W niektórych rejonach południowej prowincji Cosenza klopsiki (purpetta w lokalnym dialekcie) symbolizują jałmużnę, którą polityk oferuje wyborcom, próbując zdobyć ich głosy, ale o której natychmiast po wyborach zapomina się – do następnego razu.

Polpette z klopsikami włoskimi
Polpette z klopsikami włoskimi

Pyszne klopsiki, jak się je przygotowuje w Szwecji

Szwedzkie klopsiki to köttbullar, mniejsza wersja ich włoskich kuzynów, zawsze podawana z kremowym sosem/sosem. Robi się je z mieszanki mięsa wieprzowego, wołowego, czasem cielęcego, z dodatkiem bułki tartej namoczonej w mleku i często drobno posiekanej smażonej cebuli. Szwedzi zazwyczaj doprawiają klopsiki samą solą i mielonym białym pieprzem, ale czasem dodają też odrobinę ziela angielskiego, cukru i musztardy. W przypadku julköttbullar (świąteczne klopsiki) bułkę tartą i mleko zastępuje się startymi ziemniakami i śmietaną.

Pulpety w Szwecji podaje się z gotowanymi ziemniakami, konfiturą/sosem z borówek i cienko pokrojonymi ogórkami kiszonymi.

Uważa się, że szwedzkie klopsiki powstały w oparciu o przepis, który na początku XVIII wieku przywiózł z Turcji król Karol XII. Wiadomo, że monarcha przebywał jako jeniec w Benderach, części dawnego Imperium Osmańskiego, po swojej klęsce w bitwie z Rosją pod Połtawą. Tam król uzależnił się od pysznych klopsików mięsnych.

Pierwsza wzmianka o przepisie na szwedzkie klopsiki pojawiła się w jej książce kucharskiej szwedzkiej pisarki Kaisy Vargi w 1755 roku.

Szwedzi mają też popularną kanapkę z klopsikami i sałatką z buraków. Przygotowuje się, jeśli klopsików jest dużo i zostają na następny dzień. Na sałatkę pokrój słodko-kwaśne jabłko i słodką czerwoną cebulę w drobną kostkę. Dodaj posiekane marynowane buraki i posmaruj sałatkę mieszanką majonezu, gęstej śmietanki i musztardy. Chleb smarujemy masłem, na wierzchu układamy sałatkę z buraków i grubo posiekane klopsiki. Udekorować natką pietruszki lub trybulą, plasterkami ogórka kiszonego i według uznania bardzo cienkimi plasterkami obranych surowych buraków.

Szwedzkie klopsiki köttbullar
Szwedzkie klopsiki köttbullar

Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w USA

Klopsiki, które je większość Amerykanów, to gęste mielone mięso uformowane w małe kulki. Robi się je z połączenia mielonej wołowiny i wieprzowiny, namoczonej w wodzie bułki tartej, ziół, jajek i często sera. Pokryte sosem marinara z pomidorów, czosnku i cebuli i podawane na ogromnej misce spaghetti, klopsiki są podstawą dań włoskich restauracji w całej Ameryce, od restauracji w Teksasie po restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin na Manhattanie.

Amerykanie uważają, że jedną z możliwych przyczyn powszechnej dystrybucji klopsików w całych Stanach Zjednoczonych jest wyjątkowa dostępność potrawy i łatwość jej przygotowania. Pulpety można przygotować niemal z każdego rodzaju mięsa, a dzięki zmieleniu i wymieszaniu z ziołami i innymi składnikami proste kawałki mogą stać się niezwykle smacznym daniem.

Jego przystępna cena sprawiła, że ​​klopsiki były bardzo atrakcyjne dla włosko-amerykańskich imigrantów z końca XIX i początku XX wieku. Większość imigrantów, którzy wylądowali w tym czasie w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, pochodziła z biednych południowych regionów Włoch. Ich ojczyzną była Sycylia, Kalabria, Kampania, gdzie umieli gotować polpette. Już w Stanach Zjednoczonych Włosi opanowywali nowe sposoby, aby danie było atrakcyjne dla każdego. Pomidory w puszkach były powszechnie dostępne, więc imigranci połączyli sos marinara i klopsiki w jednej misce, zwiększając ich pierwotny rozmiar. A potem dodali spaghetti, najtańszy makaron, żeby było sycące.

Ale amerykańskie klopsiki to nie tylko standardowy sos marinara i spaghetti! Swoje utalentowane ręce włożył w nie także wspaniały szef kuchni Gordon Ramsay. Szef kuchni przygotowuje sos pomidorowy z siekanych pomidorów, szalotki, papryczek chili, czosnku, świeżej bazylii i oregano, z dodatkiem niewielkiej ilości białego wina. Podczas gdy sos redukuje się i gęstnieje, Gordon przygotowuje pyszne klopsiki, używając mieszanki wołowiny i wieprzowiny w proporcjach 50:50, a następnie moczy bułkę tartą w mleku, dodając płyn do mielonego mięsa, aby uzyskać wilgotność i delikatność. Mięso mielone wzbogaca startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Gordon robi klopsiki wielkości piłki golfowej, panieruje je w mące i smaży w porcjach po 4–5 na oliwie z oliwek na złoty kolor. Usmażone klopsiki szef kuchni przekłada do żaroodpornej formy z sosem i piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Pyszne klopsiki Gordona Ramsaya polecamy podawać z lekką sałatką warzywną.

Klopsiki z sosem pomidorowym od Gordona Ramsaya, podawane ze spaghetti
Klopsiki w sosie pomidorowym od Gordona Ramsaya, podawane ze spaghetti

Pyszne klopsiki, jak są przygotowywane w Rosji

Aby zademonstrować nasze – rosyjskie – podejście do przygotowania klopsików, oferujemy przepisy firmy Samson oraz z kolekcji serwisu. Jest wizualny, bardzo przydatny i także międzynarodowy!

2 przepisy na pyszne klopsiki od Samsona

Klopsiki z piersi indyka z sosem jogurtowym w stylu greckim

Klopsiki z piersi indyka z sosem jogurtowym w stylu greckim
Klopsiki z piersi indyka z sosem jogurtowym w stylu greckim

Do przygotowania 2-3 porcji pysznych klopsików potrzebujesz:

  • 1 opakowanie klopsików z piersi indyka Samson®, 300 g
  • 1 łyżka. l. suszony tymianek
  • olej roślinny do smażenia

Na sos jogurtowy:

  • 7 ogórków marynowanych
  • 1 łyżka. l. kapary, bez soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki koperku
  • 250 g greckiego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • warzywa, zioła, plasterki cytryny do podania
  1. Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor. Posyp tymiankiem, zmniejsz ogień i smaż klopsiki pod przykryciem przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Na sos posiekać ogórki, kapary, czosnek i koperek. Dodać jogurt i sok z cytryny, wymieszać.
  3. Sos nałóż na głęboki talerz, na wierzch ułóż klopsiki, skrop sokiem z cytryny. Podawaj pyszne klopsiki z piersi indyka ze świeżymi warzywami i ziołami.

Pulpety mielone wołowe w sosie pomidorowym z oliwkami

Pulpety z mielonego mięsa wołowego w sosie pomidorowym z oliwkami
Pulpety mielone wołowe w sosie pomidorowym z oliwkami

Do przygotowania 2-3 porcji pysznych klopsików potrzebujesz:

  • 1 opakowanie klopsików mielonych wołowych Samson®, 300 g
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • do podania twardy ser, najlepiej parmezan
  • liście z 2 gałązek tymianku

Na sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów w s/s
  • 60 g oliwek
  • 1 łyżeczka cukier trzcinowy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek włóż na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smaż, aż się zeszklą.
  2. Na patelnię dodać pokrojone pomidory i oliwki, cukier, sól i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje, 7-10 minut.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i smaż klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor. Do klopsików dodać sos pomidorowy i oliwki. Gotuj na wolnym ogniu, aż klopsiki będą ugotowane, 5 minut.
  4. Podawaj pyszne klopsiki wołowe posypane cienkimi plasterkami twardego sera i posypane liśćmi tymianku. Jako dodatek podawać biały chleb tostowy podsmażony na oliwie z oliwek.

Przepisy na pyszne klopsiki z

Pomarańczowe klopsiki

Jeśli do tej pory myślałeś o klopsikach jako o prostym, domowym posiłku, nasz przepis udowodni, że tak nie jest. Te pyszne klopsiki można podawać gościom, a następnie otrzymywać komplementy.

Pomarańczowe klopsiki
Pomarańczowe klopsiki

Do przygotowania 4-6 porcji klopsików potrzebujesz:

  • 600 g surowych klopsików
  • gotowany ryż do podania

Do sosu:

  • 1 duża pomarańcza
  • 100-120 ml bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki l. Miód
  • 60-70 ml octu winnego lub ryżowego
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki płatki chili
  • 1 łyżka. l. skrobia
  • 1 łyżka. l. woda pitna
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Połóż klopsiki na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut. lub do czasu, aż będzie gotowy.
  3. Do sosu zetrzyj skórkę pomarańczową na drobnej tarce i wyciśnij sok. W rondelku wymieszaj sok i skórkę, bulion, miód, ocet i sos sojowy. Dodać drobno starty imbir i czosnek, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty.
  4. Skrobię rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do sosu, dobrze wymieszać i gotować kolejne 5-8 minut, aż zgęstnieje.
  5. Gotowe, gorące klopsiki przekładamy do dużej miski i zalewamy sosem. Wstrząśnij miską, aby sos równomiernie się rozprowadził. Podawaj pyszne pomarańczowe klopsiki z ryżem.

Klopsiki z sosem żurawinowym

Szukasz gorącej przekąski dla dużej grupy? Pyszne klopsiki to świetny wybór. Można je łatwo przygotować wcześniej i można je podgrzać w sosie 10 minut przed podaniem.

Klopsiki po szwedzku z sosem żurawinowym
Klopsiki po szwedzku z sosem żurawinowym

Do przygotowania 4-6 porcji klopsików potrzebujesz:

  • 600 g surowych klopsików

Do sosu:

  • 350 g żurawiny
  • 200 g pysznego ketchupu lub domowego…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja