Pyszne i zdrowe domowe ciasteczka marchewkowe w piekarniku: lifehacki, opcje, dodatki
Wenera Jerofejewa 25 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Niektóre gospodynie domowe sceptycznie podchodzą do marchewki jako składnika deserów. I na próżno – warzywo faktycznie zawiera dużo sacharozy, która dodaje wypiekom jeszcze więcej słodyczy. W zależności od składników, z których przygotujesz ciasto na ciasteczka, otrzymasz wypieki o zupełnie różnej konsystencji i smaku. Przyjrzeliśmy się szerokiej gamie opcji robienia domowych ciasteczek marchewkowych w piekarniku.
O czym porozmawiamy w artykule:Rodzaje ciasta na ciasteczka marchewkowe w piekarniku Korzyści marchewki dla organizmu Wskazówki do zapamiętania Trochę urozmaicenia Ciasteczka marchewkowe z kremem kokosowym
Nakłonienie dzieci, aby zjadły choć trochę zdrowej marchewki, jest trudnym zadaniem. A na pewno przypadnie im do gustu coś pysznego, przewiewnego lub chrupiącego z dodatkiem warzyw – i nawet nie zorientują się, że zawiera marchewkę.
Rodzaje ciasta na ciasteczka marchewkowe w piekarniku
Jeśli przygotujesz ciasto z kefirem, same ciasteczka okażą się przewiewne i delikatne. Bakterie drożdżowe zawarte w fermentowanych produktach mlecznych działają na zasadzie zwykłych drożdży. Podnoszą ciasto, sprawiając, że jest puszyste. Ale zawiera również białko, które zapobiega rozpływaniu się ciasta, czyniąc je elastycznym. W misce wymieszaj kefir, jajka, cukier, mąkę i sól, dodaj startą marchewkę i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na dosłownie pół godziny. Następnie zaczynamy robić małe kulki, kładziemy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Ciasteczka marchewkowe przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką w innych daniach.
Na 15 porcji ciasteczek kefirowych będziesz potrzebować:
- jajka – 2 szt.
- kefir – 100 ml
- cukier – 100 g
- marchewki – 1-2 szt.
- mąka pszenna – 400 g
- mielony cynamon – 1 szczypta
- sól do smaku
Pomimo tego, że marchew uważana jest za produkt dietetyczny, wypieki już nią nie są. Można jednak przygotować chudą wersję, która będzie doskonałym zamiennikiem niezdrowych ciast i bułek. Aby to zrobić, należy wymieszać startą marchewkę z mąką pełnoziarnistą, dodać łyżkę miodu jako słodzik, odrobinę oleju roślinnego dla uzyskania lepkości (można zastąpić zwykłą wodą, ale ciasteczka wyjdą bardzo suche). Sól, cynamon, proszek do pieczenia i trochę płatków owsianych – i możesz zagnieść ciasto. Uformuj ciasteczka i włóż do piekarnika na 20 minut.
Jeśli chcesz zadowolić swoje gospodarstwo domowe miękkimi wypiekami, musisz dodać do listy składników masło lub margarynę cukierniczą, a także odrobinę sody oczyszczonej. Produkty wykonane z masła pieczą się znacznie szybciej – nie dłużej niż 15 minut, w przeciwnym razie za bardzo się rumienią i staną się twardsze. A co najważniejsze, ciasteczka nie powinny przypominać płaskich ciastek, ale kulki.
Skórka pomarańczowa lub cytrynowa doda wypiekom niezwykłej cytrusowej świeżości. Pomarańczę lub cytrynę należy zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z marchewką. Dodać pozostałe składniki i kilka kropel świeżego soku.
Korzyści z marchwi dla organizmu
Pomarańczowe warzywo zawiera wiele ważnych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Są to witaminy A, C, E, H, K, a także witaminy z grupy B, jod, miedź, mangan, chrom, fluor, selen, lit, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, chlor, siarka. A także błonnik, przeciwutleniacze i karotenoidy niezbędne dla utrzymania zdrowia.
Marchew to magazyn ważnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, dlatego też wykonane z niej ciasteczka są niezwykle zdrowe
Dzięki tej kompozycji marchewki pomagają rozwiązać kilka problemów:
- Zwiększa odporność i chroni przed wirusami i infekcjami. Marchew jest szczególnie przydatna w zimnych porach roku;
- Pomaga organizmowi zwalczać stany zapalne, wspomaga szybkie gojenie się ran;
- Zwalcza obrzęki i usuwa toksyny, odpady i nadmiar płynów z organizmu;
- Poprawia ostrość wzroku;
- Działa wzmacniająco na paznokcie, włosy, mięśnie i stawy;
- Usprawnia procesy poznawcze – pamięć i myślenie;
- Poprawia nastrój, pomaga walczyć ze stresem, zmniejsza stany lękowe;
- Usprawnia proces trawienia.
Marchew jest również ważna dla utrzymania kobiecej urody. Zawarte w składzie pierwiastki wspomagają regenerację komórek skóry, zmniejszają widoczność zmarszczek i wygładzają skórę.
Wskazówki, na które warto zwrócić uwagę
Z krakersów możesz zrobić zdrową przekąskę. Do tego potrzebne będzie kilka łyżek oleju roślinnego (najlepiej oliwkowego), mąki pełnoziarnistej (doda sztywności), mąki kukurydzianej, soli, jajek, cukru, marchwi i dowolnych pestek (można wziąć pestki dyni lub po prostu zestaw nasion i orzechów). Obydwa rodzaje mąki wymieszać z masłem i zmielić na okruchy. Dodać jajko, sól, cukier, rozgniecione nasiona i orzechy oraz startą marchewkę. Rozwałkować na bardzo cienką warstwę, pokroić na równe kawałki i wstawić do piekarnika na 40 minut. Zdrowe krakersy są gotowe!
Aby ciasteczka nie przyklejały się do blachy podczas pieczenia, należy używać papieru do pieczenia
Do przygotowania 10-15 porcji krakersów będziesz potrzebować:
- jajka – 2 szt.
- mąka pełnoziarnista – 100 g
- mąka kukurydziana – 100 g
- cukier granulowany – 75 g
- zmiażdżone orzechy i nasiona – 2 łyżki. l.
- marchewki – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
- sól do smaku
Aby ciasteczka się nie przypaliły, strząśnij pozostałą mąkę. I oczywiście lepiej gotować na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej. Jeśli ułożysz wypieki bezpośrednio na blasze do pieczenia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ciasto się do niej przyklei. Nawet olej roślinny i masło Cię nie uratują.
Jeśli dzieci uznają, że ciasteczka marchewkowe nie są wystarczająco słodkie, przygotuj dla nich krem jako „pomocnik”. Jedno jajko utrzeć z trzema łyżkami cukru, dodać dwie szklanki mleka, szczyptę waniliny, dwie łyżki mąki pszennej i postawić na małym ogniu. Najważniejsze jest, aby stale mieszać, w przeciwnym razie utworzą się nieprzyjemne grudki. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i do gorącej mieszanki dodaj pół kostki masła. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą do momentu, aż dotknie powierzchni kremu (aby zapobiec tworzeniu się mlecznej piany) i odstaw do ostygnięcia. Krem jest gotowy!
Trochę odmiany
Jeśli nie masz foremek do ciastek i nie masz czasu ani ochoty rzeźbić rękami, na ratunek przyjdzie zwykła maszynka do mięsa. Przełóż przez nie elastyczne ciasto i uzyskaj ciasteczka o nietypowym kształcie, które można od razu ułożyć na papierze pergaminowym do pieczenia.
Ciasteczka można urozmaicać różnymi dodatkami – suszonymi owocami (rodzynki, suszone śliwki, suszone morele), orzechami (orzechy włoskie doskonale komponują się z marchewką), owocami kandyzowanymi, dowolnymi nasionami. Różne przyprawy dodadzą wypiekom wyjątkowego smaku – wanilia, cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, anyż.
Ciasteczka marchewkowe z kremem kokosowym
Jeśli uwielbiasz ciasta i ciasta marchewkowe, ten przepis jest dla Ciebie. Oto ciasto marchewkowe z delikatnym kremem kokosowym, ale w formie miękkiego ciasteczka!
Ciasteczka marchewkowe z kremem kokosowym
Do przygotowania 10 sztuk potrzebujesz:
- mąka – 160 g
- małe płatki owsiane – 1/2 szklanki
- masło w temperaturze pokojowej – 120 g
- cukier – 1/2 szklanki
- Cukier Demerara – 1/2 szklanki
- jajko – 1 szt.
- drobno starta marchewka – 1,25 szklanki
- orzechy włoskie – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki.
- mielony cynamon – 1,5 łyżeczki.
- mielony imbir – 1/4 łyżeczki.
- mielona gałka muszkatołowa – 1/8 łyżeczki.
- sól – 1/4 łyżeczki.
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
Do kremu:
- płatki kokosowe – 1 szklanka
- serek śmietankowy – 250 g
- masło – 50 g
- cukier puder – 1,5 szklanki
- śmietana – 1–2 łyżki. l.
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
- sól – 1 szczypta
- W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
- Miękkie masło utrzeć z białym i brązowym cukrem. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Mikserem na niskich obrotach wymieszaj mieszaninę mąki. Dodać marchewkę, następnie posiekane orzechy włoskie.
- Przykryj miskę folią i włóż ciasto do lodówki na 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Weź 2 łyżki. l. ciasto i zwinąć w kulę. Ułożyć na blasze do pieczenia w odległości 4-5 cm od siebie. Piec ciasteczka przez 12-13 minut, następnie ostudzić na blasze.
- Połóż wiórki kokosowe na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut, aż uzyskasz jasnozłoty kolor. Podczas smażenia kilka razy zamieszaj chipsy.
- Wyjmij wcześniej serek śmietankowy i masło z lodówki. Ubijaj ser śmietankowy przez 1 minutę, następnie dodaj masło i ubijaj, aż masa będzie puszysta, od czasu do czasu zdrapując szpatułką boki miski. Zmniejsz prędkość miksera do najniższej i partiami mieszaj cukier puder. Dodaj 1 łyżkę. l. śmietankę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Jeżeli krem jest bardzo gęsty, dodajemy kolejną łyżkę śmietanki. Dodajemy ciepłe płatki kokosowe i mieszamy – nadzienie stanie się bardziej płynne. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasteczka posmaruj kremem kokosowym (warstwa 5-6 mm) i połącz z innymi ciasteczkami. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marchewki #ciasteczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca25 czerwca 2023 r
Ciekawy i przydatny artykuł.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych